Linkuri accesibilitate

Carnea se va ieftini, dar nu se ştie când


Vasile Bumacov
Vasile Bumacov

Astăzi, guvernul a eliminat o neclaritate legislativă, care făcuse ca TVA-ul aplicat cărnii şi produselor de carne să fie de 20 la sută. Nu unul redus, de 8 la sută. Numai că pentru a intra în vigoare, rectificarea guvernului trebuie să treacă prin parlament. Valentina Ursu a stat de vorbă cu ministrul agriculturii, Vasile Bumacov:

Europa Liberă: Domnule Bumacov, premierul a cerut Inspectoratului fiscal principal de stat să înceteze colectarea TVA de la carne şi de la produsele din carne şi solicitat menţinerea cotei de opt la sută. Deşi de la şeful Inspectoratului fiscal am obţinut explicaţia că a semnat acest ordin de colectare a TVA în mărime de 20 la sută pentru comercializarea cărnii şi produselor din carne, după ce din partea Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe a parvenit o interpretare a unei prevederi controversate a legislaţiei fiscale. Ce se întâmplă, totuşi? Rămâneţi la opt procente?

Vasile Bumacov: „TVA la carne va rămâne la opt procente şi nu sunt premize pentru majorarea preţului. Un lucru important e că primusurile pentru animale nu vor fi impozitate cu taxa vamală de 10 la sută. Şi al treilea punct important este neimpozitarea cu TVA a mărfii care este vândută pe teritoriul ţării sub preţul de cost.”

Europa Liberă: Domnule Bumacov, una spun guvernanţii, alta se întâmplă la piaţă. Cumpărătorul când merge în hala de carne, acolo nu poţi să explici că este decizia Guvernului.

Vasile Bumacov: „Stimată doamnă Valentina, eu la aceste întrebări nu voi mai
Preţul cărnii la piaţă e de trei, patru ori mai mare decât preţul de achiziţie. Oare nu este clar că aceasta se întâmplă din cauza monopolizării acestei ramuri?...

răspunde. Să răspundă cei care au blocat crearea infrastructurii vânzărilor. La noi preţurile, dacă achiziţia cărnii de porc astăzi este 21 de lei, carnea vie şi de vită este 27 de lei, atunci ea este de trei-patru ori mai mare la piaţă. Oare nu este clar că aceasta se întâmplă din cauza monopolizării acestei ramuri?

Europa Liberă: De ce nu deblocaţi infrastructura pieţei?

Vasile Bumacov: „Să-i întrebaţi pe cei care au fost în Parlament, aţi văzut cu câte argumente false s-au opus creării, măcar pentru oraşul Chişinău să putem crea acest centru agroalimentar, care ar degaja pieţele noastre din oraş, le-ar civiliza. Noi avem promisiunea Băncii Europene de Investiţii pentru a investi nu numai în centrul agroalimentar Chişinău, dar de a investi şi în pieţele noastre din Chişinău, să le civilizăm. Eu nu cred că mai este o altă ţară în lume, care se consideră civilizată, unde mai multe femei, mai puţin bărbaţi stau vara la 35 de grade şi vând produse agroalimentare în stradă sau chiar în piaţă, că acolo tot nu este mai civilizat, sau la minus 25 de grade. Cum noi putem să ne permitem să ţinem aceşti oameni în aşa condiţii şi insalubre şi să nu facem nimic?”

Europa Liberă: Domnule Bumacov, de ce e stat în stat vă întreb?

Vasile Bumacov: „Să-i întrebaţi pe cei care blochează.”

Europa Liberă: Dar vă întreb şi pe Dumneavoastră ca ministru al Agriculturii.

Vasile Bumacov: „Eu am făcut tot ce a depins de Ministerul Agriculturii.”

Europa Liberă: Ce aţi făcut tot?

Vasile Bumacov: „Noi am elaborat acest proiect, la Guvern l-am adoptat destul de
Am făcut tot ce a depins de Ministerul Agriculturii...

prompt, noi am negociat cu structuri internaţionale, avem fonduri care vor permite elaborarea proiectului, au lucrat zeci de consultanţi străini, din ţările care au reuşit în acest domeniu, continuăm acest lucru şi sperăm că cei care blochează îşi vor da de seamă şi nu vor continua în aşa mod, insultând producătorii agricoli.”

