Linkuri accesibilitate

Va merge Putin la summitul NATO?


Vladimir Putin la summitul NATO de la Bucureşti, 4 aprilie 2008
Vladimir Putin la summitul NATO de la Bucureşti, 4 aprilie 2008

Indiferent dacă va merge sau nu Vladimir Putin la Chicago, NATO şi Rusia vor continua sa coopereze.


Cu cât mai aproape este summitul NATO de la Chicago, programat, amintim, pentru luna mai, cu atât mai importantă devine întrebarea dacă vor reuşi sau nu până atunci Rusia şi Alianţa Nord-atlantică să depăşească divergenţele legate de scutul antirachetă american. Indiferent daca va merge sau nu Vladimir Putin la Chicago, NATO şi Rusia vor continua sa coopereze, în particular în Afganistan. O teză de la care porneşte o analiză la această temă a corespondentului nostru la Bruxelles, Dan Alexe.

Relatiile Rusiei cu NATO sint determinate doar partial de cele ale Moscovei cu Washingtonul. Desigur, NATO nu poate exista fara Satele Unite, iar avertismentul Moscovei ca ar putea sa nu participe la summitul NATO care se va tine in luna mai la Chicago este un avertisment adresat intregii Aliante.

Explicatia nemultumirii Moscovei e cunoscuta: Kremlinul se opune proiectului american de instalare in Europa a unui sistem de interceptare a rachetelor, anuntand in mod deschis ca nu crede in explicatia amenintarii iraniene si ca proiectul e pur si simplu dirijat impotriva Rusiei.

Nu este asadar deloc sigur ca Putin va participa la summitul NATO de la Chicago, desi el va calatori totusi in mod cert acolo si se va intalni cu Obama in cadrul summitului paralel al grupului G8 al celor mai mari economii ale planetei.

Tensiunile si jocul retoric cu Statele Unite nu pun insa in pericol cooperarea Rusiei cu NATO. E vorba in primul rind de cooperarea in legatura cu Afganistanul. NATO este dependent in buna parte de Rusia, asa cum este dependent de republicile Asiei Centrale, sau de Pakistan, pentru a-si asigura tranzitul materialului militar spre Afganistan. La rindul lor, si rusii sint interesati de succesul misiunii NATO in Afganistan, pentru a evita un nou razboi acolo, sau venirea la putere a unui regim fundamentalist islamic, care ar destabiliza intreaga regiune, si care ar putea atrage si Tajikistanul si Uzbekistanul intr-un conflict… La asta se adauga controlul traficului cu droguri. Pentru traficantii afgani, Rusia este in acelasi timp o piata importanta, dar si o regiune de tranzit spre occident. Un esec al misiunii NATO in Afganistan ar afecta in mod direct si negativ interesele Rusiei in zona.

Pentru toate aceste motive, Putin si inaltii responsabili rusi cauta in permanenta sa disocieze NATO de tensiunile dintre Moscova si Washington... Ceea ce conducerea NATO o stie foarte bine. Asa cum a spus-o secretarul general al Aliantei, Anders Fogh Rasmussen: "Chicago nu va fi sfarsitul povestii Rusia-NATO".
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG