Linkuri accesibilitate

Mersul pe o sârmă întinsă deasupra prăpastiei?


Jurnalişti de la Chişinău despre fixarea datei unei noi tentative de alegere a şefului statului.

Întrebat dacă Alianța a găsit sau nu soluția salvatoare, Petru Bogatu, editorialist la trustul de presă „Jurnal”, crede că Alianța mai curând că va evita naufragiul anticipatelor.

Petru Bogatu: ,,Cel puțin asta este impresia pe care mi-o creează. Este și firesc pentru că au ajuns într-o situație ca la Stalingrad, când pot să spună că nu mai unde să facă un pas înapoi. Dar pe de altă parte situația este extrem de complicată, pentru că orice pas greșit înseamnă o înfrângere pentru Alianță. Alegerile anticipate, în aceste alegeri Alianța va intra, toate cele trei partide, toți cei trei lideri cu o alură de politicieni înfrânți, care nu au reușit să rezolve o ecuație politică simplă. Dacă instinctul autoconservării nu li s-a atrofiat, ar trebui să meargă pe această sârmă întinsă deasupra prăpastiei cu multă responsabilitate ca să nu cadă și până la urmă să rezolve problema. Dar trebuie să treacă peste această prăpastie. Nu știu dacă asta face viața Alianței mai ușoară, totul este la limită. Nici timpul, nici voturile nu le permit să aibă siguranța că totul va fi ok.”

*

Dumitru Ciubașenco, directorul de la „Panorama”, este și el moderat optimist.

Dumitru Ciubașenco: ,,În săptămâna aceasta eu eram sigur că acest exercițiu - alegerea președintelui depășește capacitățile Parlamentului. Însă eu, probabil, am subestimat factorul fricii. Acum Alianța este mânată de frică și de acum cred că șansele sunt pentru a alege președintele. Ei se tem de alegeri anticipate, se tem de revanșa PCRM, atât Alianța, cât și grupul Dodon și acest factor totuși poate să-i impună să aleagă președintele.”

*

Corespondentul agenției Reuter la Chișinău, Dorin Scobioală, care este și corespondentul postului de televiziune Antena 3, dimpotrivă, crede că Parlamentul a ratat ultima șansă.

Dorin Scobioală: ,,Înainte să răspund la întrebarea propriu zisă, aș menționa un element: prin lipsa de transparență în care se desfășoară procesul de căutare a candidaturii pentru funcția de președinte politicienii moldoveni își culeg tot mai multe înjurături din partea celor care i-au adus la putere. Secretomania asta începe să-i deranjeze chiar și pe oamenii care în mod normal nu sunt exagerat de interesați de politică. Suntem lăsați să comentăm zvonuri, să emitem presupuneri și să ghicim cam ce ar putea să ne pregătească aleșii noștri. Sunt convins că adevăratul motiv al tăcerii lor este lipsa unei soluții sigure și unanim acceptate. Într-adevăr e greu să găsești o candidatură, care să-i fie pe plac și lui Mihai Ghimpu, și lui Igor Dodon. La divergențele de ordin doctrinar se adaugă și nemulțumirile PL-ului, care se consideră nedreptățit și ignorat, inclusiv prin faptul că nu a obținut, și probabil nu va mai obține funcția de speaker, care i se cuvenea prin actul de constituire a Alianței. Oricum sunt puține șanse ca în seara de 16 martie Republica Moldova să aibă un președinte. Chiar dacă în cabină vor intra 62 de deputați, indiferent dacă numele candidatului va fi Veronica Bacalu, Nicolae Timofti sau oricare altul sunt gata să fac pariu că la numărarea voturilor se vor găsi buletine nevalabile. Actuala criză nu poate dura la nesfârșit, cred că ne îndreptăm încet dar sigur spre alegeri anticipate, care în condițiile actualei Constituții s-ar putea însă să nu rezolve nimic.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:48 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG