Linkuri accesibilitate

Proiectul Golos și avîntul jurnalismului cetățenesc în Rusia


Noul proiect al hărții realizat de Golos pentru alegerile prezidențiale de la 4 martie
Noul proiect al hărții realizat de Golos pentru alegerile prezidențiale de la 4 martie

Harta online, kartanarusheniy.org, adună plângerile cetățenilor înaintea alegerilor din Rusia.


Cînd observatorii au spus că alegerile parlamentare rusești din decembrie au fost incorecte, n-au suprins aproape pe nimeni. Adevărata noutate, care se manifestă și mai mult înaintea alegerilor prezidențiale de la 4 martie, este implicarea fără precedent a societății civile rusești, înarmată cu ultimele cuceriri ale tehnologiei comunicaționale. O relatare a corespondentului Europei Libere, Richard Solash este sintetizată de Mircea Țicudean.

În preajma alegerilor parlamentare rusești din decembrie, mulți cetățeni și-au luat soarta în mâini – la propriu și la figurat – folosind telefoanele inteligente – sau smartphone-uri – pentru a înregistra ceea ce au considerat a fi fraude electorale. Noul obicei electoral al rușilor vine într-un moment prielnic, când piața telefoanelor inteligente din Rusia înflorește. Potrivit datelor furnizate de MTS, unul din cei mai mari operatori de telefonie mobilă din Rusia, la sfârșitul lui 2011 telefoanele inteligente alcătuiau peste 20% din vânzările de mobile - față de numai 8% în 2010.

Grigori Asmolov este corespondentul rus al site-ului internațional „Global Voices”, considerat un campion al așa-numitului „jurnalism cetățenesc”.

În 2010, Grigori s-a numărat printre fondatorii unei hărți a incendiilor de pădure din Rusia, creată de cetățeni. Acum, Grigori laudă altă hartă online, kartanarusheniy.org, care adună plângerile cetățenilor înaintea alegerilor din Rusia – mai întâi a celor parlamentare, apoi a celor prezidențiale, de la 4 martie.

Rușii se antrenează să acționeze ca monitori în alegeri
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:32 0:00

În interviul acordat Europei Libere, Grigori a spus că însuși faptul că harta este atacată demonstrează că a ajuns să joace un rol important și se declară bucuros că spre deosebire de alte țări unde au avut loc alegeri controversate, cum ar fi Kazahstanul, în Rusia internetul este în general liber, necenzurat, așa că harta își poate împlini misiunea.

Kartanarusheniy, care la ora aceasta are înregistrate peste 1000 de plângeri și aparține proiectului Golos, nu este singura de acest fel din lume, iar activismul cetățenesc online nu se reduce la cazul Rusiei. Asemenea hărți electorale au fost create în ultima vreme în Africa și în sud-estul Asiei.

Nu se tem oare de această concurență organizațiile internaționale specializate în monitorizarea alegerilor?
Jens Eschenbaecher este purtător de cuvânt la Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului, o agenție din cadrul OSCE care trimite observatori la alegeri. Eschenbaecher crede că monitorizarea oficială și aceea cetățenească se completează reciproc.

Oficialul OSCE are cuvinte de laudă pentru activitatea cetățenilor, dar adaugă că organizațiile tradiționale lucrează altfel, având o metodologie mai riguroasă și implicit ceva mai lentă. Ele nu publică de îndată știri despre bănuieli de fraudă, preferând, acolo unde este posibil, să le verifice din mai multe surse.

De la Moscova, Grigori Asmolov recunoaște că verificarea plângerilor este următorul obiectiv al proiectului Golos, care, așa cum este acum, poate fi destul de ușor abuzat de adversari. După alegerile pentru Dumă din decembrie, Kremlinul a postat cu mare bucurie un video în care o activistă pro-guvern informează Golos despre o fraudă inventată.

Pe de altă parte, exemplul de activism al proiectului rusesc pare să îmboldească în direcția cea bună autoritățile. Kremlinul a anunțat că a investit miliarde de ruble într-un proiect de transmisiune în direct din secțiile de votare – pentru o mai mare transparență a sistemului electoral.

Grigori Asmolov speră ca în viitor aceste două tipuri de monitorizare, cetățenească și oficială – să poată conlucra, dar adaugă de îndată că o asemenea cooperare este posibilă numai într-un sistem politic democratic.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG