Linkuri accesibilitate

Pensiile ar putea fi indexate cu aproape 10 la sută


Alexandru Fala: Indexarea e o măsură de protecţie contra inflaţiei şi nu trebuie confundată cu creşterea veniturilor.


De la 1 aprilie pensiile ar putea fi indexate cu 9,6 %, anuntul a fost facut de premierul Vladimir Filat la sedinta guvernului de saptamana trecuta. In prezent, pensia medie in Republica Moldova este de circa 900 de lei. Despre intentia guvernului Diana Raileanu a stat de vorba cu expertul Institutului „Viitorul”, Alexandru Fala:

Alexandru Fala: „În linii generale, indexarea veniturilor populaţiei are ca scop apărarea contra majorării preţurilor. Omul, într-adevăr percepe indexarea drept o majorare a pensiei cu o anumită cotă, de exemplu, în 2012 va creşte cu aproximativ 10%, în cazul unei pensii de o mie de lei, ar însemna că pensia va fi de 1100 după 1 aprilie, în cazul pensiei de 500 de lei va fi vorba de 550 de lei. Dar dacă e să vorbim efectiv, indexarea pensiei mai degrabă trebuie privită ca o măsură de amortizare a efectelor legate de creşterea preţurilor.”

Europa Liberă: Dle Fala, dar dacă omul are o pensie de 600-700 de lei, este clar că aceşti bani, de fapt, nu vor acoperi nici minimul de existenţă...

Alexandru Fala
Alexandru Fala: „Într-adevăr, veniturile nu ajung, dar în orice caz ele se majorează proporţional cu creşterea preţurilor şi creşterea salariului nominal. În orice caz este o creştere. Se înţelege că veniturile sunt mici nu doar la pensionari, ci şi la alte categorii sociale, dar aceste măsuri permit cel puţin menţinerea aceluiaşi nivel de consum. În 2010, Republica Moldova a fost un stat care a realizat indexarea pensiilor, da, la un nivel destul de mic, dar l-a realizat. Pe cînd au fost multe state din regiune care în acel an, din cauza repercusiunii crizelor economice, nu au recurs la indexarea pensiilor, pentru că nu erau bani în buget. Pe cînd în 2010 Republica Moldova a reuşit să facă acest lucru.”

Europa Liberă: Dle Fala, din cîte cunosc, indexarea se face cam o dată în an.

Alexandru Fala: „Da, se face o dată în an pe data de 1 aprilie”

Europa Liberă: Exact, ar sugera cumva experţii că trebuie indexarea să se facă mai des?

Alexandru Fala: „Sunt mai multe recomandări vizavi de modul de indexare a pensiilor şi una ţine anume de indexarea dublă a pensiilor, de exemplu în aprilie şi în octombrie. Trebuie să fie clară situaţia: măsurile de protecţie socială, inclusiv indexarea pensiilor, sunt măsuri care să asigure un anumit nivel de trai, să nu permită o sărăcire mai mare a populaţiei. A doua problemă constă în faptul că, într-adevăr, nu ajung bani, dar repet, este din cauza surselor limitate care există la bugetul public naţional. Din acest considerent nici nu pot fi făcute plăţi mai mari.”

Europa Liberă: Dar, de unde se iau banii pentru indexări?

Alexandru Fala: „Banii sunt prevăzuţi în bugetul asigurărilor sociale de stat şi în bugetul de stat pentru anumite categorii de pensionari. Problema pensiilor este una mai gravă, mai delicată. Aici este un fel de interacţiune a trei elemente: componenta socială care derivă din asigurarea unui nivel de trai, doi, un raţionament economic care ţine de faptul că într-o ţară săracă pensiile pot fi plătite mai greu şi toate veniturile sunt mai mici, şi a treia ţine de domeniul politicului, de multe ori asigurarea sarcinilor sociale se preferă în detrimentul altor interese, care pe termen lung ar putea aduce rezultate bune, inclusiv sub formă de majorări ale veniturilor. Ar fi normal ca în toţi anii să fie o abordare cît mai echilibrată, sau o abordare mai prudentă a cheltuielilor, inclusiv a celor de ordin social.”
XS
SM
MD
LG