Linkuri accesibilitate

Un nou vot în Parlament privind alegerea preşedintelui va avea loc pe 16 martie


Un nou vot în Parlament privind alegerea preşedintelui va avea loc pe 16 martie şi se pare că Alianţa pentru integrare europeană are unul sau mai mulţi candidaţi comuni. Nume nu au fost date publicităţii.

Într-un interviu cu Europa Liberă, fostul candidat la preşedinţia ţării, liderul democrat Maria Lupu a declarat: „Odată cu alegerea şefului statului se schimbă şi datele problemei pentru opoziţie, fiindcă toate invenţiile opoziției privind nelegitimitatea acestui Parlament, uzurparea puterii şi respectiv, implicit ilegalitatea exercițiului de alegere a şefului statului sunt nişte lucruri absolut artificiale, sunt invenţii”.

Când vine vorba de identitatea candidatului sau candidaţilor, se pare, potrivit lui Marian Lupu, că se mai negociază în cadrul Alianţei:

„Candidatura pretendentului la această funcţie, care va întruni numărul minimal de voturi, 61, potrivit Constituției, va fi anunţat în timpul cel mai apropiat, probabil în câteva zile. Deci, mai rămân nişte elemente de dialog, important este că am ajuns la un grup de persoane, la o listă mai restrânsă şi fiecare din această listă e o persoană eligibilă”.

Tot într-un interviu cu Europa Liberă, liderul liberal Mihai Ghimpu a confirmat că ar exista acum o înţelegere în cadrul AIE privind alegerea preşedintelui ţării pentru că „mai important este să avem stabilitate politică. Această stabilitate este necesară ca aerul pentru Republica Moldova - susținerea politică a statului, susținerea financiară”. Dar Ghimpu a reluat declaraţia că la un compromis s-ar fi ajuns prin „trădări ai unor colegi din Alianţă”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG