Linkuri accesibilitate

„Un pas înainte pentru construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni” (Timpul)


Polemici pe marginea unor opinii ale lui Ernest Vardanean (union.md).


„Un pas înainte pentru construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni”, este titlul unui articol de pe site-ul timpul.md cu referire la ședința comună de sâmbătă a guvernelor de la Chișinău și București. Gazoductul are deja un studiu de fezabilitate, iar următoarea etapă va fi elaborarea planului tehnic care să includă secţiunea terestră a conductei şi subtraversările râului Prut, mai precizeaza publicația. Un alt proiect abordat a fost cel al construcției liniei electrice Fălciu-Goteşti, care se estimează că va fi finalizat la sfârşitul anului 2012, mai anunță timpul.md.

Tot în legătură cu şedinţa comună de la Iaşi, Constantin Tănase scrie că a reţinut două declaraţii simbolice, una a socialistului I. Dodon, în care acesta spune că autoritățile nu ar fi ales momentul potrivit convocând această ședință la 20 de ani de la izbucnirea conflictului de pe Nistru, iar a doua fiind cea a prim-ministrui român Mihai Răzvan Ungureanu, care a plasat evenimentul în alt context istoric: „Acum 200 de ani, jumătate din Moldova a trecut prin forţă şi silnicie la Imperiul Rus, Dumnezeu a vrut să ne întâlnim acum cele doua jumătăţi", a spus premierul roman.

Constantin Tănase crede că „Dodon nu înţelege sau se preface a nu înţelege că evenimentele tragice de pe Nistru de acum 20 de ani nu ar fi avut loc dacă nu ar fi avut alt eveniment istoric, cel despre care vorbeşte premierul de la Bucureşti – jaful ţarist de la 1812 în urma căruia Moldova din stânga Prutului a fost... „alipită” la imperiul rus."

„Deşi se declară moldovean „etnic” get-beget, Dodon de fapt e rus ca gândire şi simţire, prin gura lui vorbesc ocupanţii ruşi ai Moldovei din stânga Prutului," conchide editorialistul.

Portalul union.md preia un comentariu de pe blogul lui Petru Bogatu în care acesta scrie că în corul vocilor revoltate care înfierează şedinţa comună de la Iaşi a intrat şi Ernest Vardanean, jurnalistul eliberat anul trecut din detenție de la Tiraspol, cu ceea ce Bogatu numește „insinuarea" că întâlnirea de la Iaşi este o invenţie extravagantă și că şedinţele comune de guvern ar fi o anormaliate nepracticată nici măcar în ţările Uniunii Europene. Poziţia lui Vardanean vădeşte din două una: ori ingnoranţă, ori rea credinţă, scrie Petru Bogatu. „În relaţiile dintre statele Uniunii Europene, organizarea ședințelor comune de guvern este o practică des uzitată. De la 2003 încoace, de exemplu, au avut loc nu mai puţin de opt şedinţe comune ale guvernelor Germaniei şi Franţei", mai spune Bogatu și continuă: „faptul că Ernest Vardanean se implică fără jenă într-o chestiune delicată şi toarnă gaz în focul aprins de foştii săi torţionari care l-au ţinut închis la Tiraspol un an de zile ridică nişte semne de întrebare. Istoria KGB-lui musteşte de exemple când o persoană este deliberat victimizată pentru a i se face imagine şi a o infiltra în fieful inamicului", își încheie gândul Petru Bogatu.

La același subiect, Val Butnaru scrie pe union.md că acum doi ani, Jurnal de Chișinău, i-a decernat lui Ernest Vardanean tradiționalul Premiul Libertății, premiu pe care până la el l-a primit Valeriu Boboc (post mortem), după – regele României Mihai I. „Acum, însă, aflăm cu stupoare ca Vardanean a luat partea torționarilor săi și toarnă noroi în capul celor care au contribuit la eliberarea lui, picură venin antiromânesc în sufletele măcinate de ideologia Kremlinului. Dacă ar afla asta, Valeriu Boboc s-ar răsuci în mormânt și ar ofta amar regele României", mai scrie Val Butnaru pe union.md.
XS
SM
MD
LG