Linkuri accesibilitate

Alegerea preşedintelui ar uşura discuţiile cu Uniunea Europeană


Interviu cu Willy Claes, fost secretar-general al NATO.

Europa Liberă: Chişinăul a stabilit relaţii bilaterale cu Belgia pe când Dumneavoastră eraţi în fruntea diplomaţiei de la Bruxelles.Era anul 1994. Are viitor european Republica Moldova?

Willy Claes: „Da, aveţi, fără îndoială un viitor european. Trebuie să răspundeţi la ceea ce se numeşte Acquis comunitar şi odată ce acesta este respectat integral atunci intraţi în calcule pentru a adera la marea familie europeană. Ceea ce negociem astăzi, Acordul comercial, şi apoi Acordul de asociere este foarte important pentru ţara voastră pentru că apoi intraţi în calcule pentru marile fonduri, fonduri structurale, fonduri de coerenţă, etc., ceea ce va permite să acceleraţi procesul de dezvoltare socială şi economică şi apoi să deveniţi membru al Uniunii Europene. Este important, dar trebuie de acţionat pas cu pas să fiţi eficace şi practici. Din acest punct de vedere sunteţi pe calea cea bună. Primul ministru Filat mi-a explicat că o serie de capitole au fost deja realizate onest. Cred că aşa cum a spus şi comisarul european De Gucht, trebuie de realizat acordul comercial înaintea sfârşitului anului viitor şi este un pas important de facut apropindu-vă de UE.”

Europa Liberă: Integrarea europeană este o prioritate pentru guvernarea de la Chişinău, dar se ştie foarte bine că societatea moldavă este divizată şi cel mai mult a scindat societatea anume politicul. Opoziţia comunistă nu prea susţine ceea ce intenţionează să facă guvernarea AIE. Din acest motiv unii sunt înclinaţi să creadă că mai degrabă Moldova ar trebui să meargă spre Est. Sa va intreb de ce e bine ca Moldova să ajungă în UE?

Willy Claes:
„Evident, este de datoria poporului moldav să-şi facă alegerea, suntem democraţi şi vom respecta decizia poporului moldovenesc. Să fim cinstiţi, dacă mă faceţi să aleg între regimul de la Moscova şi cel de la Bruxelles, nu ezit nici o secundă - optez pentru Uniunea Europeană. Pentru că este o mare familie democrată, care optează pentru o formulă economică de piaţă liberă, care a demonstrat, dacă compar cu situaţia din Rusia, că este mult mai eficace şi este capabilă să asigure un nivel de viaţă superior cetăţenilor săi. Sunt sute de argumente, care vin în susţinerea opţiunii pro-Bruxelles, dar nu ţine de mine să fac această alegere. Ţine de poporul moldovenesc să facă această alegere finală şi noi vom respecta ceea ce moldovenii vor decide. Pot înţelege că domnul Putin, cum a spus cândva, regretă destramarea Uniunii Sovietice şi acum încearcă prin metode diferite să-şi mărească teritoriul. Este un preşedinte pe care îl respect, poate încerca orice, dar sper că cetăţenii moldavi vor avea suficientă capacitate de a judeca şi a compara şi am destulă încredere că cetăţenii de aici sunt pregatiti pentru a spune că vor opta pentru un sistem democratic şi economic liber ca acel al Uniunii Europene.”

Europa Liberă: Ca Moldova să ajungă în Uniunea Europeană are de făcut lecţia de acasă. Lecţia de acasă înseamnă Acquis comunitar,asa precum bine ati spus ceva mai devreme. Cum credeţi, pentru guvernarea de la Chişinău e o problemă grea ca să îndeplinească cerinţele Uniunii Europene? Sau poate e mai puţin capabilă să sustină acest examen?

Willy Claes în dialog cu Valentina Ursu
Willy Claes în dialog cu Valentina Ursu
Willy Claes: „Nu este uşor de realizat intregul Acquis comunitar, dar daţi-mi voie să vă răspund simplu, ca exemplu: dacă românii şi bulgarii au reuşit să realizeze Acquis comunitar cu multă, cu foarte multă greutate în anumite momente, şi chiar astăzi aceste tari au anumite dificultăţi, dar au reuşit s-o facă, de ce nu şi Moldova? Aceasta este şi motivul pentru care spuneam să acţionăm pas cu pas. Nu putem realiza miracole de azi pe mâine dar Uniunea Europeană este gata să vă susţină prin toate aceste fonduri pentru dezvoltare, fără a fi membri cu drepturi depline. Da, este o provocare realizarea acestui Acquis comunitar, dar este perfect posibil. Polonia, Ungaria, România şi alte ţări din Europa Centrală şi de Est au făcut-o, au avut nevoie de ceva timp, dar odată aceste lucruri făcute, Uniunea Europeană le-a primit în marea familie. Deci, eu nu văd niciun obstacol pentru ca Moldova să poată realiza apropierea şi aderarea la Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Unde e hotarul Europei? Unde se sfârşeşte hotarul continentului european?

Willy Claes:
„Este o dezbatere veşnică. Vă amintesc, chiar generalul francez De Gaulle vorbea despre o Europă de la Atlantic până la Ural. Dezbaterea nu a fost niciodată oprită şi nu cred că până mâine vom avea un răspuns care va fi acceptat de toată lumea. Ceea ce este adevărat însă, chiar şi în Europa trebuie să spunem, din punct de vedere politic suntem divizaţi. Vedeţi dezbaterile referitoare la aderarea posibilă a Turciei, multe dezbateri. Din păcate nu vă pot da un răspuns clar referitor la atitudinea instanţelor europene. Parlamentul European este divizat şi el, chiar şi la Consiliul European auzim teze contradictorii, dar un lucru mi se pare clar - in ceea ce priveşte principiul de lărgire, extindere este viu, este că Europa, UE este gata să examineze din punct de vedere pozitiv cererile care vin din ţări precum Moldova. Deci nu există o limită geografică, care ar fi fost stabilită. Este posibil, dar cu adevărat, va fi examinat caz cu caz. Se pronunţă puţin delicat Turcia şi dacă pot să-mi permit să continui aceeaşi linie, cred că examinarea aderării Moldovei la UE ar fi mai simplă decât aderarea Turciei.”

Europa Liberă: Multe dintre ţările care au aderat la Uniunea Europeană au intrat mai întîi în NATO. Ar fi un favor pentru statul aspirant la statutul de membru al UE? Sau altfel spus, ce aduce în plus în drumul spre UE aderarea la NATO?

Willy Claes:
„Să fim cinstiţi, aderarea la Uniunea Europeană nu implică o aderare la NATO. Nu există nicio legătură directă sau indirectă măcar. Evident Uniunea Europeană nu va interzice aderarea la NATO, dar nu este nicio legătură, să fim foarte, foarte clari. In Tratatul Uniunii Europene sunt clauze care ţin de politica de securitate, dar care nu vizează în mod obligatoriu NATO. Eventual, dacă Moldova ar fi candidat la aderarea la UE, atunci Uniunea Europeană nu va interveni şi nu va examina aderarea şi la NATO concomitent. Este oare un handicap să fii membru al NATO pentru a deveni membru al UE? Nu, nu este un handicap. NATO este acceptat ca o mare alianţă democratică, non-agresivă, care este la dispoziţia umanităţii întregi pentru a realiza rezoluţii votate la Consiliul de Securitate al ONU. Nu există rivalitate între NATO şi Uniunea Europeană. Să fie foarte clar, nu este un handicap şi dacă Moldova ar avea intenţia să ceară aderarea la NATO nu ar fi un element negativ.”

Europa Liberă: Statutul de neutralitate este un avantaj sau un dezavantaj pentru statul Republica Moldova?

