Linkuri accesibilitate

Comuniştii cer demisia guvernului şi a lui Marian Lupu


Deputatul Artur Reşetnicov spune că moţiunea de cenzură trebuie examinată în trei zile, adică pe 16 martie, când se alege preşedintele.



Europa Liberă: Ce aveţi de gînd Dvs., deputaţii comunişti, să faceţi vineri în ziua stabilită pentru alegerea şefului statului?

Artur Reşetnicov: „În comun cu toţi cetăţenii de bună voinţă, cu societatea civilă, vineri vom organiza un marş social cu un îndemn privitor la activitatea Alianţei de guvernare, activitatea uzurpatorilor, ca ei să plece de la guvernare şi să reîntoarcă statul nostru într-o albie constituţională, legală.”

Europa Liberă: Acest mare marş şi protest în faţa Palatului Republicii, acolo unde deputaţii vor încerca să-l aleagă pe şeful statului, unii îl interpretează ca o lovitură de stat.

Artur Reşetnicov
Artur Reşetnicov
Artur Reşetnicov: „Este un element al agoniei şi o confirmare că actuala guvernare pur şi simplu s-a transformat într-un regim autoritar şi dictatorial, or atunci cînd spui „Jos Alianţa” aceasta nu este o crimă, ci este o liberă exprimare a voinţei.”

Europa Liberă: Domnule Reşetnicov, înţelegeţi foarte bine că dacă se va alege preşedintele Moldovei, cel mai probabil, Curtea Constituţională ar putea să valideze mandatul şefului statului, iar în situaţia care se va crea PCRM ar putea să fie un perdant.

Artur Reşetnicov: „Noi nu putem să ne transformăm acum în ghicitori sau clarvăzători pentru că situaţia în Republica Moldova este foarte gravă, şi din punct de vedere al crizei politice, crizei economice, sociale, a atentatelor asupra independenţei şi suveranităţii statului nostru. Şi aceste încercări haotice ale Alianţei de a alege şeful statului nu vor schimba situaţia. Mai mult decît atît, vor agrava situaţia, ar confirma uzurparea puterii de stat. Dar aici există şi un element foarte important că actualii lideri ai Alianţei de guvernare, atît Lupu, Ghimpu, Filat, poate şi cei care sunt în jurul lor încearcă să se joace într-o joacă foarte periculoasă care se numeşte ruletă rusească.”

Europa Liberă: Adică?

Artur Reşetnicov: „Adică vom vedea cum se vor desfăşura evenimentele mai departe.”

Europa Liberă: Între timp ar putea să se întîlnească liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, cu liderul socialiştilor, Igor Dodon. Credeţi că discuţia poate identifica calea cea mai bună pentru ieşirea din criza politică?

Artur Reşetnicov: „Partidul Comuniştilor întotdeauna a fost deschis la găsirea căilor de ieşire din criza politică, în ultimii trei ani permanent a înaintat fel de fel de propuneri care, cu părere de rău, au fost neglijate sau respinse de către Alianţa de guvernare. Şi acum noi suntem în situaţia de a propune trecerea Moldovei într-un cîmp legitim, constituţional. Toţi deputaţii fracţiunii Partidului Comuniştilor au înaintat două iniţiative legislative: una se referă la iniţiativa de revocare din funcţia de preşedinte al Parlamentului, domnului Marian Lupu, care se întemeiază pe faptul că a uzurpat puterea şi mai mult de un an de zile cumulează două funcţii supreme în stat şi a doua iniţiativă se referă la o moţiune constituţională, o moţiune de cenzură asupra Guvernului Republicii Moldova. În situaţia cînd Moldova se confruntă cu o criză economică, socială, creşterea criminalităţii, noi considerăm că Guvernul condus de primul ministru Filat cel puţin nu onorează obligaţiile funcţionale şi este un Guvern dăunător pentru poporul Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Unii interpretează că această invitaţie pentru dialog Voronin-Dodon a fost pusă la cale de Kremlin.

Artur Reşetnicov: „Cine sunt aceşti experţi? Nu pot să comentez ceea ce i se năzare cuiva. Toate acţiunile Partidului Comuniştilor sunt orientate spre a reîntoarce puterea poporului Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Cum credeţi domnul Dodon ar vrea să convingă PCRM-ul în persoana domnului Voronin ca să participe la votare sau, din contra, să consolideze segmentul de stînga.

Artur Reşetnicov: „Acţiunile unor personalităţi politice eu nu vreau deocamdată să le comentez. ”

Europa Liberă: Admiteţi o consolidare, un bloc PCRM – Partidul Socialiştilor?

Artur Reşetnicov: „Daţi şi vom vedea cum se vor desfăşura evenimentele pe 16 martie şi atunci va fi o claritate pentru o perspectivă mai îndelungată.”

Europa Liberă: Am înţeles că s-a dat semnalul din partea guvernării că instituţiile de forţă trebuie să intervină în conformitate cu legea în cazul unor proteste dacă acestea vor depăşi cadrul legal.

Artur Reşetnicov: „Trebuie să-i întrebaţi pe cei care iniţiază astfel de măsuri cum înţeleg ei democraţia, libertatea de exprimare şi din ce cauză isterizează opinia publică şi societatea, în loc să se ocupe în mod legal cu îndeplinirea atribuţiilor constituţionale ei acum încearcă să aducă o isterie, o nervozitate în societate, poate ei îşi amintesc de isprăvile pe care le-au făcut pe 7 aprilie. Partidul Comuniştilor întotdeauna a manifestat absolut paşnic, civilizat, în conformitate cu cadrul legal. Eu am spus că Partidul Comuniştilor a înaintat o moţiune de cenzură Guvernului care urmează vineri să fie examinată în Parlament.”

Europa Liberă: Vineri e o şedinţă specială, nu una ordinară.

Artur Reşetnicov: „Nu are importanţă. Conform Constituţiei moţiunea de cenzură înaintată Guvernului se examinează în trei zile, exact vineri este a treia zi cînd urmează să fie pusă în dezbateri şi votată în Parlament.”

Europa Liberă: Semnată de 38 de deputaţi PCRM?

Artur Reşetnicov: „Semnată de toţi deputaţii fracţiunii PCRM. Conform Constituţiei Parlamentul este obligat să o pună în examinare, în dezbateri şi să o voteze.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG