Linkuri accesibilitate

„Există premisele pentru ca R. Moldova să aibă un preşedinte bun” (Jurnal de Chișinău)


PCRM face abuz de retorică revoluţionară, bolşevică, antioccidentală şi antiliberală (I. Cașu/Adevărul).


Cu referire la candidatura judecătorului Nicolae Timofti la funcţia de şef al statului, editorialistul Nicolae Negru de la „Jurnal de Chişinău” crede că „există premisele pentru ca R. Moldova să aibă un preşedinte bun”. „Nu ştim dacă dl Nicolae Timofti are viziuni unioniste, dar faptul că este un democrat şi un om onest, cumpătat, o persoană cu autoritate în sistemul judecătoresc al R. Moldova îl califică la postul de preşedinte al R. Moldova”, scrie Nicolae Negru. „Fiind judecător, în cei opt ani de guvernare comunistă, dl Timofti nu s-a lăsat folosit de Voronin împotriva opoziţiei. De asemenea, numele său nu a fost asociat vreodată cu fapte de corupţie, ceea ce înseamnă că nu va fi şantajabil, dependent de vreun „oligarh”. „Ne aşteptăm ca dl Timofti să prezinte un factor de echilibru, stabilizator, nu numai în raport cu celelalte puteri, dar şi în cadrul Alianţei”, conchide editorialistul.

Un editorial din „Adevărul”, semnat de Igor Caşu, se referă la ceea ce autorul numeşte „fariseism doctrinar”, avându-se în vedere agenda politică a Stângii Europene din care, de rând cu alte formaţiuni comuniste şi de extremă stânga din Uniunea Europeană şi spaţiul post sovietic, face parte şi PCRM-ul lui Vladimir Voronin. „Vinerea trecută, PCRM a organizat împreună cu Stânga Europeană o conferinţă, în care Voronin a învinuit AIE2 de „alunecare spre fascism”, scrie Igor Caşu şi continuă: „Prin aceasta, PCRM face iarăşi abuz de retorică revoluţionară, bolşevică, antioccidentală şi antiliberală. Se repune în circuit ideea că a fi anticomunist înseamnă a fi antidemocrat, uitându-se că adevăratele valori europene sunt antitotalitare, deci antifasciste şi anticomuniste deopotrivă”, atrage atenţia Igor Caşu.

Cotidianul „Adevărul” mai scrie că o decizie a Executivului semnată de premierul Vlad Filat şi contrasemnată de ministrul Finanţelor permite deschiderea de staţii PECO în toate punctele vamale din ţară, practică ce ar putea potrivit unora favoriza contrabanda. „La 27 octombrie 2010, cu o lună înainte de alegerile parlamentare anticipate, Guvernul adopta, fără prea mare gălăgie, o serie de modificări la Regulamentul de aplicare a destinaţiilor vamale prevăzute de Codul vamal al Republicii Moldova. […] Dacă e să „traducem“ pe înţelesul tuturor din această decizie, modificarea operată permite vânzarea carburanţilor în regim duty free la toate punctele de trecere a frontierei de stat. Compania Dufremol, controlată de milionarul Ilan Shor şi care deţine o reţea de magazine duty free, a iniţiat deja procedurile pentru a deschide benzinării în punctele vamale. […] Intenţia de a deschide benzinării în vămi, dar şi decizia Guvernului i-a alertat pe comercianţii de produse petroliere. Or, aceasta înseamnă că se deschide o portiţă pentru comercializarea fără taxe a carburanţilor”, se arată în articol.

Jurnalistul Petru Bogatu se referă în editorialul semnat în „Jurnal de Chişinău” la declaraţia fostului comandant militar al oraşului Tiraspol, Mihail Bergman, precum că „din arsenalele de la Cobasna au dispărut două „bombe murdare”. În timp ce agenţia americană Stratfor consideră că impactul unor asemenea dispozitive este mai mult psihologic şi nu trebuie neapărat „contorizat” în victime umane”, opinia lui Petru Bogatu este că pericolul nu ar fi de neglijat. „Cum nu sunt de trecut cu vederea nici dezvăluirile lui Bergman. Mai ales că ele nu fac altceva decât să confirme nişte informaţii mai vechi. Subsemnatul arăta într-un articol publicat încă acum 12 ani, în paginile publicaţiei „Ţara”, că în stânga Nistrului sunt stocate „bombe murdare” care pot să provoace o mare poluare radioactivă”, notează jurnalistul în „Jurnal de Chișinău”.
XS
SM
MD
LG