Linkuri accesibilitate

Casa Albă: China limitează accesul Statelor Unite la minerale rare


Exploatarea de minarele rare de la Lianyungang, provincia chineză Jiangsu.
Exploatarea de minarele rare de la Lianyungang, provincia chineză Jiangsu.

Barack Obama: „Noi preferăm dialogul.”

Raporturile Statelor Unite cu China sunt un motiv de preocupare la Washington. La cea mai recenta intruchipare a acestei rivalități se referă corespondentul Europei Libere la Washington Valeriu Sela.

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama a spus ca administratia sa invinuieste China de practici comerciale neechitabile, intr-un nou caz prezentat in fata Organizatiei Comerciale Mondiale. Obama a spus ca practicile Chinei restrictioneaza accesul Statelor Unite la minerale rare, necesare pentru industrii de inalta tehnicitate. „

Noi preferam dialogul”-a spus presedintele, adaugind „asta e in mod special adevarat cind este vorba de parteneri comerciali, cum este China. Avem o relatie economica constructiva cu China si ori de cite ori e posibil dorim sa discutam cu ei pentru a ne rezolva problemele. Dar atunci cind se impune trebuie sa actionam, cind lucratorii si firmele noastre sint tratati inechitabil”.

Aceste declaratii au ca fundal campania electorala din Statele Unite, in conditiile in care una dintre principalele linii de atac ale republicanilor este ceea ce candidatii caracterizeaza drept slabiciunea lui Obama in raporturile cu China. Presedintele a spus ca administratia sa a initiat de doua ori mai multe cazuri de tratament inechitabil, in legatura cu China, decit predecesoarea sa.

El a mentionat un caz in industria cauciucurilor, care a rezultat in locuri de munca pentru 1,000 de americani. „Dar nu ne-am oprit aici”—a spus Obama, aratind ca pe masura ce competitia internationala se inteteste, America nu este dispusa sa tolereze incalcarea regulilor.

Presedintele a mai spus ca Chinei nu trebuie sa i se permita sa obtina un avantaj competitiv in industrii de inalta tehnologie, prin manipularea pietei mineralelor proprii, folosite la fabricarea bateriilor pentru telefoane, automobile electrice si asa mai departe.

„Daca China lasa piata sa functioneze liber, nu avem nici o obiectie”, a adăugat liderul de la Casa Albă: „Dar ceea ce fac acum este impotriva acestor reguli la care ei sint semnatari. Pentru noi este important sa producem baterii si masini electrice in America. Trebuie sa ne ocupam de viitorul noastru energetic si nu putem sa lasam o industrie atit de importanta sa prinda radacini in alta tara, doar pentru ca li s-a permis sa incalce regulile”. In acest caz, Statelor Unite li s-au alaturat aliatii lor europeni si Japonia.
XS
SM
MD
LG