Linkuri accesibilitate

În aşteptarea autobuzelor şcolare


Valentin Crudu: din cele 150 de autobuze necesare, până la sfârșitul acestui an şcolar sunt speranţe să fie puse la dispoziţie 102.


Ca urmare a preconizatei reforme a învățământului, multe din şcolile care aveau puţini elevi, mai ales şcolile din sate, au fost închise şi autorităţile centrale au hotărât că împreună cu cele locale vor asigura transportul copiilor la școlile din apropiere, astfel încât să aibă parte de o educaţie mai bună şi asigurată, cel puţin la nivel teoretic, de cadre didactice mai bine pregătite. Numai că de la propuneri şi speranţe şi până la realitate e un drum lung întotdeauna şi domnul Valentin Crudu, şeful direcţiei învăţământ preşcolar, primar şi secundar general de la Ministerul Educaţiei i-a declarat corespondentei noastre Alla Ceapai că din cele 150 de autobuze considerate necesare, până la sfârșitul acestui an şcolar sunt speranţe să fie puse la dispoziţie 102… Copiii care ar trebui să fie luaţi de celelalte 48 de autobuze lipsă, vor trebui să se descurce cum pot... sau cum au făcut şi până acum. Adică, greu!

Europa Liberă: Vorbind despre autobuzele şcolare, ce ne puteţi spune despre acest experiment, e unul care se adevereşte pentru condiţiile din Moldova?

Valentin Crudu
Valentin Crudu
Valentin Crudu: „Este greu de spus, adică mai bine ar fi să vorbească autorităţile locale, deoarece ei sunt cei care astăzi gestionează unităţile de transport. Pentru noi a fost important, ca instituţie centrală, să asigurăm accesul copiilor la o educaţie de calitate. Bineînţeles că ne-am propus la prima etapă să identificăm acele şcoli de circumscripţie, să identificăm acele instituţii în care sunt puţini copii şi să le putem pune la dispoziţia copiilor şi o unitate de transport, astfel ca ei să ajungă în localitatea vecină sau chiar în localitatea dînşilor, atunci cînd s-au efectuat exerciţii de optimizare a reţelei şcolare.”

Europa Liberă: Cîte şcoli mai sunt în aşteptarea autocarelor?

Valentin Crudu: „În general necesarul de autobuze şcolare, la începutul anului şcolar, erau de circa 150. Noi sperăm, adică Ministerul Educaţiei, că pînă la sfîrşitul anului acesta, adică pînă în luna aprilie vom putea satisface 102 unităţi de transport. Deci, aceasta în mare parte va acoperi marea majoritate a necesităţilor localităţilor de unde se deplasează copiii. Şi va rămîne o rezervă de cîteva zeci de unităţi de transport, care urmează să o completăm pe parcursul anului 2012 şi 2013, inclusiv autorităţile locale vor fi nevoite să achiziţioneze sau să arendeze unităţi de transport astfel ca să transporte copiii către şcoală.”

Europa Liberă: După o iarnă destul de grea, avînd atîtea cazuri cînd multe autocare nu funcţionau pentru că fie drumurile erau impracticabile, fie că îngheţa combustibilul, ce ne puteţi spune despre starea tehnică a acestor autobuze?

Valentin Crudu: „Bineînţeles că iarna aceasta ne-a cam creat probleme în anumite localităţi, din spusele inginerilor care au competenţa de a gestiona aceste unităţi de transport, pe alocuri a fost motorina destul de proastă. Mai urmează ca autorităţile să identifice posibilităţi de construcţie a garajelor, ca autobuzul, totuşi, să fie pe perioada rece a anului sub o anumită protecţie. Astăzi, putem vorbi cu satisfacţie că toate unităţile de transport sunt pe rută şi sunt transportaţi copiii. Şi sper că celelalte unităţi de transport, care deja practic sunt achiziţionate urmează să vină la sfîrşitul lunii martie, începutul lunii aprilie, deci vor veni în ajutorul autorităţilor pentru a transporta copiii către şcoală.”

Europa Liberă: Se spunea că acest proiect de asigurare cu autobuze şcolare la un moment dat va întîmpina anumite dificultăţi şi anume la capitolul întreţinerii acestora. Care este situaţia bugetului, ajung bani pentru combustibil, pentru întreţinerea autobuzelor?

Valentin Crudu: „Toate unităţile de transport care astăzi merg pe drumurile naţionale şi transportă copii, cele care au fost procurate de la bugetul de stat, bugetul autorităţilor locale, deci toate, astăzi au acoperirea financiară în ceea ce priveşte întreţinerea lor, deservirea lor şi chiar pentru achitarea salariilor pentru şoferi. Vreau să vă zic că există şi un calcul pe care le-au făcut autorităţile şi dînşii zic că în cazul cînd unitatea de transport este explorată şi gestionată corect, adică face rută după un itinerar şi duce copii nu numai dintr-o singură localitate, dar reuşeşte să treacă prin mai multe localităţi şi duce nu 30-40 de copii, dar transportă 80 sau 100 de copii, ea este destul de rentabilă în comparaţie cu arenda acestei unităţi de transport.”

Europa Liberă: Ministrul Educaţiei menţiona recent că unii directori de şcoli folosesc în scopuri personale acest transport. S-a adeverit această constatare şi dacă da, ce măsuri au fost luate?

Valentin Crudu: „Vreau să vă zic că domnul Ministru a avut în vedere că aceste unităţi de transport sunt gestionate copiilor. Şi nu în zădar ele sunt încleiate cu sigla Ministerul Educaţiei, sigla Băncii Mondiale. Şi aceste autobuze se văd foarte de departe, nu poţi să-l ascunzi. Deci, este important ca unitatea de transport pe care noi o procurăm ea trebuie să corespundă obligator specificaţiilor tehnice în ceea ce priveşte transport copii. Şi din aceste considerente domnul Ministru şi a zis ca aceste unităţi de transport sunt pentru transportarea copiilor, dar nu pentru a satisface cheremul profesorilor sau cheremul unor directori. Mai mult ca atît aceste unităţi de transport sunt toate în gestiunea Direcţiilor raionale Învăţămînt, Tineret şi Sport, deci responsabil de gestionarea acestor unităţi de transport este directorul Direcţiei generale învăţămînt din fiecare raion care au în subordinea sa aceste unităţi de transport.”
XS
SM
MD
LG