Linkuri accesibilitate

Capodoperă spontană și glorie de învins


Lionel Messi la Zurich în ianuarie 2012
Lionel Messi la Zurich în ianuarie 2012

Barcelona e în sferturi și e imposibil de crezut că ar putea pierde această ediție a Ligii Campionilor sau orice alt trofeu în următorii cîțiva ani de fotbal.


Fotbalul s-a schimbat. Pentru prima oară în cei 40 de ani trecuți de la fenomenul Ajax, fotbalul are o echipă imbatabilă, dominată de un jucător perfect. Barcelona și Lionel Messi au ajuns acolo unde au mai fost doar Real Madrid, cu Alfredo Di Stefano, în anii și '60, și Ajax Amsterdam, cu Johann Cruyff, în anii '70.

Barcelona și Messi domină fotbalul mondial de cîțiva ani buni, însă miercuri seară pe Nou Camp, în partida de Liga Campionilor cu Leverkusen a atins desăvîrșirea. Nu e vorba de scor, un 7-1 aplicat aproape amical, sau de cele 5 goluri marcate de Lionel Messi. E vorba de ușurința miraculoasă a jocului desfășurat de Barcelona. Nivelul atins de Barcelona nu mai ține de voință și de efort ci e, mai degrabă, un caz de capodoperă spontană. Barcelona joacă orice își dorește și reușește tot ce încearcă. Adversarul nu e învins ci depășit de o realitate pe care n-o poate înțelege sau influența.

Dubla cu Leverkusen era oricum decisă după primul meci, cîștigat de Barcelona, la Leverkusen, cu 3-1. Însă meciul de la Barcelona a fost cea mai uluitoare demonstrație artistică văzută de multe decenii încoace pe un teren de fotbal. Scorul e secundar, suita de faze și execuții perfecte rămîne. Messi a înscris de 5 ori și 3 dintre goluri au avut o calitate neverosimilă. Barcelona e în sferturi și e imposibil de crezut că ar putea pierde această ediție a Ligii Campionilor sau orice alt trofeu în următorii cîțiva ani de fotbal. Atîta vreme cît sistemul de joc al Barcelonei va fi în vigoare, nici un adversar nu îi va putea face față.

Meciul de la Barcelona a fost precedat de altă partidă istorică. Marți seară, la Londra, Arsenal a pornit jocul retur după un 0-4 dezastruos în prima manșă cu Milan. Meciul părea inutil. În 90 de minute, meciul a trecut de la inutil la dramă. Arsenal a pornit cu o accelerație inumană. La pauză era 3-0. Milan a încheiat prima repriză în stare de șoc. Jucătorii milanezi au plecat la cabine cu priviri confuze de victime de uragan. Va reuși Arsenal, încă un gol, în a doua repriză? Milan mai avea de sperat doar în soartă sau în epuizarea focului sacru care a împins Arsenal. 60000 de spectatori erau deja pregătiți pentru miracol.

Ce a urmat a ilustrat cu asprime jocul sorții și al norocului. Arsenal a început repriza a doua sufocată de efortul colosal din primele 45 de minute, însă, mental, echipa a continuat să creadă în imposibil. Meciul s-a blocat în așteptarea momentului decisiv. Milan a sperat că acea clipă nu va sosi iar Arsenal că acea clipă nu va fi irosită.

Momentul dramei a sosit, într-adevăr, în minutul 59. La un atac prelungit al Arsenalului, Oxley a șutat, mingea a fost deviată de un fundaș milanez. Acest gen de situații se încheie de regulă cu gol. Abbiati, portarul lui Milan, era bătut. Mingea s-a lovit, însă, de picorul lui Abbiati și a ajuns în fața lui van Persie, vîrful lui Arsenal. Van Persie și Abbiati, căzut la pămînt, s-au aflat față în față de 2 metri de poartă. Van Persie trebuia doar să împingă mingea în poartă. Tot stadionul aștepta în picioare golul. Într-o secundă, Van Persie a decis să dea lovitura de grație în stil mare și a încercat o boltă peste Abbiati. Portarul milanez a ridicat, reflex, o mînă și a agățat mingea plecată din bocancul lui van Persie. Soarta meciului era decisă. Milan a fost grațiată și Arsenal a rămas în pragul unei performanțe istorice. Milan merge mai departe dar Arsenal a atins gloria marilor învinși.
XS
SM
MD
LG