Linkuri accesibilitate

Un şef de stat ales astăzi de parlament ar reprezenta pentru investitori un semn că ţara este pe drumul cel bun


Interviu cu Reiner Lindner.

Un rezultat pozitiv al scrutinului de astăzi îl aşteaptă nu doar cetăţenii Moldovei, dar şi partenerii europeni ai acestei țări. Directorul executiv al Comitetului german pentru Relaţii Economice cu Europa de Est, Reiner Lindner, a explicat pentru Europa Liberă de ce este important ca astăzi, în Parlament, să fie ales preşedintele. Interviul a fost realizat de Diana Răileanu.

Reiner Lindner: „De mai mulţi ani aşteptăm ca în Republica Moldova să existe o stabilitate politică. Un şef de stat ales astăzi de parlament ar reprezenta pentru investitori un semn că ţara este pe drumul cel bun şi că există o stabilitate politică şi economică în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Vreţi să sugeraţi că în cazul alegerii preşedintelui, va creşte credibilitatea Republicii Moldova în faţa partenerilor săi europeni?

Reiner Lindner:
„Da şi suntem în aşteptarea unui preşedinte interesat în crearea unei economii libere, un preşedinte care ar pleda pentru reforme, pentru că în lipsa lor şi fără îmbunătăţirea climatului pentru investitori, mă refer la securizarea sistemului bancar şi la înţelegerea faptului că autorităţile ar trebui să vină în întâmpinarea investitorilor, fără toate acestea va fi imposibil ca Republica Moldova să devină atractivă pentru investitorii europeni.”

Europa Liberă: Dle Reidner, v-aţi referit la un şir de reforme, aţi putea să fiţi mai concret, la ce anume se aşteaptă partenerii europeni ai Republicii Moldova?

Reiner Lindner:
„Cele mai cruciale sunt reforma fiscală, crearea zonelor economice libere, îmbunătăţirea situaţiei sectorului privat aceste reforme sunt importante atât pentru investitori, cât şi pentru stabilitatea socială şi economică a ţării. Vedem că la Chişinău în ultima perioadă au loc mai multe proteste, din păcate, dacă aceste proteste vor continua, ar putea reprezenta pentru europeni un semn de instabilitate socială. Mulţi ar crede că Partidul Comuniştilor poate reveni la putere şi de aceea noi sperăm că se va găsi o soluţie pentru alegerea şefului statului.”

Europa Liberă: Dar cum este privită o ţară cu un nivel înalt de corupţie de către investitori?

Reiner Lindner:
„Din păcate, vedem că în regiune componenta corupţiei joacă un rol important în afaceri, de aceea legile care ar minimaliza acest flagel ar putea încuraja investitorii noştri să vină în ţară. De altfel, Republica Moldova are foarte multe ramuri în care se poate investi, mă refer la agricultură, la vinificaţie, la sectorul bancar, toate aceste domenii sunt importante şi chiar dacă ţara are o piaţă mică de desfacere, poate reprezenta un interes real pentru investitorii din regiune. Însă este foarte importantă stabilitatea economică din stânga Nistrului, acest conflict nesoluţionat reprezintă un alt obstacol pentru investitori. Am vrea să vedem în fruntea ţării un preşedinte care ar putea să împace administraţiile celor două maluri ale râului.”

Europa Liberă: Aici sunt foarte multe discuţii despre piaţa spre care ar trebui să se orienteze producătorii moldoveni: Est sau Vest. Care dintre ele ar oferi mai multe oportunităţi?

Reiner Lindner:
„Viitorul Moldovei este în cadrul Uniunii Europene, sunt sigur de acest lucru. Procesul de integrare este într-o permanentă evoluţie. În Parteneriatul Estic, Moldova este cea mai avansată ţară din cele şase în negocierile privind regimul liberalizat de vize. De aceea viitorul statului este în interiorul comunităţii şi aş vrea să văd din partea Moldovei paşi concreţi pentru a-şi câştiga un loc pe piaţa euroepană, astfel încât procesul de integrare să fie unul rapid.”

Europa Liberă: Ce sfaturi aţi avea pentru producătorii moldoveni care vor să ajungă pe piaţa uniunii europene? Cum pot deveni mai competitive mărfurile din Moldova?

Reiner Lindner:
„Competitivitatea ţării este foarte importantă, de aceea noi încercăm să ajutăm organizaţiile locale şi Camera de Comerţ şi Industrie pentru a îmbunătăţi managmentului producătorilor locali, a businessului mic şi mijlociu. Ţara şi muncitorii săi pot deveni competitivi doar în cazul în care se dezvoltă bine sistemul educaţional. Fără o îmbunătăţire a calităţii muncii, ţara nu va putea concura pe piaţa uniunii europene.”

Europa Liberă: Dar care ar trebuie să fie relaţia dintre bussines şi politică?

Reiner Lindner:
„Desigur politica şi businessul, teoretic, nu ar trebui să se intersecteze, în realitate însă nu poţi avea o stabilitate în ţară fără o înţelegere prealabilă între aceste două sectoare. Ambele au rolul de a crea condiţii sociale stabile pentru dezvoltarea economică. Aici este foarte importantă susţinerea antreprenorilor privaţi, or altfel va exista o gaură între elita politică şi clasa de mijloc. Ce vedem acum în Rusia este o dezvoltare a clasei de mijloc şi cred că acest proces este unul foarte important şi binevenit. Am vrea să vedem că şi în Republica Moldova să se dezvolte cît mai rapid o clasă de mijloc.”

Europa Liberă: Dle Lindner, în încheiere, ce mesaj aţi avea pentru deputaţii care astăzi, aleg preşedintele ţării?

Reiner Lindner:
„Există o nouă viziune politică în Republica Moldova şi înţeleg că în ţară există o predispunere pentru viitorul european al ţării. Am dori să vedem că această strategie politică, acestă direcţie va rămâne aceeaşi şi după alegerea preşedintelui ţării. Este dorinţa investitorilor germani şi a Germaniei în general.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:16 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG