Linkuri accesibilitate

Cred în Dumnezeu, în viitorul Moldovei şi în prosperitatea acestui stat


Nicolae Timofti
Nicolae Timofti

Candidatul la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, în dialog cu Valentina Ursu.


Europa Liberă: Domnule Timofti, aţi acceptat această ofertă în condiţii foarte dificile pentru destinul Republicii Moldova, în momentul când societatea este foarte şi foarte divizată pe criterii politice. Cum credeţi că poate fi găsit consensul în societate?

Nicolae Timofti: „Când am acceptat, m-am gândit că trebuie să fiu un preşedinte al tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, indiferent de apartenenţa politică, indiferent cu
Noi trebuie să construim o ţară europeană. Pentru aceasta trebuie să muncim numai împreună, indiferent de culoarea politică, de identitate...

cine au votat cetăţenii. Şi fiţi siguri că pot face acest lucru. Înţeleg că ne vine foarte greu la toţi atunci când ţara este pe baricade. Noi trebuie să le înlăturăm şi să unim cetăţenii, să nu prevaleze culoarea politică, dar să prevaleze interesele comune. Noi trebuie să construim o ţară europeană, să ajungem la nivelul europenilor. Pentru aceasta trebuie să muncim numai împreună, cum am spus, indiferent de culoarea politică, de identitate, de limba pe care o vorbim, fiindcă sunt priorităţi mai importante, cum este economia, sărăcia, locuri de muncă, salariile.”

Europa Liberă: Domnule Timofti, Moldova e un stat bazat pe drept?

Nicolae Timofti: „Consider că da. Avem la bază un stat care are Constituţie, are legi bune. Altă problemă e cum se respectă aceste legi şi Constituţia ţării noastre.”

Europa Liberă: Adică aveţi rezerve că nu se îndeplinesc aşa cum spune buchia şi spiritul legii?

Nicolae Timofti: „Sunt judecător şi văd lucrul acesta că nu întotdeauna se respectă prevederile legale şi drepturile cetăţenilor. De aceea poate şi avem atâtea condamnări la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.”

Europa Liberă: De ce omul nu e atât de încrezător că în instanţa de judecată dreptatea va fi de partea lui?

Nicolae Timofti: „Datele statistice ne arată că în fond instanţele judecătoreşti examinează un număr foarte mare de dosare şi oamenii sunt nemulţumiţi o bună parte. Dar este un procent considerabil, unde sunt interese în jurul unor cazuri, prin hotărârile care sunt adoptate de judecători, într-un fel ştirbesc din credibilitatea faţă de actul de justiţie.”

Europa Liberă: De ce sunt atât de multe dosare în instanţă?

Nicolae Timofti: „Oamenii vor ca toate litigiile, toate conflictele care apar în procesul de activitate economică, civilă să le rezolve prin calea justiţiei. Faptul că vin oamenii în justiţie, masiv, asta dovedeşte că ei totuşi cred. Altă întrebare este cum funcţionează acest sistem ca să le apere drepturile, prevăzute de Convenţia europeană, de legile noastre naţionale şi aici avem rezerve, avem foarte mult de lucrat. Eu cunosc foarte bine şi trebuie să redresăm situaţia.”

Europa Liberă: Dar această neîncredere în justiţie se bazează pe faptul că lumea crede că cea mai mare corupţie e anume aici. Şi investitorii străini spun că nu vin în Moldova pentru că nu au garanţia unei stabilităţi.

Nicolae Timofti: „Într-adevăr, nu este o stabilitate politică, în primul rând. Şi de aici cred că e instabilitate şi în justiţie.”

Europa Liberă: Cea mai mare problemă rămâne a fi corupţia, stârpirea acestui flagel.

Nicolae Timofti: „Acest flagel este în toată societatea, asta o recunosc toţi. Trebuie de văzut care sunt motivele. Şi funcţionarii cum se aleg în diferite structuri ale statului, cum ajung ei în aceste funcţii, ce calităţi au ei, dacă sunt selectaţi corect, dacă sunt salarizaţi la nivelul cerut, dacă sunt competenţi. Trebuie să recunoaştem că şi cetăţenii noştri cei care acceptă să plătească, să dea banii ăştia. Eu câte o dată mă gândesc: înseamnă că bani sunt în societate, se pot face banii ăştia, dar iată se irosesc, aş
Nu este o stabilitate politică, în primul rând. Şi de aici cred că e instabilitate şi în justiţie...

spune, în zadar pentru ei, fiindcă eu îmi imaginez că nimeni nu dă. Bine, eu iată lucrez şi vă spun, că dacă nu iau, nu-mi propun, că ştiu că eu nu accept. Dacă noi vom putea să găsim toţi judecătorii cu această atitudine faţă de obligaţiunile sale faţă de serviciu, eu cred că noi vom reuşi. Aşa un procent de judecători, noi cam îi cunoaştem şi o să găsim metodele şi mecanismele ori ca să-i stopăm, ori să-i înlăturăm. Nu este altă cale. Fiindcă au întrecut măsura, limita bunului simţ şi de aceea noi trebuie pe aceşti oameni pur şi simplu să ne debarasăm de ei şi o să facem lucrul acesta, eu o să ajut în limitele competenţii mele. Eu n-o să mă implic în actul de justiţie, cum nu m-am implicat cât am fost judecător, în afară de când am examinat cazul concret eu personal. Asta este implicarea în sensul îndeplinirii a atribuţiilor, iar să sun, să dau indicaţii, toţi judecătorii din ţară ştiu că Timofti cu asta nu s-a ocupat şi nu se ocupă şi n-o să se ocupe niciodată. Şi eu vreau ca toţi judecătorii să fie la fel. Printre altele, colegii, ei mulţi vor să fie ca Timofti, să mă urmeze.”

Europa Liberă: Domnule Timofti, există voinţă politică în stat ca să fie dusă la bun sfârşit această reformă în justiţie?

Nicolae Timofti: „Cred că da şi vreau să spun că a funcţionat sistemul până în 2001, a funcţionat bine. După aceasta s-a rupt ceva. Şi ştiu de ce.”

Vreau să readuc încrederea oamenilor din ţară că guvernarea de astăzi îşi va realiza programul...

Europa Liberă: Ce sentimente vă încearcă acum?

Nicolae Timofti: „De a face ceva. De a readuce încrederea oamenilor din ţară că guvernarea de astăzi îşi va realiza programul. Eu când am dat acordul, am venit cu această intenţie. Eu aş vrea ca, dacă se va întâmpla să fiu ales, aş vrea ca la urmă, când voi pleca din funcţie după expirarea mandatului, oamenii să vorbească de Timofti ca despre un om care a lucrat cu o echipă puternică, competentă, cu un premier energic, tânăr, competent, cu un preşedinte al Parlamentului inteligent, cu un reprezentant al unui partid care doreşte sincer numai bine acestui popor şi cu o opoziţie care trebuie să activeze în limitele unei legi.”

Europa Liberă: Legea opoziţiei?

Nicolae Timofti: „Da, ar fi necesar ca noi să adoptăm o lege privind opoziţia, care să prevadă drepturile, obligaţiunile, comportamentul şi această lege poate să fie propusă chiar de opoziţie astăzi şi să folosim dreptul de iniţiativă legislativă ca să fie adoptată această lege, să fie pusă în aplicare legea. Şi eu cred că va fi benefică pentru societatea noastră.”

Europa Liberă: O eventuală discuţie cu liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, ce subiecte ar trebui să cuprindă?