Europa Liberă: Cum să înţeleagă lumea acest decalaj prea mare de preţ de la producător şi până la cumpărător? Aţi spus chiar Dumneavoastră că preţul e aproape de trei ori mai mare pentru un kilogram de carne.

Vasile Bumacov: „Atunci când este prea mare dintre costul cărnii vie şi costul cărnii la piaţă sau în formă sacrificată nu este alt răspuns decât nereguli în sistemul de comercializare.”

Europa Liberă: Dar toată lumea ştie că există nereguli în sistemul de comercializare.

Vasile Bumacov: „Deci, noi depunem eforturi pentru a demonopoliza.”

Europa Liberă: De ce nu cooperaţi cu administraţia publică locală ca să depăşiţi această problemă?

Vasile Bumacov: „Eu nu am probleme cu administraţia publică locală. Eu am avut o întâlnire cu domnul primar Chirtoacă, ne-am înţeles absolut, rămâne ca cei din Parlament care au blocat această iniţiativă să discute şi cu domnul primar.”

Europa Liberă: Legislativul trebuie să revină?

Vasile Bumacov: „Sigur, acest proiect de lege nu a fost retras. Acest proiect de lege este în Parlament, dar este blocat.”

Europa Liberă: Domnule Bumacov, şi când vin gastarbeiterii acasă din Uniunea Europeană prima întrebare pe care şi-o pun: de ce sunt mai scumpe produsele alimentare decât în UE?

Vasile Bumacov: „Când vin gastarbeiterii, cum spuneţi Dumneavoastră, acasă, noi îi aşteptăm cu drag şi odată ce sunt preţuri mari la noi în piaţă este un semn că ei pot investi în agricultură şi vor avea preţuri bune la marfa lor. Atunci când va apărea mai multă marfă în piaţă şi preţurile vor fi mai accesibile pentru consumatori. Dar noi avem nevoie să lucrăm foarte serios cu consumatorul. Iată, revin la prima parte a interviului, ceea ce am vorbit de taxare în agricultură cu TVA ş.a.m.d. Aici trebuie să ne asumăm o
Legislativul, prin noi reglementări trebuie să pună capăt acestui monopol...

responsabilitate, şi eu, ca ministru al Agriculturii, dar şi preşedinţii asociaţiilor producătorilor de carne de porc şi de pasăre, fiindcă aceşti oameni trebuiau să sesizeze la timp că a apărut o problemă, dar nu după ce trec câteva luni de zile să ne trezim în situaţie de panică, că iată s-au mărit taxele, că sunt probleme. Producătorii de carne, şi de porc, şi de pasăre, şi de vită, să-şi aleagă conducători competenţi, preşedinţi de asociaţii, să poată promova ramura şi să-şi poată promova produsele. La noi nu se promovează produsele noastre, dar sunt calitative. Fiindcă nu este necesar ca toată lumea să se ducă la o singură piaţă, centrală. Întreprinderile au magazinele lor, care comercializează această carne la un preţ mult mai jos, să atragă cumpărătorii din zonă, măcar acolo unde ei îşi desfăşoară activitatea economică. Să avem această modalitate de colaborare între producători şi consumători, fiindcă acolo consumatorul cu adevărat se poate convinge că producerea cărnii la noi este de o calitate înaltă, din cereale practic organice şi nu avem nevoie să încurajăm importul.”

Europa Liberă: Bine, aceşti monopolişti nu sunt de azi şi nu sunt de ieri. Cine îi favorizează pe aceşti intermediar? Statul? Sau alte structuri?

Vasile Bumacov: „Oricât de mare patriot nu ar fi, dacă are posibilitatea de a monopoliza un domeniu, va fi monopolizat, dacă va găsi găuri în legislaţia ţării, sau va găsi căi de ocolire. De aceea Legislativul, prin noi reglementări trebuie să punem capăt acestui monopol. Eu cred că nu putem să fim învinuiţi că nu am depus eforturi pentru a demonopoliza. S-a demonopolizat exportul de cereale, astăzi vedem preţuri foarte bune, s-a demonopolizat exportul de vin în vrac, de struguri şi vedeţi că s-au obţinut rezultate foarte bune.”

Europa Liberă: Bine, dar nu v-a reuşit să demonopolizaţi aceste domenii – carnea, peştele, caşcavalul.

Vasile Bumacov: „Aici este marea problemă.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG