Linkuri accesibilitate

Ce va aduce ziua de 16 martie?


Alexei Tulbure
Alexei Tulbure

Alexei Tulbure: Alegerea preşedintelui nu va duce la depăşirea crizei politice.


Partidul comuniștilor şi comitetul pentru apărarea democraţiei şi constituţiei plănuiesc organizarea unui miting important vineri, pe 16 martie, când parlamentarii ar urma să voteze candidatul Alianței pentru Integrare Europeană, judecătorul Nicolae Timofte pentru funcţia de preşedinte. Valentina Ursu a stat de vorba cu Alexei Tulbure, fost important diplomat al Moldovei şi membru de conducere al Comitetului despre planurile de proteste:

Europa Liberă: Ce va aduce ziua de 16 martie?

Alexei Tulbure: „Eu nu ştiu ce va aduce ziua de 16 martie. Eu vreau ca ziua de 16 martie să aducă decizia preşedintelui Parlamentului şi preşedintelui interimar de a se adresa Curţii Constituţionale pentru constatarea condiţiilor pentru dizolvarea
Parlament care a ieşit din spaţiul constituţional. Există numai o soluţie - alegeri anticipate...

Parlamentului. Şi asta e ferma mea convingere că alegerea preşedintelui nu va duce la stabilizarea situaţiei şi la depăşirea crizei politice, din simplul motiv că o bună parte a populaţiei va contesta acest preşedinte şi îl va considera ilegal, anticonstituţional, pentru că va fi ales de un Parlament care a ieşit din spaţiul constituţional. Există numai o soluţie, alegeri anticipate, democraţia nu a inventat alte proceduri mai bune decît asta.”

Europa Liberă: Bine, şansele alegerilor anticipate sunt minime.

Alexei Tulbure: „Nu cred aşa şi sunt convins că şansele alegerilor anticipate sunt foarte bune. Clasa politică trebuie să-şi dea seama că alegerile anticipate nu sunt un moft al cuiva, dar alegerile anticipate întorc ţara într-un spaţiu constituţional.”

Europa Liberă: Domnule Tulbure, alegerea şefului statului nu ar fi un factor de stabilizare pe moment?

Alexei Tulbure: „Nu. Există convingerea că Parlamentul actual nu mai are dreptul să aleagă preşedintele. Chiar dacă noi nu putem proba ceea ce declarăm. N-are nici un sens adresarea la Curtea Constituțională sau în alte instituții de drept ale statului care ar fi constatat starea de uzurpare, odată ce toate aceste instituții sunt subordonate politic AIE, şi orice decizie, eventual luată, ar fi în favoarea guvernării. Ar fi o soluţie să ne adresam pentru a solicita o expertiză din afara tarii, dar nu avem bani. În
Parlamentul actual nu mai are dreptul să aleagă preşedintele...

cazul acesta noi propunem o soluţie care este prevăzută în democraţii funcţionale. Soluţia aceasta nu este să se întoarcă comuniştii, să plece Alianţa, să vină Iurie Roşca sau Alexei Tulbure, sau comitete peste comitete, nu, noi nu asta propunem. Noi propunem să-i permitem poporului să decidă cine îi va conduce în următorii ani. Având în vedere că ăştia în doi ani şi jumătate nu că nu au reuşit să aleagă preşedintele, dar şi-au bătut joc de această procedură.”

Europa Liberă: Dacă se menţine aceeaşi configuraţie şi în eventualitatea unor alegeri parlamentare anticipate, nu e tot blocaj?

Alexei Tulbure: „Noi nu putem şti dacă se va menţine aceeaşi configuraţie.”

Europa Liberă: Dar dacă?

Alexei Tulbure
Alexei Tulbure
Alexei Tulbure: „Nu, nu cred. Situaţia are o altă dinamică şi eu nu exclud că noi vom avea o altă majoritate compusă din alte componente. Avînd în vedere experienţa tristă şi rezultatele guvernării a acestor trei formaţiuni împreună, rezultatele sunt dezastruoase. S-a umblat antidemocratic şi anti-europeneşte la legislaţie, la Constituţie, la proceduri şi asta e foarte periculos, fiindcă oamenii aceştia, acoperindu-se cu nişte idei ca să nu revină comuniştii la putere sau să nu ştiu ce să nu se întîmple, distrug practic tot ce a fost bun, atitudinea cu sfinţenie faţă de Constituţie. Bine, multe lucruri au fost urîte şi noi am aşteptat schimbări, am nutrit multe speranţe şi nu s-a întîmplat nimic. Ei au distrus şi distrug bazele statului.”

Europa Liberă: Domnule Tulbure, Parlamentul a fixat această dată a alegerii şefului statului, opoziţia parlamentară zice că va veni şi va protesta în faţa Palatului Republicii, acolo unde au loc şedinţele în plen ale Parlamentului. Cîtă lume scoate în stradă opoziţia şi ce se întîmplă în cazul ăsta totuşi, se ajunge la confruntare, la ce se ajunge?

