Linkuri accesibilitate

România: recesiune sau nevoia reluării consumului?


I
I

Economia românească înainte de alegerile locale şi parlamentare.

Ministrul Finanțelor, Bogdan Drăgoi este singurul oficial roman care admite ca Romania ar putea intra in recesiune chiar in primul trimestru al acestui an. Desi fragilitatea economiei autohtone este recunoscuta de toate partile totusi presedintele si primul ministru incearca sa forteze nota inaintea alegerilor locale si generale care au loc anul acesta.

Pentru a se asigura ca nu vor fi critici, primul ministru Mihai Razvan Ungureanu l-a invitat la discutii pe guvernatorul Bancii Nationale Mugur Isarescu pentru a analiza in ce masura o crestere a salariilor bugetarilor si o scadere a contributiilor sociale ar putea avea loc simultan. Cele doua initiative sint gindite pentru a avea un efect electoral rapid si sigur, iar liderii puterii incearca sa ascunda aceasta realitate sub argumentatia necesitatii reluarii consmului. Dupa intrevederea premierului roman cu guvernatorul Bancii Centrale purtatorul de cuvint al executivului autohton a explicat acest lucru cit se poate de direct „este nevoie de o reluare a consumului pentru crestere economica, si din aceste punct de vedere sint analizate masurile de politici economice care pot fi aplicate”.

Ministrul finantelor a calculat ca majorarea salariilor bugetarilor cu 16 la suta incepind cu luna iunie ar avea un impact bugetar de 500 de milioane de euro pentru anul acesta, in vreme ce reducerea contributiilor sociale cu 5 la suta ar insemna un efort bugetar de aproape 600 de milioane de euro.

Pentru a gasi resursele necesare primul ministru si ministrul de finante insista tot mai mult pe posibilitatea reducerii evaziunii fiscale, dar pina acum acest potential nu a putut fi folosit niciodata, in ciuda faptului ca garda financiara, ministerul de interne si procurorii primesc sistematic informari privind acest subiect dinspre serviciile secrete. Exista retele bine puse la punct la fel cum erau cele din vami, si care urmeaza sa fie destructurate, dupa cum sugereaza discursul oficialilor de la Bucuresti.

Asadar ministrul roman de finante anunta intrarea in recesiune, deci scaderea economiei doua trimestre consecutive, dar in acelasi timp se supune comandamentelor politice si vorbeste despre prioritatea numarul unu a României: cresterea salariilor bugetarilor pina la 1 iunie. Aceasta masura pe care mizeaza democrat-liberalii romani si care a fost anuntata de presedintele Traian Băsescu este nesustenabila in 2012, dar va fi luata cu gindul ca PDL, principalul partid de guvernamint va mai cistiga citeva puncte peste cele 17 procente cit inregistreaza in acest moment. O masura similara a fost luata inaintea alegerilor generale din 2008 cind parlamentul, tot sub presiunea lui Traian Basescu a adoptat o lege de marire a salariilor cadrelor didactice cu 50 la suta.

Generozitatea de atunci s-a dizolvat in criza economica majora pe care a traversat-o România. Acum guvernul e posibil sa gaseasca resurse pentru cresterea salariilor, intrebarea este, insa, daca nu cumva o astfel de masura ar parea extravaganta pentru o Europă in pragul unei noi recesiuni, si imprudenta pentru o țară care merge pe sirma deasupra prapastiei.
XS
SM
MD
LG