Linkuri accesibilitate

A fost greşită suprapunerea unor legi democratice pe un stat cu instituții de tip comunist (Evenimentul Zilei)


Într-o o țară slabă din punct de vedere democratic bogățiile nasc elite profund corupte: exemplele sunt destule (Adebărul)

Presedintele Traian Băsescu a acordat un interviu ziarului Evenimentul Zilei, dupa ce a declarat recent unui post de televiziune ca perioada petrecuta la Cotroceni, mai ales dupa incercarea de suspendare a sa din 2007, este cea mai mare umilinta pe care a suportat-o vreodata in viata. Pentru cotidianul de la Bucuresti, seful statului a ales insa sa transmita mesaje clare si argumente pentru unele dintre mutarile politice anuntate. Clarifica, de pilda, relatia sa cu dreapta romaneasca – o doctrina la care spune ca a ajuns treptat, pe masura maturizarii sale politice, intelegand ca a fost gresit sa se suprapuna niste legi de tip democratic pe un stat cu institutii de tip comunist. Basescu recomanda grija fata de electoratul de dreapta, care reprezinta o valoare de crescut: isi poarta singur de grija si nu asteapta ca statul sa-l preia in sarcina sa. Acest electorat, mai spune presedintele, poate fi largit numai cu evolutia României spre bine. Traian Băsescu enumera in Evenimentul Zilei cateva dintre reformele deja pornite: in justitie, in dreptul muncii, in educatie. Anunta in acelasi timp ca nu va renunta la reforma domeniului sanatatii, pana la incheierea celui de-al doilea mandat, pentru ca nu da nicio sansa unei noi tentative a opozitiei de a-l suspenda din functie. In acelasi interviul presedintele admite cu amaraciune ca alegatorii de dreapta nu sunt reprezentati, de fapt, de niciun partid politic. Nici macar de Partidul Democrat Liberal, chiar daca, sub conducerea lui Emil Boc, a luat masurile de guvernare care trebuiau luate. Seful statului vorbeste si despre marirea salariilor pentru bugetari, programata pentru iunie. De fapt, precizeaza domni asa, e vorba de revenirea la salariile din mai 2010, dat fiind ca Romania si-a atins tintele convenite cu Fondul Monetar International: fondul de salarii nu mai depaseste 7% din produsul intern brut.

Editorialul semnat de Dan Cristian Turturică in editia de weekend a României Libere critica insa vehement masura anuntata de Basescu. Majorarea salarilor ar echivala cu semnalul ca asaltul populist poate incepe. Nu exista niciun motiv onorabil sau macar strategic pentru aceasta masura, crede Turturică.

Un comentariu din Adevărul, semnat de Ovidiu Nahoi, se intreaba daca România va sti sa fructifice vestea extraordinara a descoperirii unor rezerve mari de gaze naturale in Marea Neagra. Sunt doua tipuri de evolutii fata cu asemenea evenimente: ori tara este suficient de consolidata democratic si atunci bogatiile naturale aduc cresterea nivelului de trai, ori dimpotriva, avem de a face cu o tara slaba din punct de vedere democratic si atunci bogatiile nasc elite profund corupte: exemplele sunt destule, Ovidiu Nahoi enumera cateva, de la Nigeria la Venezuela, de la Angola la Azerbaidjan sau Turcmenistan.
XS
SM
MD
LG