Linkuri accesibilitate

România: e previzibilă o nouă cădere economică în plină campanie electorală


România pierde circa 18 mld de euro din cauza condițiilor precare de sănătate.


România se numără printre cele câteva țări care ar putea scăpa anul acesta de recesiunea care va cuprinde probabil aproape toată UE. Prognozele relativ optimiste pentru economia românească nu i-au scăpat președintelui Traian Băsescu, care a vorbit ieri pe larg despre ele în Parlament, cu un optimism pe care nu-l împărtășesc chiar toți românii. Relatează de la București Sabina Fati.

Specialistii romani vorbesc despre pericolul reintrarii in recesiune in acest an, pe fondul scaderilor economice din Uniunea Europeana, iar presedintele Traian Basescu atragea la rindul lui atentia in urma cu o luna si jumatate ca guvenrul n-ar trebui sa faca cheltuieli fiindca ar „ar fi pacat” sa fie stricat echilibrul economic dupa ce românii „au suferit” in 2009, 2010 si 2011 din cauza restringerilor financiare.

Cu toate acestea doua declaratii facute in ultimele zile ar putea dezechilibra balanta autohtona daca s-ar pune in practica: premierul Mihai Razvan Ungureanu a spus ca se gindeste la reducerea contributiilor sociale, o masura dorita mai ales de patroni si angajatii lor, iar presedintele Traian Basescu a recomandat executivului sa gaseasca solutii pentru a mări salariile bugetarilor romani sau mai exact pentru a le readuce la nivelul de unde au fost taiate in 2010, cind au fost micsorate cu 25 la suta.
Intr-un moment in care nici Fondul Monetar International si nici politicienii romani nu vorbesc despre o noua cadere a economiei, Banca Nationala a Romaniei a recunoscut ca nu a prevazut amploarea recesiunii din 2009 in care economia autohtona s-a prabusit cu peste 7%, iar veniturile bugetare au scazut pe 5 procente.
Guvernul roman si Banca Centrala nu au facut publica pina acum nici o analiza pesimista, dar in particular reprezentanti ai guvernului marturisesc ca in a doua parte a anului nu se asteapta la nimic bun. Altfel spus, e previzibila o noua cadere economica a Romaniei, chiar in plina campanie electorala.

Presedintele Traian Basescu a vorbit insa despre necesitatea maririi salariilor de la 1 iunie, desi cu putina vreme in urma eticheta drept populista orice promisiune in acest sens. Socoteala ar putea fi doar politica, un cadou inainte de alegerile locale, care vor avea loc in Romania pe 10 iunie, cu gindul ca spre toamna daca e nevoie, guvernul ar putea salva situatia folosindu-se din nou de bani de la FMI. Romania are un acord prevenitv cu Fondul, care-I permite sa foloseasca in caz de nevoie 3,5 miliarde de euro.
Pe de alta parte solutiile care ar putea aduce mai multi bani la bugetul Romaniei si deci mai multi bani de cheltuit cu salariile si problemele sociale sint pe termen mai lung si vizeaza atit zona gri a aloolului sau tigarilor, cit si alte domenii. De pilda, potrivit unui studiu recent, Romania pierde circa 18 mld de euro, adica 15 la suta din PIB din cauza conditiilor precare de sanatate. Potrivit cercetarii lansate de Institutul de Prognoza Economica din cadrul Academiei, Romania ar avea un surplus economic de aproape 7 miliarde de euro, daca starea de sanatate a populatiei ar ajunge la nivelul mediu din statele Uniunii Europene.
XS
SM
MD
LG