Alexei Tulbure: „Nu eu nu cred că se va ajunge la confruntare. Metodele care au fost declarate de opoziţie sunt metodele presiunii paşnice. Vedeţi, noi nu luptăm, acum
Noi scoatem oamenii în stradă nu de aceea că noi dorim ceva, dar pentru că oamenii nu mai pot trăi aşa cum trăiesc...

vorbesc ca membru al Comitetului pentru apărarea Constituţiei şi Democraţiei, noi nu luptăm cu edificiile, cu clădirile, cu ferestrele, cu uşile, nu acestea sunt întruchiparea puterii. Puterea sunt oamenii. Noi scoatem oamenii în stradă nu de aceea că noi dorim ceva, dar pentru că oamenii nu mai pot trăi aşa cum trăiesc. Nu ştim cîţi o să vină. Eu cred că vor fi zeci de mii, de la 30 de mii în sus de acum încep a se teme oricine. Oamenii aceştia vor sta în faţa Palatului Republicii şi vor cere dizolvarea Parlamentului.”

Europa Liberă: Această presiune a străzii trebuie să-i impună pe cei din Legislativ ce să facă?

Alexei Tulbure: „Să refuze la ideea alegerii preşedintelui şi să se adreseze propriului preşedinte interimar, domnului Lupu, ca el să semneze o scrisoare adresată Curţii Constituţionale prin care va cere constatarea condiţiilor de dizolvare a Parlamentului şi gata.”

Europa Liberă: Şi dacă Curtea zice că nu s-au întrunit toate condiţiile pentru dizolvarea Parlamentului?

Alexei Tulbure
: „Dacă Curtea zice că nu s-au întrunit, înseamnă că este o altă situaţie şi noi vom vedea cum vom proceda. Dar eu am convingerea că Curtea va constata aceste premise pentru dizolvarea Parlamentului şi aceasta va fi nu numai o decizie legală corectă, dar şi una politică corectă şi asta nu este puţin important pentru că asta va spăla de păcate mai multă lume, va linişti oamenii, va întoarce procesul în albia normalităţii şi constituţionalităţii şi vom reîntoarce oamenilor dreptul de a decide: se va crea alianţa - aşa să fie, vor veni alţii - vor veni alţii.”

Europa Liberă: Domnule Tulbure, dar trebuie să luaţi în calcul şi al doilea scenariu, că anume Curtea Constituţională ar putea să valideze şi rezultatele şefului statului în Parlament.

Alexei Tulbure: „Noi nu credem că se vor schimba lucrurile spre bine. Alianţa şi-a arătat incapacitatea de a guverna această ţară. În cazul în care este ales un preşedinte care este contestat, nu vorbim de legalitate că este discutabil, dar legitimitatea acestui
Asupra candidaturii lui Nicolae Timofti planează multe, multe bănuieli şi suspiciuni...

om, deci disponibilitatea populaţiei să-l recunoască ca preşedinte este scăzută. Omul acesta nu are echipă, nu are partid, noi nu ştim dacă are majoritate în Parlament, noi nu ştim care sunt planurile şi programul lui. Noi ştim care este performanţa acestui om, dacă vorbim de Nicolae Timofti, care este acum candidat. Eu personal îl cunosc numai în calitate de preşedinte al Consiliului Suprem al Magistraturii - în timpul ăsta nu s-a produs nici o schimbare, acesta este organul de autoadministrare a corpului şi sistemului judecătoresc, e o structură profund coruptă. Acest om nu va fi în stare să organizeze acele transformări şi schimbări de care ţara are nevoie.”

Europa Liberă: De ce nu îi acordaţi o şansă?

Alexei Tulbure
Alexei Tulbure
Alexei Tulbure: „Noi suntem convinşi că şansa asta nu va duce la nimic. Cui să-i acordăm o şansă, acestei Alianţe care a demonstrat în doi ani şi jumătate că nu este capabilă pentru nimic şi ia un om asupra căruia planează multe, multe bănuieli şi suspiciuni şi-l plasează într-o poziţie extrem de importantă pentru toată construcţia puterii. Lumea are încredere în preşedinte. Eu nu îmi închipui ce acţiuni ar putea întreprinde domnul Timofti în calitatea sa de preşedinte cînd acest om nu are program, nu are experienţă politică, nu are echipă şi plus la toate este dependent de acei care l-au propus în această postură.”

Europa Liberă: Ce să aştepte opinia publică de la întrevederea liderului comuniştilor Vladimir Voronin cu liderul socialiştilor Igor Dodon?

Alexei Tulbure: „Nu întâmplător domnul Dodon s-a adresat liderului comuniştilor cu această propunere. Să fi fost convins că îl va susţine pe domnul Timofti, eu nu cred că s-ar fi adresat.”
XS
SM
MD
LG