Linkuri accesibilitate

Voturi pentru preşedinte (Adevărul)


Jocul Moscovei în Republica Moldova este mai nuanţat decât pare la prima vedere (Jurnal de Chişinău).

„Voturi pentru preşedinte” este titlul editorialului semnat de scriitorul Vitalie Ciobanu în „Adevărul” . Deşi „candidatul-surpriză al Alianţei nu a vorbit prea mult cu presa în cele câteva zile de când a fost prezentat official, totuşi, a spus lucruri plauzibile şi în general încurajatoare pentru orientarea pro-europeană a Basarabiei”, e de părere Vitalie Ciobanu. Scriitorul crede că „în acest moment, nu neapărat calităţile dlui Timofti contează. Consultările pe care le-a purtat au fost mai degrabă un ceremonial al reverenţei faţă de cei ce urmează să-l voteze, decât întâlniri cruciale pentru luarea unor decizii. Nu ştim dacă Nicolae Timofti va trece”, conchide Vitalie Ciobanu.

În „Jurnal de Chişinău” Petru Bogatu scrie că „marţi, a doua zi după înregistrarea lui Nicolae Timofti în calitate de candidat pentru funcţia de preşedinte, la reşedinţa misiunii diplomatice ruse de la Chişinău au avut loc două întrevederi discrete. Valeri Kuzmin (Ambasadorul Federaţiei Ruse – n.r.) s-a întreţinut între patru ochi cu Vladimir Voronin şi Igor Dodon”. De unde şi impresia că „ jocul Moscovei în Republica Moldova este mai nuanţat decât pare la prima vedere. Ruşii nu numai că pariază pe mai mulţi cai deodată în cursele politice de la Chişinău, ci le şi îngăduie acestora să se comporte în mod diferit şi în funcţie de interesele lor de moment” opinează editorialistul în „Jurnal de Chişinău”.

În „Moldavskie Vedomosti” Alexei Prokopiev scrie că în ultimii ani, R. Moldova a fost zguduită de mai multe scandaluri de proprietăţi. „Deseori proprietatea agonisită cu mult greu este preluată de escroci şi oricine îşi poate da bine seama că acţiunile celor din urmă ar putea fi imposibile fără protecţia înalţilor demnitari. Acum, când există posibilitatea alegerilor anticipate, iar Alianţa pentru Integrare Europeană este dezbinată, funcţionarii de stat încearcă cu orice preţ să legalizeze sau să ascundă proprietăţile preluate de ei sau de partenerii lor. Riscul este prea mare pentru că nu se ştie cine va guverna ţara şi dacă cei care vor veni, eventual, la guvernare vor avea aceeaşi poziţie neutră pe care o are coaliţia liberal-democrată de la Chişinău”, opinează Alexei Prokopiev în „Moldavskie Vedomosti”.

În investigaţia „Otravă pentru Moldova: de trei luni în ţară se vând ţigări interzise”, jurnalistul Pavel Păduraru constată în „Timpul” că: „ţigaretele care conţin substanţe nocive peste nivelul maxim admis de Legea cu privire la tutun şi articolele din tutun circulă a treia lună pe teritoriul RM”. În mare parte, ţigaretele nu sunt articole de import, ci produse ale fabricilor din Republica Moldova. Deşi Legea prevede că organul principal de control în această privinţă este Ministerul Agriculturii, ministrul Vasile Bumacov spune că există alte instituţii de control care urmează să stabilească neregulile. Şi asta chiar dacă încălcările sunt incontestabile” constată ziaristul.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:24 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG