Linkuri accesibilitate

De ce România nu poate fi prietena Rusiei (Evenimentul Zilei)


Studiile în limba maghiară – o controversă (Adevărul)


Un articol din Evenimentul zilei informeaza despre reactia Mitropoliei Moldovei la raportul filialei Organizatiei Natiunilor Unite din Republica Moldova. Raportul face recomandari guvernului de la Chisinau sa reactioneze la actiunile impotriva minoritatilor si sa anuleze anumite reglementari considerate discrimanatorii adoptate recent de cateva municipalitati din tara. Republicii Moldova i se cere de asemenea sa adere la eforturile internationale de combatere a violentei si discriminarii pe motive de orientare sexuala si identitate de gen – se mai arata in Evenimentul zilei. Mitropolitul Vladimir a considerat ca aceste recomandari sunt „nerusinate si impertinente”, ca ele ar reflecta „atitudinea de discriminare si ura” a ONU fata de Biserica Ortodoxa din Moldova.

In editorialul aceluiasi ziar romanesc, Nicoleta Savin explica de ce Romania nu poate fi prietena Rusiei. Din cel putin trei motive: gazele naturale recent descoperite in Marea Neagra, posibilele participari romanesti la proiectele de exploatare a gazelor de sist si la cele a gazelor lichefiate. Practic, arata comentatoarea de la Evenimentul zilei, orice investitie care ar asigura Romaniei independenta energetica atrage ostilitatea, explicita sau nu, a vecinului de la rasarit. Moscova este potentialmente iritata si de eventualele interventii ale Romaniei pe piata aurului, a argintului si a metalelor neferoase (proiectul Rosia Montana, de pilda). In ce priveste autoritatile romane, Nicoleta Savin le considera datoare cu transparenta maxima. Contractele in domeniul energiei ar trebui sa nu mai aiba clauze secrete, sa prevada redevente cuvenite statului roman la nivelul mediei mondiale. Altminteri, citam, „rezervele pot ramane in sol. Nu cer de mancare”.

Tot in Evenimentul zilei, Vladimir Tismaneanu scrie despre presedintele rus Vladimir Putin ca despre un fel de Andropov reactivat. „Putinismul este andropovismul inceputului de secol XXI, spune Tismaneanu si continua: Putin considera drepturile omului o retorica enervanta si le detesta. Nu fac parte dintre admiratorii lui Gorbaciov, dar nu pot sa nu constat cat de mult a facut acesta pentru dezagregarea unui sistem inuman, opresiv, inradacinat in vilolenta ideologica si teroare politieneasca. Un sistem pe care Putin si amicii sai l-au iubit si care il uiregreta inca”.

Doua dintre comentariile zilei se ocupa de aprobarea infiintarii, la Targu Mures, a unei sectii in limba maghiara a Facultatii de medicina – o solicitare a Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania si pe care Ion M. Ionita de la Adevarul o considera santaj. Premierul Mihai Razvan Ungureanu ar fi incasat o „umilinta personala si politica” cedand presiunilor UDMR, care a amenintat cu iesirea din coalitia de guvernare daca proiectul nu este acceptat. In Romania libera insa, Cristian Campeanu nu vede nimic anormal in infiintarea acestei sectii. In schimb, este revoltat de postul de televiziune Antena 3, care ar fi instigat, pe aceasta tema, la xenofobie.
XS
SM
MD
LG