Linkuri accesibilitate

Legea educaţiei şi forfota electorală


Tîrgu Mureş
Tîrgu Mureş

UDMR ameninţă că pleacă de la guvernare dacă nu se înfiinţează la Universitatea de Medicină din Tîrgu Mureş o secţie maghiară.


Nationalismul politicienilor romani creste pe masura ce se apropie alegerile, dar si in contextul in care formatiunea politica a maghiarilor din Romania incearca sa recistige increderea propriului electorat prin cereri speciale. Infiintarea sectiei in limba maghiara a Universitatii de Medicina si Farmacie din Tirgu Mures, ceruta de UDMR-Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania - este posibila potrivit Legii Educatiei, dar impotriva acestei idei s-au pronuntat pe diferite tonuri politicieni din toate partidele. UDMR face parte din coalitia aflata la putere in Romania si a amenintat ca pleaca de la guvernare daca nu se infiinteaza la Tirgu Mures Universitatea de Medicina in limba maghiara. In Transilvania traiesc 1.400.000 de maghiari, adica 6,6 la suta din populatia Romaniei

Razboiul politic dintre liderii maghiari si cei romani a inceput la Bucuresti, dar daca situatia se tensioneaza, conflictul ar putea fi prelungit la Tirgu Mures, orasul transilvanean in care numarul romanilor este aproximativ egal cu cel al maghiarilor si unde peste doua zile va fi centrul manifestarilor organizate cu ocazia zilei maghiarilor de pretutindeni. In fiecare an la 15 martie Ungaria comemoreaza pierderile suferite in Revolutia din 1848, cind liberalismul maghiar a fost infrint de absolutismul austriac.

Aproape de fiecare data in ultimii 22 de ani cind se apropie 15 marite incepe forfota. La 15 martie 1848 a fost facut public Programul revolutiei maghiare care prevedea la ultimul punct al revendicarilor, unirea Transilvaniei cu Ungaria, intr-o perioada in care Transilvania se bucura de un oarecare grad de autonomie in cadrul Imperiului Habsburgic. Romanii au luptat atunci de partea imparatului Franz Joseph, impotriva liberalilor unguri si au ramas pina astazi resentimentari, desi multi dintre ei nici nu-si mai aduc aminte de ce.

In orice caz rare au fost comemorarile din Ardeal fara probleme sau exagerari de o parte sau de cealalta. 15 martie 1990 a fost insa dramatic, fiindca maghiarii si romanii s-au confruntat mai multe zile in strada, 5 oameni au murit si sute au fost raniti. Enervarea a pornit acum 22 de ani de la un mars al maghiarilor din Tirgu Mures, la care au participat 100 de mii de oameni, tacut, cu luminari si carti in mina, cerind reinfiintarea Univesritatii Bolyai din Cluj si in general dreptul de a folosi limba maghiara in scoli, administratie si justitie, iar apoi scinteia care a aruncat in aer totul a plecat de la o farmacie care si-a afisat in limba maghiara titulatura.

In 1990 romanii si maghiarii au fost provocati probabil sa se bata intre ei, dar si acum lucrurile sint sensibile, mai cu seama din cauza ca Recotrul Universitatii de Medicina si Farmacie nu vrea sa puna in practica Legea Educatiei care prevede infiintarea de linii de predare in limba maghiara la toate cele trei universitati multiculturale din Romania: Babes-Bolyai, Universitatea de Arte Teatrale din Tirgu Mures si Universitatea de Medicina si Farmacie, tot din Tirgu Mures.

Fiindca Senatul Universitatii din Tirgu Mures nu vrea sa puna in aplicare legea, guvernul a adoptat astazi intr-o prima citire o Hotarire de Guvern care umreaza sa ramina in dezbatere publica zece zile inainte de a fi pusa in aplicare si care prevede infiintarea sectiei maghiare la Medicina din Tirgu Mures. Aceasta Hotarire are, insa, dezavantajul ca poate fi atacata in justitie. Pe de alta parte liberalii si socialistii romani, care sint in Opozitie au declarat ca vor depune o motiune de cenzura daca se va infiinta sectia in limba maghiara a Universitatii de Medicina si Farmacie din Tirgu Mures. Nici democrat-liberalii nu sint prea fericiti cu aceasta decizie, pe care de altfel nu vor sa si-o asume lasindu-l pe premierul roman, Mihiar Razvan Ungureanu in offside.
XS
SM
MD
LG