Nicolae Timofti: „În primul rând eu aş vrea ca dumnealui să se încadreze în funcţiile pe care le are ca parlamentar. Comuniştii, opoziţia comunistă să revină în Parlament, să
Am acceptat ca să aduc linişte în ţară... Aş vrea ca opoziţia comunistă să revină în Parlament, să contribuie la formarea unei societăţi prospere...

contribuie la formarea unei societăţi prospere. Asta ei o pot face. Eu aşa văd. Prin discuţii, dialog, propuneri, nu prin mitinguri. Au dreptul la miting, dar să fie totul paşnic. Însă asta s-o facă în timpul liber, în afara activităţii Parlamentului.”

Europa Liberă: Dar nu vă propuneţi cumva până mâine la ora 15 să discutaţi şi cu Vladimir Voronin?

Nicolae Timofti: „Dacă îmi propune, eu mă întâlnesc, cu plăcere. Chiar mi-ar fi interesant să discutăm. Să văd domnul Voronin cum vede el consolidarea societăţii.”

Europa Liberă: Domnule Timofti, între timp Alianţa pentru Integrare Europeană a rămas fără un vot, este vorba de votul lui Mihai Godea, care a spus tranşant că nu va vota. Numărul de voturi e la limită. Vă îngrijorează?

Nicolae Timofti: „Pe mine mă îngrijorează şi soarta ţării, dar nu a mea. Eu am funcţie, ca preşedinte al Curţii Supreme a Magistraturii, ca judecător la Curtea Supremă de Justiţie. Dar încep de la început: am acceptat ca să aduc linişte în ţară. Dacă oamenii, care au dreptul să înainteze candidaturi la funcţia de preşedinte, au convenit ca să fiu eu acea persoană, care întrunesc condiţiile cerute, eu am acceptat şi cred că poate asta este o salvare. Dar va fi ea cu succes sau nu, depinde nu de mine, dar depinde de oamenii care fac politică mare.”

Europa Liberă: Domnule Timofti, v-aţi răspuns la întrebarea, ce fel de alegeri sunt acestea? Ordinare, repetate?

Nicolae Timofti: „Sunt alegeri. Pentru mine sunt alegeri, eu nu mă implic în aceste discuţii. Cineva din subiecţii cu drept de sesizare la Curtea Constituţională se vor adresa, eu ştiu ce vor face, ca să nu anticipez cumva evenimentele, eu nu mă expun.”

Europa Liberă: Admiteţi cumva că trecut fiind cumva de acest test în Parlament, Curtea Constituţională să nu valideze?

Nicolae Timofti: „La noi în ţară totul poate să fie. Nu ştiu, eu nu retrăiesc în sensul acesta. Retrăiesc numai pentru stabilitatea ţării, să fie linişte. Dar eu nu văd premize sau motive pentru a declara neconstituţională activitatea şi a Parlamentului, şi a Guvernului, şi a structurilor statale formate conform Constituţiei.”

Europa Liberă: Mesajul Dumneavoastră pe interior e ca să consolidaţi societatea moldavă. Mesajul pentru exterior care e?

O să fac tot ce depinde de mine ca să păstrăm integritatea ţării...

Nicolae Timofti: „Sunt convins că Republica Moldova nu are un alt viitor decât cel european. Noi trebuie ca să mergem mai departe pe calea pornită – spre Europa. Trebuie să ne integrăm în structurile europene la toate nivelele.”

Europa Liberă: O Moldovă integrată, reunificată?

Nicolae Timofti: „Desigur. Desigur, o să fac tot ce depinde de mine ca să păstrăm integritatea ţării, s-o readucem la normalitate. Eu cred că vor înţelege cetăţenii de pe ambele maluri că trebuie să trăiască împreună, nu cu legi diferite, nu cu structuri diferite, dar să trăiască într-o familie, cum au trăit mulţi ani. Şi spun, am acceptat acest program al guvernării, al Alianţei. Acolo e scris clar, că este calea spre Europa. Şi noi trebuie încolo să mergem.”

Europa Liberă: Aţi luat în calcul ambele variante? Nicolae Timofti preşedinte şi un eventual eşec?

Eu sunt realist. În acelaşi timp, eu sunt un om optimist. Cred în general în binele ţării astea...

Nicolae Timofti: „Sigur. Eu sunt realist, totul poate să fie. În acelaşi timp eu sunt un om optimist. Cred în general în binele ţării astea. Că o să fie mai degrabă, sau mai târziu, dar Republica Moldova o să devină stat prosper şi cred că începutul este produs de această guvernare şi o să continuăm să-i convingem pe toţi că nu avem alte interese decât să facem ca în ţara asta să se simtă omul liber, făuritor şi cu speranţa în ziua de mâine.”

Europa Liberă: Ce veţi face mâine? Veţi merge la biserică dimineaţă? Veţi spune rugăciunea Tatăl nostru?

Nicolae Timofti: „Da, eu ştiu Tatăl nostru, cred în Dumnezeu, ca şi mama. Iată mama, să-i dea Dumnezeu sănătate, acum e bolnavă, 85 de ani o să aibă degrabă, e legată acum de pat, dar ştiu că era legată de biserică. Noi trebuie să credem în ceva, eu cred în Dumnezeu.”

Europa Liberă: Mâine la trei trebuie să fiţi în Parlament.

Nu fac din ziua asta ceva special. E clar că o să fie emoţii deosebite, dar sper că va trece, aşa. Chiar dacă câştig sau pierd, o să mă comport ca întotdeauna liniştit, calm...

Nicolae Timofti: „O să fiu la trei în Parlament. Nu fac din ziua asta ceva special. E clar că o să fie emoţii deosebite, dar sper că va trece aşa. Chiar dacă câştig sau pierd, o să mă comport ca întotdeauna liniştit, calm.”

Europa Liberă: Sediul Preşedinţiei din 2009 e în reparaţii, în reconstrucţii. Unde veţi merge?

Nicolae Timofti: „Nu cunosc. Sincer vă spun, nu ştiu, fiindcă nu m-am interesat. Eu nu am fost un om care să mă lupt să devin preşedinte. Chiar îmi pare rău de oamenii care au investit mult şi merită să ocupe funcţia asta. Sunt oameni care într-adevăr îşi fac carieră politică. Eu nu am făcut carieră politică. Încă o dată repet: chiar dacă nu voi fi acceptat prin vot, nu fac nici o tragedie. Ba dimpotrivă, o să primesc lucrurile aşa cum sunt ele, reale.”

Europa Liberă: Veţi reuşi să împăcaţi toate cele trei puteri în stat?

Nicolae Timofti: „Nu văd altă cale decât să trăim în legalitate, în limitele normelor constituţionale şi eu sper că o să reuşesc.”

Europa Liberă: Echipa în cât timp puteţi s-o faceţi?

Nicolae Timofti: „Asta e o întrebare la care trebuie să mă gândesc. Am format echipe, dar în sistemul judecătoresc. Am format totul de la zero, singur.”

Europa Liberă: Deci nu e o problemă să faceţi echipă?

Nicolae Timofti: „Cred că nu. Noi avem specialişti buni în ţara asta. Şi oameni cinstiţi, oameni devotaţi intereselor ţării. Şi eu sper că o să reuşesc, precizez: dacă o să fiu ales.”

Noi avem specialişti buni în ţara asta. Şi oameni cinstiţi, oameni devotaţi intereselor ţării...

Europa Liberă: Veţi fi al treilea preşedinte de la Floreşti.

Nicolae Timofti: „Ala se creează situaţia. Sunt din Floreşti. Suntem pământeni, îi stimez foarte mult şi pe primul preşedinte, şi pe al doilea preşedinte, îi cunosc. Au meritele lor fiecare şi într-adevăr sunt şi ca oameni foarte buni. Şi le doresc multă sănătate.”

Europa Liberă: Iar Dumneavoastră succes.

Nicolae Timofti: „Vă mulţumesc.”
XS
SM
MD
LG