Willy Claes: „Teoretic, nu este niciun avantaj, niciun dezavantaj. Sunt membri care ramân neutri, bunăoară Irlanda, să fie clar că în careva măsură Austria, sau ţările nordice, care păstrează o anumită distanţă faţă de politicile NATO, cu atât mai mult, nu este un avantaj. Dar eu nu apreciez prea mult această atitudine de neutralitate. Eu prefer o atitudine clară, pentru că fiind federalist european, eu cred că construcţia europeană nu este terminată. Tratatul mentionează bine despre politica externă comună, dar suntem încă departe de realizarea acestei politici, în special pentru că este necesar să fie adoptat în unanimitate consensul. Vă daţi seama de aceste probleme complexe cu asemenea ţări care ar fi neutre, cu care ar trebui să realizăm un consens. Deseori se pierde foarte mult timp şi uneori ajungem la nişte compromisuri despre care sunt nevoit uneori să spun public, că parcă am fi ”carabinierii lui Offenbach”, ajungem cu un război mai târziu. Acesta este marele context în lumea internaţională, aceasta este marea dramă a Uniunii Europene în marea politică internaţională. Din acest punct de vedere, eu prefer membrii care nu sunt neutri în politica internaţională, decât cei care consideră că neutralitatea este cea mai bună soluţie pentru ţara lor. Fiind democrat, eu respect decizia lor. Când eram ministru de Externe al Belgiei negociam extinderea UE cu Austria, cu Suedia, cu Finlanda şi chiar cu Norvegia, dar Norvegia prin referendum s-a retras apoi. Ştiam că în faţa mea am oameni care apără o anumită neutralitate şi am negociat neutralitatea. Dar din punct de vedere personal, nu vă ascund, Europa, în această lume multipolară care se realizează, are nevoie de o politică externă şi de securitate, adică trebuie să poată decide în marele dosare cu eficacitate. Şi aceasta implică dispariţia acestei energii de consens în unanimitate ca să fie înlocuită cu o majoritate specială, insă îmi imaginez că nu este chiar pentru ziua de mâine. Dar în Moldova trebuie să cunoaştem că in marea criză financiară şi bancară trebuie să consolidăm structurile Uniunii Europene, conducând o politică economică integrată, adică o anumită delegare, sau transfer de putere naţională către nivel european şi într-o fază ulterioară din punct de vedere al securitatii externe aceeaşi mişcare va trebui făcută de la naţional către structurile europene. Ştiu că istoria secolului precedent confirmă marea suveranitate a statelor naţiune care este un mare handicap pentru a realiza acest transfer, dar realităţile globalizării pe care nu le putem ignora ne obligă pe noi europenii să acceptăm această aprofundare a structurilor europene. Iată ce cred eu despre neutralitate.

Europa Liberă: Este oare mai importantă astăzi Alianţa Nord Atlantică, decât acum 17 ani, pe când eraţi secretar general al NATO?

Willy Claes:
„Cred că atunci când comparăm aceste două perioade, importanţa rămâne aceeaşi. Perioada in care eram la NATO era sfârşitul războiului rece şi aveam alte sarcini decât în 1949 şi e clar acest lucru. Eu continui să cred că această mare alianţă are misiuni importante de realizat în viitor. Mă gândesc în primul rând la pericolele care vin - pericolele fundamentalismului islamic, mă gândesc la provocările marelui terorism, la proliferarea armelor nucleare şi altor arme de distrugere în masă. În toate aceste puncte, NATO are încă misiuni importante şi trebuie să adaug că chiar mari misiuni umanitare. Odată ce Consiliul de Securitate al ONU adoptă rezoluţii importante, cred că un instrument mai bun pentru realizare decât NATO nu prea este, cu tot respectul pe care-l datorez multor naţiuni, care au militari dislocaţi la dispoziţia Naţiunilor Unite, dar instrumentul căştilor albastre nu este eficient, lipseşte eficacitatea, cel puţin din punct de vedere militar. Şi acest lucru a fost probat inclusiv în fosta Iugoslavie. Problema a durat şi a fost nevoie de o intervenţie NATO pentru a pune capăt scandalului legat de Sarajevo şi alte părţi. Indubitabil astăzi ca şi ieri NATO are un rol important de jucat.”

Europa Liberă: Amplasarea Scutului defensiv aici la frontiera NATO, pe teritoriul României nu e văzută cu ochi buni de către Federaţia Rusă. Ce sfat aveţi pentru cei care critică acest lucru?

Willy Claes:
„Să repetăm pentru a 30-a oară, şi în special în atenţia Moscovei, că NATO este o alianţă defensivă. Noi nu avem niciun sentiment de agresivitate faţă de nimeni. Doi: în mod special pentru Moscova noi am exprimat permanent dorinţa noastră de a ne concerta actiunile împreună cu Rusia. Este puţin cunoscut, dar noi am creat o instituţie specifică la NATO - Consiliul plus. Ce înseamnă aceasta în practică? Aveţi consiliul cu ordinea de zi importantă, deci înainte de organizarea acestei reuniuni a Consiliului se invită ambasadorul rus sau ministru rus şi începeţi concertarea în cadrul Consiliului plus. Să fim oneşti, evident noi consultăm părerea, opinia, dar nu intenţionăm să dăm dreptul de veto Federaţiei Ruse, noi rămânem independenţi, dar este această voinţă de concertare, care se exprimă în instituţiile NATO în ceea ce priveşte chiar şi problema rachetelor. Nu sunt probleme pentru a nu căuta soluţii, fără a intra în detaliile dosarelor, noi am invitat preşedintele şi primul ministru rus să participe la un sistem defensiv, un sistem de control. De ce să nu participe pentru a nu avea dubii că rachetele respective ar fi îndreptate împotriva Rusiei. Din câte cunosc eu, până la acest moment Rusia nu a reacţionat pozitiv, suntem oamenii care avem răbdare, mai este posibil să se schimbe atitudinea Kremlinuliu. Domnul Putin a fost reales ca preşedinte şi vom vedea care va fi strategia sa, diplomaţia sa, dar în ceea ce ţine de sistemul defensiv NATO are intenţia de a-l instala, dacă este posibil prin colaborare sau concertare cu Federaţia Rusiei, dacă nu atunci regret pozitia domnului Putin, dânsul nu are drept de veto la Bruxelles.”

Europa Liberă: De ce Rusia îi arată Chişinăului din deget atunci când e vorba despre strângerea relaţiei dintre Republica Moldova şi NATO, pe când unii experţi militari susţin că chiar Federatia Rusa ar avea relaţii mult mai bune cu Alianţa Nord-Atlantică?

Willy Claes:
„Nu sunt eu cel care să interpretez gândurile intime ale preşedintelui Putin, dar dacă înţeleg corect dânsul a spus într-o zi că destrămarea Uniunii Sovietice a fost cea mai mare eroare a secolului 20. Şi atunci pot să-mi imaginez că dânsul ar vrea să-şi extindă influenţa, zona de influenţă şi din păcate, din punctul meu de vedere, Moldova se găseşte în zona sa teoretică de influenţă. Cred că aveţi dreptate când formulaţi această întrebare. Există anumite contradicţii de a se enerva. Dacă Moldova ar cere aderarea la NATO şi având ambasador la Bruxelles şi ar accepta concertarea este ceva delicat în aceasta, dar ceea ce toată lumea trebuie să înţeleagă, inclusiv domnul Putin, este că ţara Dumneavoastră este o ţară independentă, suverană. Această ţară trebuie să-şi fixeze politica. Cei care înconjoară ţara dvs sunt susceptibil să o respecte, asta este jocul democratic. Ar trebui ca toată lumea să accepte acest joc şi noi la Bruxelles vom continua să repetăm toată vremea acest adevăr fundamental.”

Europa Liberă: Cum e văzută din exterior instabilitatea politică din Republica Moldova? Se stie că şi Belgia a avut o mare problemă cu Guvernul. În Republica Moldova problema e cu alegerea preşedintelui. Ce înseamnă această instabilitate politică pentru partenerii externi ai Moldovei?

Willy Claes:
„În primul rând sunt rău plasat să emit acum o opinie ţinând cont de criza care a cunoscut-o Belgia, care a durat mai mult de 500 de zile şi din acest punct de vedere înţeleg că dumneavoastră vreţi să bateţi recordul nostru. Deci sunt foarte rău plasat să vă dau opinii, dar ar fi înţelept să se găsească o soluţie astăzi mai degrabă decât mâine pentru această problemă, care într-un fel ipotechează marja de manevră a Guvernului în ţara voastră. S-a fixat deja data alegerii preşedintelui, cunoaştem chiar şi numele candidatului, care ar putea obţine majoritatea voturilor cerută de Constituţie. Cred că va fi un lucru foarte bun, care ar uşura discuţiile cu Uniunea Europeană şi Moldova ar câştiga credibilitate, lăsând această întrebare spinoasă de alegere a preşedintelui. Sperăm că în sfârşit, cum s-a întâmplat şi în Belgia se va reuşi să se soluţioneze problema.”

Europa Liberă: Stabilitate politică înseamnă atragerea investiţiilor străine. Am aflat că 44 de oameni de afaceri din Belgia au investit în Republica Moldova. Ce spun ei despre climatul investiţional din ţară, e unul propice

Willy Claes: „Am fost foarte pozitiv surprins de atitudinea investitorilor belgieni aici. Am avut ocazia să mă întâlnesc cu mai mulţi oameni care au investit aici şi ceea ce îmi spun este că anume calitatea personalului, angajaţilor, tehnicieni, muncitori este foarte înaltă. Nivelul de angajare a acestor persoane este exemplar. Angajamentul oamenilor este exemplar. Din această perspectivă, eu mă întorc spre Bruxelles cu un mesaj foarte clar pentru toţi cei care încearcă să facă investiţii peste hotare, Moldova este o ţară care trebuie examinată bine înainte de a face o alegere de a investi în altă parte. Cei care au venit aici să investească sunt bucuroşi de prestaţia personalului autohton. Cred că este un atu pe care Moldova trebuie să-l folosească mult mai bine decât pana acum în raport cu candidaţii pentru investiţii. Cu adevărat, pentru mine este o surpriză foarte pozitivă. Şi este un mesaj pe care eu îl voi duce la Bruxelles. Am pus prima piatră pentru o clădire foarte mare, care va fi construită aici, în Chisinau, unde va fi găzduită Camera de comerţ moldo-belgiană şi împreună cu alte societăţi belgiene. Clădirea aceasta de 11 etaje este o realizare de investiţii foarte importantă şi sperăm că acest gest simbolic va fi urmat şi de alţi investitori direcţi, care vor veni nu numai din Belgia, dar şi din alte ţări din Uniunea Europeană. Mărturia investitorilor belgieni este că mai e nevoie de răbdare pentru a investi în această ţară, pentru că angajaţii se comportă de o manieră exemplară, au o productivitate înaltă, un nivel de angajare înalt. Din acest punct de vedere aveţi cu adevărat un atu.”

Europa Liberă: Ce mesaj aveţi pentru cetăţenii Moldovei?

Willy Claes: „Eu ştiu că actualmente viaţa în Moldova nu este uşoară, nivelul de venituri este încă foarte jos, sper în orice caz că generaţia tânără îşi va regăsi calea spre Moldova şi nu trebuie ca ”exodulde creier” să pună în pericol dezvoltarea acestei ţări. Ceea ce-i doresc Moldovei este o dezvoltare accelerată în mod special una socio-economică şi să fie o dezvoltare sprijinită de toate forţele, de către Uniunea Europeană.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:18:58 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG