Linkuri accesibilitate

Ce ar aduce Moldovei apropierea de Uniunea Rusia-Belarus-Kazahstan?


Iurie Gotişan
Iurie Gotişan

Iurie Gotişan: Este un moft al Rusiei de a-şi revigora politica economică.


La acest sfârşit de săptămâna, un număr de organizații au anunţat că vor căuta să adune 200 de mii de semnături pentru a impune un referendum național pe tema unei eventuale aderări a Moldovei la uniunea vamala Rusia-Belarus-Kazahstan. Valentina Ursu l-a întrebat pe analistul economic Iurie Gotişan dacă Moldova ar avea vreun avantaj clar economic din aceasta apropiere faţă de obiectivul guvernului Vlad Filat de a apropia Moldova de Uniunea Europeană.

Iurie Gotişan: „Din capul locului ar trebui să punctăm că uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan este de fapt un proiect al Federaţiei Ruse, aşa cum a fost şi proiectul Uniunea Rusia-Belarus. Aceasta este de fapt dorinţa sau mai bine zis un moft al Rusiei de a-şi revigora politica economică, inclusiv de integrare, cu unele state din spaţiul ex-sovietic, însă neavând deja puterea economică de altădată, Rusia încearcă să se concentreze pe Belarus, care este de fapt şi cea mai vulnerabilă, Kazahstan, care deşi are frontieră comună cu Federaţia Rusă, dar în acelaşi timp poate fi şi este ţară destul de independentă faţă de Rusia. Şi nu în ultimul rând Ucraina, dar care are mai multe rezerve faţă de această uniune. Şi într-un final, toate aceste state au şi frontieră directă cu Rusia, ceea ce nu putem spune de Republica Moldova.”

Europa Liberă: Domnule Gotişan, Moldova a declarat tranşant că vectorul politicii externe este vectorul euro-integrării. Unde este locul Moldovei în această uniune vamală?

Iurie Gotişan: „În primul rând, Moldova are acorduri bilaterale cu fiecare stat în parte menţionat anterior, astfel că nu văd logica de membru al acestei uniuni, pe unde mai pui că condiţiile, normele şi aspectele legale ale acesteia încă nu sunt destul de clare. Deşi, dacă să fim sinceri, Uniunea Europeană nu condiţionează apartenenţa, să zicem, la un acord de liber schimb cu altă entitate sau în cazul dat la o uniune vamală. Odată ce te conformezi, să zicem, regulilor ambelor structuri, de ce nu ai face parte? Numai că mie mi se pare cam dificil, mai ales că costurile pe aceste două dimensiuni pot fi diferite şi substanţial mai mari.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG