Linkuri accesibilitate

Aveţi prieteni în Europa care doresc să intrați în UE, însă reuşita depinde de ceea ce veţi face


Interviu cu Radoslaw Sikorski, ministrul de externe al Poloniei.

Europa Liberă: În ultimii ani s-a tot vorbit că Republica Moldova poate fi considerată o poveste de succes în cadrul Parteneriatului Estic, şi asta pentru că a folosit într-un mod foarte eficient instrumentele oferite de acest aranjament regional. În opinia Dvs, Republica Moldova este o „poveste de succes” fără deznodământ ...sau cu un final fericit?

Radoslaw Sikorski:
„Din cîte cunosc eu, Republica Moldova este deja o poveste de succes, pentru că sunteţi siguri în dorinţa voastră de a vă apropia de Uniunea Europeană şi faceţi tot ce puteţi pentru a fi primii. Sunteţi mai avansaţi decît alte ţări în a crea instrumente instituţionale pentru a profita din plin de ce are Europa să vă ofere. Eu îi admir pe liderii moldoveni pentru că au reuşit să ia decizii dificile, înţelegând că cea mai bună cale pentru Republica Moldova nu reprezintă disputele teritoriale , deşi ştiu cât de important este acest subiect, ci să facă acest subiect unul de succes pentru ţară. Nu fiţi discurajaţi, deşi se vorbeşte tot mai mult despre o “oboseală” a Uniunii Europene, dacă privim asupra lucrurilor care s-au întâmplat în ultimile trei luni, am admis o ţară în Uniunea Europeană - Croaţia, şi o altă ţară a devenit candidată, mă refer la Serbia.”

Europa Liberă: Vorbind despre relaţiile moldo- comunitare, cum credeţi ce trebuie să facă Republica Moldova pentru a nu-şi dezamăgi partenerii occidentali?

Radoslaw Sikorski:
„Să folosiţi toate oportunităţile care vă sunt oferite, să aveţi o administrare mai eficientă, astfel încît să puteţi profita de programele europene şi să realizaţi acquis-ul comunitar oriunde puteţi, în orice domeniu. Ştiu că unii politicieni din ţările care nu sunt încă membre ale Uniunii Europene, văd adoptarea acquisului comunitar ca pe o cedare, de fapt ar trebui să o priviţi ca pe ceva care va grăbi apropierea ţării Dvs de UE. Pentru că într-o zi Europa va trece peste criza care a lovit-o şi atunci vom privi în jurul nostru pentru a vedea pe cine putem admite mai repede. Sunt sigur că vă doriţi să fiţi primii în acel moment.”

Europa Liberă: Reformele de europenizare sînt un test pentru actuala guvernare de la Chişinău. Unii demnitari europeni spun ca Moldova nu ar avea nicio sansa de eurointegrare in urmatorii 20 de ani, dvs ce credeti?

Radoslaw Sikorski:
„Acei politicieni la care vă referiţi Dvs nu au dreptate. Moldova este, fără dubii, un stat european. Aveţi prieteni în Europa care doresc să deveniţi membru al Uniunii, însă reuşita depinde de ceea ce veţi face. Mă refer la stabilitatea politică, capacitatea administrativă şi progresul economic.”

Europa Liberă: Acum o lună, pentru un ziar de la Kiev aţi declarat că şansele Moldovei de a deveni membrul al Uniunii Europene până în 2020 sunt mult mai mari decat cele ale Ucrainei. Asta chiar dacă în scurt timp, Acordul de Asociere dintre Ucraina şi Uniunea Europeană urmează să fie parafat, Moldova fiind încă în faza de negocieri. Mai menţineţi acest punct de vedere?

Radoslaw Sikorski:
„Păi, avantajul vostru este că sunteţi mult mai mici teritorial şi nu depăşiţi capacitatea noastră de absorbţie. De asemenea, vă mişcaţi foarte repede, de fapt eu am păreri foarte bune despre şansele Moldovei de aderare la UE.”

Europa Liberă: Rezultatele ultimelor sondaje arată că moldovenii nu mai vor în Uniunea Europeană, ci în Uniunea vamală Rusia - Belarus - Kazahstan. Creşterea numărului euroscepticilor ar putea schimba vectorul politicii externe a Moldovei?

Radoslaw Sikorski:
„Veţi adera sau nu la Uniunea Europeană bazându-vă pe libera dorinţă a cetăţenilor moldoveni şi a guvernului. Să ştiţi însă că şi în ţările membre ale UE există eurosceptici. Sunt oameni în Marea Britanie sau în Polonia cărora le-ar plăcea să părăsim Uniunea şi întotdeauna va fi aşa. A deveni membru al Uniunii nu reprezintă doar o frază în politica externă a ţării, este o schimbare a societăţii. Mulţi oameni se simt ameninţaţi de acest lucru. Din experienţa Poloniei, pot să vă spun că grupul de oameni care au fost cei mai eurosceptici - fermierii, au avut de beneficiat cel mai mult de pe urma integrării. Astăzi, avem un consens de 80 la sută pentru a rămâne în UE. Cred că este provocarea de a arăta cetăţenilor moldoveni care sunt beneficiile oferite de comunitatea europeană, de aceea liberalizarea regimului de vize şi fondurile de pre-aderare sunt atît de importante.”

Europa Liberă: De acolo, de la Varşovia, cum se vede perpetuarea crizei politice de la Chişinau?

Radoslaw Sikorski:
„Desigur nu vreau să mă amestec în politica internă a ţării, însă pot să vă spun că dacă aveţi un sistem politic stabil, înţelegerea din partea Europei va fi mai mare. Oamenii vor să investească într-un guvern cu care ştiu sigur că vor comunica pentru mai mulţi ani. Cînd există incertitudini, poziţia Dvs este mai slabă. Fără a lua partea cuiva, pot doar să vă doresc să depăşiţi criza constituţională prin care treceţi.”

Europa Liberă: Dacă în această săptămâna va fi ales preşedintele, ţara va avea mai multă credibilitate în faţa partenerilor occidentali?

Radoslaw Sikorski:
„Absolut, inclusiv în subiecte vitale cum este cel al conflictului transnistrean. De exemplu, atunci cînd am discutat cu partenerii noştri din Federaţia Rusă, de ce nu accelerăm negocierile, ei ne-au răspuns că şi-ar dori acest lucru, însă nu ştiu cine va fi preşedintele, şi acest lucru reprezintă un motiv sau o scuză pentru întârzierea discuţiilor. Eu cred că este foarte important, în sfârşit să fie ales preşedintele.”

Europa Liberă: Credeţi că conflictul transnistrean este o problemă de termen lung?

Radoslaw Sikorski: „
Cred că da, de fapt, conflictele îngheţate, de obicei, sunt foarte dificile. Conflictul transnistrean, dacă îl comparăm cu cel din Nagorno-Karabah sau Osetia şi Abhazia, pare a fi mai posibil de soluţionat. Însă cred că e dreptul Moldovei de a menţine subiectul „viu” şi a utiliza timpul potrivit pentru a face din Moldova o ţară atractivă pentru cetăţenii din regiunea transnistreană. Acest lucru îi va motiva pe oameni să devină parte a succesului Dvs.”

Europa Liberă: Dar ce statut trebuie să i se ofere regiunii transnistrene?

Radoslaw Sikorski:
„Regiunea reprezintă parte a ţării Dvs şi depinde de voi ce aranjament constituţional veţi face. Europa are o mulţime de exemple care pot fi urmate - Belgia, Spania, Marea Britanie, Republica Federală Germania, tot felul de aranjamente pot fi făcute pentru a mulţumi etnicii minoritari.”

Europa Liberă: Dle Sikorski, care e rolul pe care îl poate juca UE în raport cu Federatia Rusa pentru a o face mai cooperanta in identificarea unei solutii pentru problema transnistreană.

Radoslaw Sikorski:
„Noi suntem mulţumiţi că negocierile între părţi au fost reluate şi vom continua să discutăm cu partea rusă. Pentru noi dialogul reprezintă o testare a intenţiilor pozitive ale Federaţiei Ruse pentru rezolvarea conflictului. Vrem să avem un dialog cu Rusia asupra unor subiecte strategice, însă ne-am dori să vedem un progres în negocieri, înainte de a porni acest dialog.”

Europa Liberă: Dar cum credeţi, de ce Rusia nu îşi retrage definitiv armata din regiunea de est a Moldovei?

Radoslaw Sikorski:
„Ar trebui să adresaţi această întrebare autorităţilor ruse. Mi se pare o reminiscenţă a războiului rece şi a politicii sovietice. Cred că e timpul de a rezolva această problemă şi sper că o dată ce veţi alege preşedintele iar negocierile în formatul „5+2” vor avansa, această problemă va fi rezolvată.”

Europa Liberă: Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, a declarat că îşi va da demisia, dacă Moldova nu obţine până la finele anului 2012 regim fără de vize cu UE. Ce este mai real- demisia şefului diplomaţiei sau abolirea regimului de vize?

Radoslaw Sikorski:
„Întotdeauna astfel de gesturi sunt foarte curajoase din partea politicienilor care îşi oferă „date-limită”. Îmi amintesc de preşedintele Lech Kaczynscki, care în perioada cînd era primarul Varşoviei şi candida pentru funcţia de preşedinte, a declarat că nu va vizita Statele Unite până cînd nu vor fi retrase vizele pentru cetăţenii polonezi. Am fost la Washington săptămâna trecută şi le-am amintit aliaţilor americani că preşedintele Obama a promis că se renunţa la vize până la finele acestui an. Din păcate, secretarul de stat mi-a spus că cel mai probabil nu va fi aşa, deci astfel de subiecte sunt foarte complicate. Republica Moldova a realizat modificările legislative necesare, acum trebuie să implementaze aceste modificări şi să ne convingă că nu vor exista probleme odată ce vom anula regimul de vize. Vă pot spune că ministrul Leancă face tot ce-i stă în puteri pentru acest lucru, dacă însă restricţia nu va fi ridicată, nu va fi vina Dlui.”

Europa Liberă: Dar care din aceste două lucruri este mai reală?

Radoslaw Sikorski: „Cineva spunea: „Nu mă rugaţi să fac predicţii, mai ales despre viitor.”


Europa Liberă: Ce mesaj aţi avea pentru cetăţenii moldoveni. De ce în Uniunea Europeană le-ar fi mai bine decît în altă Uniune?

Radoslaw Sikorski:
„Ei singuri trebuie să decidă acest lucru. Noi suntem cea mai mare, mai prosperă federaţie din istorie, cu evoluţii în domenii ce ţin de respectarea drepturilor omului, democraţie, libertatea pieţei, de asemenea suntem o forţă influentă în lume şi în regiune. Dacă vreţi să deveniţi parte a acestei uniuni, vă vom spune „Bun venit!”, dacă însă nu vă doriţi acest lucru, este decizia Dvs.”

Europa Liberă: Dle Sikorski, de ce actuala guvernare ar trebui să poarte negoceri şi cu Partidul Comuniştilor din Republica Moldova, care reprezintă opoziţia parlamentară?

Radoslaw Sikorski:
„Nu pot interveni în politica internă a ţării. M-am întâlnit cu dl Voronin şi dlui mi-a spus despre iniţiativele şi dialogul pe care l-a stabilit cu Uniunea Europeană. Pot să vă spun că Polonia a devenit membră a UE pe timpul premierului Leszek Miller, care a fost membru al Partidului Comunist. Astăzi, fostul Partid Comunist şi dl Miller susţin politica europeană a ţării. De aceea nu cred că aceste lucruri sunt „pietre” care nu pot fi mişcate şi cred că pentru aderarea la UE aveţi nevoie de un consens între partide şi o obsesie naţională pentru a îndeplini criteriile necesare aderării.”

Europa Liberă: Credeţi că PCRM poate deveni un partid pro-european?

Radoslaw Sikorski:
„Le-am spus să-şi schimbe denumirea partidului pentru că este un anacronism, însă cred că trebuie să judecăm oamenii după fapte.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:43 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG