Linkuri accesibilitate

De ce trebuie adoptată legea anti-discriminare în Moldova


Monica Macovei: „Anti-discriminarea în toate domeniile este un criteriu vital, esențial pentru îndeplinirea în fapt a democrației.”

Europa Liberă: Atât Uniunea Europeana cat si ONU cer Republicii Moldova sa adopte cat mai curand legea anti-discriminare, in conditiile in care recent autoritatile locale din Balti, de pilda, au interzis activitatile organizatiilor gay iar Biserica Ortodoxa este considerata ca avand o pozitie privilegiata. Intr-o comunicare publica recenta IPS Vladimir, mitropolitul Moldovei, a declarat ca „modificarea legislației pentru înlesnirea pătrunderii lejere a diverselor culte în Republica Moldova este, de fapt, un atac direct la adresa Bisericii Ortodoxe din Moldova”. Care este pozitia Dvs?

Monica Macovei:
Anti-discriminarea in toate domeniile este un criteriu vital, esential pentru indeplinirea in fapt a democratiei. Nu exista democratie si discriminare. Este clar ca Republica Moldova si societatea intreaga, autoritatile, inclusiv conducerea Bisericii Ortodoxe trebuie sa inteleaga asta. Si in Romania a necesitat timp. Imi aduc aminte cand au aparut in Romania asa numitele „secte”. Iar in Romania se facea diferenta intre culte si „secte”. Si imi aduc aminte ca Biserica Ortodoxa era tot asa suparata. Practic a fost o lupta de ani de zile pana cand aceste „secte” au dobandit statut de culte. Exista aceasta rezistenta. Este ca la competitie: nu vrei sa mai intre nimeni pe piata. Cu cat se explica mai bine populatiei cat de importanta este diversitatea si in religie, si in viata private, si in orice altceva, cu atat lucrurile se vor dezvolta mai repede. Nu putem construi democratia pe obligativitatea unei anumite religii sau a unui anumit comportament privat.

Europa Liberă: V-as intreba daca acest capitol, Legea anti-discriminarii, este vital in procesul de aderare la Uniunea Europeană al Republicii Moldova.

Monica Macovei:
Da, este. Anti-discriminarea este una dintre masurile din planul de actiuni pentru liberalizarea vizelor si, evident, in tot ceea ce inseamna proces de integrare europeana in toate negocierile, va fi acolo si va trebui adoptata. Stiu ca exista discutii, stiu ca exista segmente din populatie care nu o doresc, Biserica Ortodoxa, poate si partide si politicieni anume, dar trebuie toata lumea sa inteleaga ca democratia inseamna anti-discriminare si ca fiecare trebuie sa fie liber sa aiba ce fel de viata sexuala vrea, sa sa duca la orice fel de biserica sau cult, sau cum vrem sa o numim, sau sa nu se duca deloc. Trebuie facuta o campanie de informare a populatiei. Sa presupunem ca la presiunea politicienilor de la putere, Parlamentul Republicii Moldova va adopta acesta lege. Daca insa nu este absorbita de populatie si populatia o va urî, poate ca se vor rasfrange si asupra Uniunii Europene aceste sentimente negative. Trebuie sa venim cu colegi din alte state care sa le explice ca nu se schimba nimic, nu cade cerul pe noi. Cine vrea sa fie heterosexual si ortodox va ramane asa si dupa adoptarea acestei legi, dar trebuie sa ii respecte si pe ceilalti care poate sunt diferiti.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:18 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG