Linkuri accesibilitate

Constatări negative Stratfor la adresa situației din Bulgaria


În Bulgaria crima organizată are un caracter invaziv și joacă un rol mare în guvern și în sectorul afacerilor.


Prin intermediul Wikileaks, mediile sofiote au ajuns în posesia unui raport despre climatul investițional în Bulgaria, elaborat de agenția americană STRATFOR. Raportul conține aprecieri pozitive numai în partea dedicată pericolului terorist și amenințărilor de destabilizare internă.

Cele mai șocante și pline cu constatări negative sunt capitolele în care sunt analizate crima organizată, corupția și sistemul politic. Un potențial investitor străin poate afla de pildă că în Bulgaria crima organizată are un caracter invaziv și joacă un rol mare în guvern și în sectorul afacerilor. Mafia controlează porturile și le folosește pentru realizarea de contrabandă, care nu este urmărită și blocată.

Securitatea pe drumuri și în căile ferate este la un nivel dezastros. Furturile de mărfuri sunt des întălnite, căteodată însoțite de violență. Crima organizată controlează rețelele de aprovizionare și transport. Corupția în guvern și în poliție este mare și nepedepsită.

Companiile străine sunt o țintă tradițională a crimei organizate. Cel puțin odata pe lună aceste companii devin victime ale rechetului, ale unor campanii denigratoare în presa și ale unor atacuri fizice.

Sectorul politic este relativ stabil cu o birocrație atotputernică. Legile se aplică într-un mod selectiv, organele locale își fac de cap pe fundalul unei puteri centrale pasive.

Aderarea la Uniunea Europeană nu a modificat imaginea generală negativă. Faptul că se votează amendamente la legile vechi nu înseamnă neapărat că vor fi și aplicate. Influența sindicatelor este slabă, constată agenția STRATFOR. Raportul citat a fost actualizat pentru ultima dată în 2009.
Previous Next

XS
SM
MD
LG