Linkuri accesibilitate

Şoferi îngrijoraţi


Există o sumedenie de şoferi autohtoni pe care îi doare-n cot de orice, pe care îi preocupă numai propriul confort.


Am văzut ieri pe sticlă cîţiva şoferi îngrijoraţi de recenta scumpire a produselor petroliere. Un driver zicea că va trebui să economisească motorina şi să meargă mai rar cu maşina. Altul a constatat cu trsiteţe că va folosi maşina numai în caz de forţă majoră. Iar un automobilist revoltat a declarat cu năduf că scumpirea benzinei e „o crimă împotriva poporului!”

Într-un fel, aş putea să spun că vocile astea au ajuns la mine dintr-o lume paralelă. Eu nu am avut şi n-o să am niciodată o maşină. De aceea, nu ştiu cum e atunci cînd se scumpeşte motorina. Deşi mi-ar fi curios să ştiu dacă majorarea preţului unui litru cu 60-80 de bani e într-adevăr o miniapocalipsă sau „o crimă împotriva poporului”, vorba şoferului suferind de mai sus.

Din punctul meu de vedere, majorarea asta a benzinei cu 60-80 de bani nu e mai dramatică decît virtualul preţ de 5 sau 7 lei pentru o călătorie cu maxi-taxi. Şi adevărul e că eu, în calitatea mea de om fără maşină, nu voi putea pesemne participa sufleteşte la drama şoferilor moldoveni. Aş vrea, dar îmi este greu din cîteva motive.

Eu sînt copleşit acum de problema mea, aceea că proprietarii de microbuze vor 5-6-7 lei pentru o călătorie. Şi nu sînt convins că şoferii cărora li s-a scumpit motorina cu 60 de bani sînt interesaţi de problema mea. Înclin chiar să cred că nu-i interesează nimic în afară de motorina lor.

Nu ştiu cum e pe alte meridiane, dar aici cei mai mulţi dintre actualii driveri şi-au tras maşini în epoca tranziţiei. Nu vreau să generalizez, nici nu e cazul, dar există o sumedenie de şoferi autohtoni pe care îi doare-n cot de orice, pe care îi preocupă numai propriul confort.

Ei îşi varsă nemulţumirea în legătură cu scumpirea motorinei şi cu starea proastă a drumurilor, dar nici nu vor să audă de problemele pietonilor, de ecologie, iar deseori şi de elementarul bun-simţ. Am constatat, bunăoară, că pe mulţi dintre şoferii care au transformat curtea blocului nostru în parcare nu-i interesează deloc părerea mea despre menirea curţii.

Aşa că încerc să le împărtăşesc suferinţa provocată de scumpirea motorinei, dar, recunosc, îmi este greu.
XS
SM
MD
LG