Linkuri accesibilitate

Summitul G8 din Statele Unite mutat la Camp David


La ultimul summit G8 în Franța
La ultimul summit G8 în Franța

Exista temerea că mii de manifestanți ar putea invada strazile metropolei Chicago, devenind un pericol pentru siguranța publică.


Casa Alba a anuntat ca summitul G8 - al tarilor cu nivelele cele mai avansate de dezvoltare - a fost mutat de la Chicago, la resedinta prezidentiala Camp David, in statul Maryland. Care este motivul? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

O schimbare de locatie, atit de aproape de data summitului este neobisnuita. Primarul orasului Chicago, Rahm Emanuel, fost sef al consilierilor presedintelui Obama a fost anuntat doar cu citeva ore inainte de comunicatul public. Purtatorul de cuvint al Consiliului pentru Securitate Nationale, Tommy Vietor a declarat ca resedinta prezidentială, aflata intr-o zona muntoasa izolata ofera un cadru mai intim pentru discutii.

Vietor a adaugat ca teama de proteste nu a fost un factor luat in considerare, aratind ca Obama va gazdui la Chicago, summitul NATO, la 20 mai. Planul organizarii celor doua summituri, unul dupa celalalt a fost anuntat anul trecut, intentia initiala fiind ca presedintele Obama sa poata prezenta populatiei, intr-un an electoral, imaginea succeselor sale de politica externa, in orasul din care provine - Chicago.

Surse de la Casa Alba arata ca presedintelui i-a fost prezentata idea mutarii summitului G8 la Camp David in urma cu citeva saptamini si ca atunci Obama a intrebat daca schimbarea e posibila. Decizia este cu atit mai interesanta cu cit presedintele poposeste rar la resedinta sa de la Camp David, unde nu a primit niciodata un lider al unei alte tari. In trecut, summituri similare au atras proteste, unele violente, in alte tari din lume.

La Chicago, citeva grupari au interpretat gestul presedintelui ca pe o victorie, spunind ca vor protesta totusi in timpul summitului NATO. Orasul Chicago a inceput sa se pregateasca inca de anul trecut, privind sumiturile ca pe o ocazie de a straluci pe scena internationala. Din perspectiva politiei insa exista temerea ca mii de manifestanti ar putea invada strazile metropolei, devenind un pericol pentru siguranta publica. Incluzind costurile pentru protectie, nota de plata pentru summituri urma sa se ridice la intre 40 si 65 de milioane de dolari. Gordon Johndroe, purtator de cuvint al Consiliului pentru Securitatea Nationala in timpul administratiei Bush este de parere ca obstacole logistice impiedica mutarea summitului, atit de aproape de eveniment.
XS
SM
MD
LG