Linkuri accesibilitate

Campania electorală din Franța și acordul Schengen


Nicolas Sarkozy amenință să reinstaleze controalele la frontiere pentru a îngrădi imigrația ilegală.


Președintele francez, Nicolas Sarkozy a declarat duminică, într-un discurs electoral, că va scoate țara din spațiul Schengen fără controale la frontiere dacă Uniunea Europeană nu combate eficient imigrația ilegală. Imigrația a devenit o temă majoră înaintea prezidențialelor franceze de la sfârșitul lunii aprilie, pe care Sarkozy speră să le câștige și să obțină un al doilea mandat.

„Nu putem accepta să depindem de neajunsurile de la granițele externe ale Europei”, a spus Sarkozy în fața a mii de suporteri în orașul Villepinte, la nord de Paris. Imigrația ilegală ieșită de sub control va submina capacitatea Europei de a primi și integra imigranți legali. Așa încât, Franța își va reinstala controalele la propriile granițe dacă Uniunea Europeană nu înregistrează progrese în 12 luni, a spus liderul francez.

Sarkozy se confruntă cu o scădere de popularitate iar sondajele de opinie sugerează o bătălia strânsă pentru președinție. În discursul de duminică, președintele conservator și-a mai îndemnat concetățenii să susțină producătorul european, cumpărând produse europene. „De ce ar trebui să-și interzică Europa ceea ce își permite cea mai liberă economie de piață a lumii, Statele Unite?”, a întrebat retoric Sarkozy. El a continuat spunând că țara sa va promova la scara Uniunii Europene adoptarea unei legi pentru a încuraja cumpărarea produselor europene, după modelul unei legi americane.

Suporterii adunați să-l asculte i-au dat dreptate lui Sarkozy: „Președintele are desigur dreptate. Este corect ceea ce spune”, a declarat presei un alegător, Bernard Schrepfer. O asemenea poziție față de Europa este potrivită, pentru că Europa este familia noastră extinsă”.

Opoziția socialistă, însă, a observat imediat că președintele se contrazice. „Liderii conservatori europeni vor aprecia desigur această amenințare cu retragerea unilaterală din spațiul Schengen lansată concomitent cu apelurile la semnarea unui tratat de austeritate în numele coeziunii europene”, a comentat Pierre Moscovici, șeful de campanie al candidatului socialist la președinție, François Hollande.

Sarkozy îl acuzase pe politicianul de stânga de lipsă de solidaritate europeană pentru că criticase mecanismul de stabilitate financiară menit să ferească de faliment țările îndatorate ca Grecia.

Sondajele de opinie sugerează o competiție strânsă la prezidențialele franceze. Dacă Sarkozy și Hollande trec amândoi de primul tur de la 2 aprilie, liderul socialist poate câștiga cu ușurință în fața președintelui conservator.

Declarațiile privitoare la imigranți sunt văzute ca o încercare a președintelui Sarkozy de a atrage alegători de pe extrema dreaptă care votează tradițional cu Frontul Național. Duminică, Sarkozy a mai spus că țările europene care nu monitorizează granițele externe trebuie sancționate

„Așa cum extrema dreaptă progresează în multe țări europene, Nicolas Sarkozy dorește să deschidă o dezbatere dureroasă în care fiecare țară dă vina pe cealaltă și toate împreună îi învinovățesc pe imigranți”, a comentat după discursul de duminică socialistul Moscovici.

În timpul revoluțiilor din lumea arabă anul trecut, Italia a înfuriat Franța și alte țări europene când a oferit permise de ședere temporară pentru mii de tunisieni refugiați din calea violențelor de acasă. Mulți au încercat apoi să ajungă la familiile din Franța, a cărei colonie fusese Tunisia.

Miercuri, mai multe țări din spațiul Schengen între care Austria, Belgia, Franța, Germania, Olanda și Suedia s-au pronunțat pentru un plan de acțiune care să oprească imigrația ilegală. Un raport al Comisiei Europene despre funcționarea spațiului fără controale la frontieră este așteptat în luna mai.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG