Linkuri accesibilitate

4 martie 2012 şi Republica Moldova


Oazu Nantoi: majoritatea problemelor rezultă din slăbiciunea noastră, şi nu din faptul că Rusia e tare puternică.

Rușii se pregătesc să meargă duminică la urne pentru a decide dacă personajul dominant al țării, Vladimir Putin, va deveni din nou președintele lor. Mulți observatori spun că, după căderea URSS, Rusia n-a mai văzut mișcări de protest anti-regim atât de puternice ca în această campanie, iar dacă Putin o va câștiga, o va câștiga necinstit. La Chișinău, Lucia Diaconu a întrebat câțiva analiști politici ce schimbări în politica externă a Rusiei post-electorale pot resimți țări ca Moldova.

Politologul Oazu Nantoi, director de programe la Institutul pentru Politici Publice, înclină să creadă că victoria lui Putin, pe care n-o mai contestă nimeni, nu va aduce modificări de esenţă în politica Rusiei faţă de ţările din vecinătatea ei.

“El a avut suficient timp ca să-şi manifeste viziunile sale asupra a ceea ce se întîmplă în Rusia, în afara Rusiei, inclusiv în relaţiile cu Republica Moldova. Şi dacă ţinem cont de faptul că Medvedev a fost un preşedinte mai mult sau mai puţin decorativ, eu nu cred că urmează să se schimbe ceva substanţial pentru Republica Moldova, din simplu motiv că majoritatea problemelor rezultă din slăbiciunea noastră, şi nu din faptul că Rusia e tare puternică.”

Radu Vrabie de la Asociaţia pentru politică externă pune la îndoială ipoteza exprimată de unii analişti că după alegeri Vladimir Putin îşi va îndrepta toată energia spre crearea Uniunii Euroasiatice, idee care îi aparţine şi pe care a lansat-o în toamna anului trecut.

“Deocamdată, în opinia mea, acest lucru nu este încă foarte clar. Pentru că în toată campania electorală nu am prea văzut pedalarea pe această idee. Rusia şi Vladimir Putin vor reieşi din acel context internaţional. Această idee de Uniune Euroasiatică a apărut în momentul în care această relaţie cu Uniunea Europeană nu mergea foarte bine. Şi ei încercau să trimită semnale că au posibilitatea să facă, să coaguleze alte ţări.”

Mihai Cernenco, şeful catedrei de ştiinţe sociale de la ULIM, susţine că dacă va ieşi învingător Putin va încerca să consolideze regimul, urmare a protestelor organizate după alegerile parlamentare de opozanţii săi şi societatea civilă.

“Am văzut o diversitate de opinii, şi cîntăreţii, şi intelectualii în mare măsură s-au distanţat de Putin, de putere, şi au bulversat, au zguduit scena politică rusească, ceea ce nu este caracteristic şi este un semnal foarte, foarte elocvent pentru conducerea Putin. L-am văzut un pic impacientat, ceea ce n-am văzut pe parcursul a 12 ani. el se teme ca legitimitatea lui să nu fie diminuată. Asta-i marea problem.”

Mihai Cernenco crede că mişcarea anti-Putin se va înteţi şi va fi efectul unei campanii nu tocmai corecte pe care şi-a construit-o principalul candidat la funcţia de preşedinte al Rusiei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG