Linkuri accesibilitate

Preşedintele României s-a adresat Parlamentului


Traian Băsescu
Traian Băsescu

Traian Băsescu a vrut să-i convingă pe oameni că sunt soluţii de redresare şi că ar trebui să rămână alături de PDL.


Preşedintele României, Traian Băsescu s-a adresat astăzi parlamentului de la Bucureşti, vorbind mai ales de situaţia din ţară dar şi despre politica energetică a României. Sabina Fati relatează:

La prima sa iesire din 2012 in fata Parlamentului Roman, presedintele Traian Basescu a avut un discurs din care putem extrage obiectivele pe termen scurt ale sefului statului roman. Astfel, o prima parte extrem de consistenta a discursului a fost menita laudelor: coalitia de guvernamint a pus in practica masuri drastice de austeritate, sacrificindu-si voturile si a facut reforme profunde in mai multe domenii prioritare, cum ar fi justitia sau educatia. Dupa acesti ultimi ani extrem de strimtorati din cauza crizei, ar trebui, insa, schimbat macazul, iar Traian Basescu o spune fara ezitare: pina la 1 iunie guvernul roman trebuie sa gaseasca solutii pentru cresterea salariilor. A urmat deci o promisiune, acoperita cu suficiente explicatii, pentru a nu suna foarte populist. Totusi, 1 iunie este inaintea alegerilor locale, ceea ce inseamna ca guvernul ar putea veni cu o reparatie la adresa bugetarilor romani, carora li s-au taiat 25 la suta din lefuri acum doi ani la inceputul verii tocmai pentru a-i convinge pe oameni sa-si intoarca din nou fata cu bunavointa spre PDL.

Dupa aceasta „captatio benevolentiae” in favoarea partidului sau, presedintele roman a trecut la propriul sau program, din care o parte a fost pus in aplicare, iar cealalta parte ar trebui urgentata. „Nimeni dintre cei care fraudeaza statul nu mai doarme linistit, inclusiv judecatorii si procurorii corupti”, a spus Traian Basescu de la tribuna Parlamentului, punind pe tapet ca obiectiv atins una dintre promisiunile sale de la alegerile prezidentiale din 2009. Acum nimeni nu mai e intangibil in Romania, argumenteaza Traian Basescu, aratind ca nimeni nu se mai simte la adapost, indiferent de pozitia sa pe schema ierarhica a statului.

Pe de alta parte, presedintele roman a incercat sa le dea un impuls parlamentarilor puterii spunindu-le ca asa cum este acum organizata Romania pe baza unei legi din 1968, nu se poate moderniza mai departe, de aceea are nevoie de o reorganizare administrativa in asa fel incit noile regiuni sa poata accesa direct fonduri europene, fara sa mai aiba nevoie de intermedierea guvernului.

Un alt obiectiv al presedintelui roman este reducerea parlamentului de la 500 la 300 de membri si transformarea lui intr-unul cu o singura camera, urmind ca deputatii sa fie alesi uninominal, dintr-un singur tur sau din doua dupa modelul primarilor.

Si in fine un al treilea obiectiv al presedintelui este independenta energetica a Romaniei. Traian Basescu a spus si astazi ca sint multi cei care ar vrea sa tina Romania cit mai dependenta energetic, sugerind ca din acest motiv nu s-ar fi terminat pina acum reactoarele 3 si 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavoda, centrala care a inceput sa fie consturita in urma cu 30 de ani.

In absenta opozitiei aflata in greva parlamentara, Traian Basescu a avut un discurs cu ajutorul caruia a vrut sa-si incurajeze partidul, sa-i convinga pe oameni ca sint solutii de redresare si ca ar trebui sa ramina alaturi de PDL si nu in ultimul rind sa-i mobilizeze pe parlamentarii puterii pentru punerea in opera a propriului program de modernizare. E posibil ca presedintele roman sa creada ca acesta e ultimul sau tren, fiindca daca democrat-liberalii pierd alegerile de la sfirsitul anului nu va mai avea pirghii asupra viitorului guvern.

Politigraf

XS
SM
MD
LG