Linkuri accesibilitate

Când se vor ieftini călătoriile cu avionul?


Anatol Şalaru: „Guvernarea nu a promis bilete ieftine, fiindcă nu Guvernul vinde bilete. Noi creăm condiţii.”


Ministrul transporturilor Anatol Şalaru, în dialog cu Valentina Ursu:

Europa Liberă: Vor fi ieftinite preţurile la biletele avia?

Anatol Şalaru: „Acest lucru pot să vi-l spună proprietarii companiilor care efectuează zboruri avia.”

Europa Liberă: Bine, Guvernul s-a angajat să semneze un acord cu Comisia Europeană.

Anatol Şalaru
Anatol Şalaru
Antol Şalaru: „Este şi dorinţa Comisiei Europene să semneze. Eu cred că este prima dată când Comisia Europeană doreşte foarte mult ca noi să semnăm acest acord.”

Europa Liberă: Deci, şi-ar dori mai mult Bruxellesul decât Chişinăul?

Anatol Şalaru: „Nu, dar de exemplu un acord ceea ce ţine de liberalizarea transportului rutier de mărfuri Bruxellesul nu vrea acest lucru, fiindcă nu are nevoie de concurenţă. Dar în ceea ce ţine de liberalizarea spaţiului aerian ei sunt de acord şi ei îşi doresc acest lucru.”

Europa Liberă: Şi răspunsul Dumneavoastră, al Guvernului?

Anatol Şalaru: „Noi dorim acest lucru, dar nu depinde de noi. Noi am făcut tot,
Noi am făcut tot, urmează să implementăm peste 110 de acte normative pentru a îndeplini toate condiţiile puse de Uniunea Europeană...

urmează să implementăm peste 110 de acte normative pentru a îndeplini toate condiţiile puse de Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: 110 acte normative în cât timp?

Anatol Şalaru: „În trei ani. Timp de trei ani trebuie să aducem toată baza noastră legislativă în conformitate cu cerinţele europene şi acesta este un lucru extraordinar pentru aviaţie.”

Europa Liberă: Domnule Şalaru, dar totuşi, guvernanţii, aţi promis oamenilor, mai ales celor aflaţi la muncă peste hotare, moldovenilor, că vor beneficia de aceste preţuri mai mici decât sunt acum la biletele avia.

Anatol Şalaru: „În primul rând eu nu am promis aşa ceva, eu sunt o persoană responsabilă.”

Europa Liberă: Guvernarea, Dumneavoastră faceţi parte din guvernare.

Anatol Şalaru: „Guvernarea, fiecare vorbeşte pentru el. Guvernarea nu a promis bilete ieftine, fiindcă nu Guvernul vinde bilete. Noi creăm condiţii pentru a atrage companiile aeriene de tip low-cost pentru a efectua zboruri din Republica Moldova, noi asta putem să facem. Noi nu putem să subvenţionăm preţul biletelor. Dar noi trebuie să creăm toate condiţiile pentru ca aceste companii aeriene să efectueze zboruri din Chişinău. Cu părere de rău, astăzi low-cost-ul nu poate zbura din Chişinău.”

Europa Liberă: De ce?

Anatol Şalaru: „Din cauza mai multor probleme.”

Europa Liberă: Care sunt aceste probleme?

Anatol Şalaru: „Acestea sunt taxele aeroportuare din Chişinău şi nu e vina Aeroportului.”

Europa Liberă: Deşi e şi vina Aeroportului.

Anatol Şalaru: „Aeroportul a luat două credite mari, de 47 milioane de euro, pe care trebuie să le ramburseze. Creditele nu le-au luat pentru interesul personal, directorul Aeroportului, ci pentru modernizarea Aeroportului şi modernizarea pistei de decolare şi aterizare. Şi în condiţiile de finanţare, în condiţiile de creditare BERD-ul şi BEI-ul au pus această condiţie, ca o anumită sumă să fie inclusă în preţul biletului, în taxa
Aeroportul a luat două credite mari, de 47 milioane de euro, pe care trebuie să le ramburseze... şi o anumită sumă e inclusă în preţul biletului...

aeroportuară. Şi vrei nu vrei, noi trebuie să respectăm aceste condiţii. Mai mult decât atât, credeţi că Air-Moldova nu poate să zboare de la Mărculeşti, ca să efectueze zboruri mai ieftine? Dar în acest acord de finanţare este stipulat că Air-Moldova trebuie să zboare numai de pe Aeroportul din Chişinău. Acum unica soluţie este ca Aeroportul să investească o sumă de bani pentru a construi un terminal low-cost. De obicei în oraşele mari există un aeroport, cum este cel din Chişinău, aeroport pentru curse comerciale, şi un aeroport low-cost, care e mai departe, care nu are duty-free, nu are condiţii de odihnă, nu are ceea ce are un aeroport modern, dar e şi pentru altă categorie – pentru cei care nu au nevoie de acest lucru.”

Europa Liberă: Până acum v-aţi referit la problema taxelor aeroportuare. Alte probleme? Pentru că aţi spus că sunt mai multe.

Anatol Şalaru: „Dacă vorbim de Aeroportul Mărculeşti, astăzi nu este dotat cu utilajele necesare pentru a fi efectuate zborurile de pe acest aeroport. De exemplu Wizair-ul este cointeresat să zboare de la Mărculeşti, dar noi trebuie să facem şi anumite investiţii. Ei trebuie să ne dea şi această listă, de ce au nevoie. Încă nu avem acest lucru. Dar, de exemplu, nu există nocturnă, trebuie să facem terminal pentru vamă, pentru grăniceri, sunt cerinţele unui stat. Noi deschidem o poartă nouă pentru a intra şi a ieşi din Republica Moldova şi trebuie să fie dotată – locul pentru poliţia de frontieră, pentru grăniceri, drumuri de acces şi alte elemente tehnice necesare pentru siguranţa zborului. E vorba de viaţa omului.”

Anatol Şalaru
Anatol Şalaru
Europa Liberă: Până la urmă, acest acord între Republica Moldova şi Comisia Europeană va fi semnat în vară, aşa s-a convenit.

Anatol Şalaru: „Eu nu ştiu ce s-a convenit, este prerogativa Ministerului de Externe să stabilească când va fi semnat acest acord. Nu mă interesează cine îl va semna, mă interesează să fie semnat cât mai repede, fiindcă multe companii deja au vândut bilete.”

Europa Liberă: Dacă s-au vândut aceste bilete la preţ mai ieftin, acum care e soluţia?

Anatol Şalaru: „Nu s-au vândut la preţuri mai ieftine, fiindcă nu companiile low-cost au vândut. Au vândut Lufthansa, chiar şi Air-Moldova a vândut vreo şapte mii de bilete.”

Europa Liberă: Şi Carpatair.

Anatol Şalaru: „Carpatair. Companiile moldoveneşti au vândut în primul rând toate au
Cei care au vândut bilete mai ieftine, este răspunderea lor...

vândut. Au vândut companiile Austrian Airlines, Lufthansa, Carpatair a vândut, companiile din Italia. Mă rog, asta nu cred că aveau dreptul să vândă bilete, să se bazeze pe un acord care încă nu este semnat. E răspunderea lor, ei trebuie să răspundă pentru acest lucru, pentru că nu le-a cerut nimeni să vândă bilete.”

Europa Liberă: Odată cu semnarea acestui acord ce se schimbă?

Anatol Şalaru: „Se schimbă condiţiile de deschidere a curselor.”

Europa Liberă: Numai atât?

Anatol Şalaru: „Nu numai atât.”

Europa Liberă: Preţul se va micşora sau nu?

Anatol Şalaru: „Toţi mă întreabă de preţ. Eu nu pot să răspund de politica companiilor aeriene. Dacă o companie aeriană vrea să asigure zboruri gratuite, poate s-o facă. Noi nu putem să impunem nici companiile de stat să modifice preţurile, fiindcă există lege care interzice amestecul în activitatea economică a companiei. Iar în cazul în care vor veni mai multe companii, eu nu cred că companiile mari, cum sunt Lufthansa sau Austrian Airlines vor micşora cu mult preţul.”

Europa Liberă: Dar vor micşora.

Anatol Şalaru: „Nu ştiu ce vor face.”

Europa Liberă: Dar soluţia care e?

Anatol Şalaru
Anatol Şalaru
Anatol Şalaru: „Soluţia sunt companiile low-cost.”

Europa Liberă: Domnule Şalaru, domnule ministru, dar de ce eu dacă merg la Odesa, la Kiev sau la Bucureşti achit mai puţin pentru un bilet în oricare altă ţară din UE?

Anatol Şalaru: „Este adevărat.”

Europa Liberă: Până la urmă insistaţi să obţineţi acest low-cost sau nu?

Anatol Şalaru: „Noi demult ducem negocieri cu companiile low-cost. Eu am dus paralel şi cu Blue-air, şi acum ei iarăşi au anunţat dorinţa, după ce au văzut că vine Wizzair-ul, şi-au anunţat dorinţa să reînceapă zborurile din Chişinău în orice direcţie şi îi aştept să vină la Chişinău.”

Europa Liberă: Dar cu Wizzair-ul ce aţi negociat?

Anatol Şalaru: „Ei au venit într-o vizită de documentare, ei au vizitat aeroporturile, au văzut, au fost la Bălţi, la Mărculeşti, au fost peste tot. Ei îşi fac planul lor de business. Noi nu putem să le cerem, cum ne-am obişnuit de aici – cere de la acela să meargă acolo, sau să facă celălalt. Trebuie să înţelegeţi că vrem să trăim într-o lume liberă şi nu
Trebuie să înţelegeţi că vrem să trăim într-o lume liberă şi nu putem obliga pe nimeni să zboare gratis...

putem obliga pe nimeni să zboare gratis. Iar Wizzair-ul este o companie foarte mare, eu am vorbit şi cu ambasadorul Statelor Unite. În această companie sunt investitori americani, capital american, ei vor să vină aici şi noi am creat toate condiţiile şi creăm condiţiile, numai e suficient să ne spună ce vor. Deocamdată încă nu am primit de la ei nici o solicitare. Aşteptăm. Ei se documentează, ei fac concluziile şi după aceasta vor veni. Noi trebuie să creăm condiţii să vină aici, dar nu putem să zburăm în locul lor. Am pregătit un proiect de hotărâre de Guvern, „Protecţia călătorului”, în care stipulăm toate cazurile, în care sunt afectate drepturile călătorului şi compania dacă a încălcat drepturile călătorului trebuie să plătească.”
XS
SM
MD
LG