Linkuri accesibilitate

Putin a adâncit prăpastia între generaţii


Жорж Брассенс и рассерженные горожане
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:55 0:00

Жорж Брассенс и рассерженные горожане

…a adâncit diferenţele între săraci şi bogaţi, între cei care locuiesc în marile oraşe şi populaţia din provincie.


Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din Rusia, care au loc duminică, a ilustrat foarte bine ceea ce sociologii observaseră de mai mult timp: şi anume că noua candidatură a premierului Vladimir Putin a adâncit diferenţele între tineri şi generaţia mai în vârstă, între săraci şi bogaţi, între cei care locuiesc în marile oraşe şi populaţia din provincie. Corespondentul Europei Libere la Moscova, Tom Balmfoth a stat de vorbă cu Alexandr Avanesov, dirijorul unui cor francez şi cu câţiva membri tineri ai corului, despre apropiatele alegeri. Ileana Giurchescu rezumă relatarea:

Avanesov, în vârstă de 56 de ani, spune de la bun început că va vota cu Putin pentru că nu mai vrea să treacă prin experienţa haosului din anii 90. În schimb, Taniana Kim în vîrstă de 18 ani este decisă să nu voteze pentru că nu poate accepta stilul autoritar al lui Putin dar nici nu vede o alternativă. Pentru ea, restul candidaţilor sunt tot reprezentanţi ai sistemului Putin.

Mulţi din generaţia lui Avanesov vor vota pentru Putin, care în ochii lor a adus stabilitate şi o anume prosperitate după regimul Ielţin. Tânăra generaţie vrea însă mai mult, vrea un sistem politic democrat şi modern.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:51 0:00
Link direct



Avanesov s-ar fi bucurat dacă preşedintele Dimitri Medvedev ar fi candidat pentru un al doilea mandat dar crede că şi revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin va fi benefică Rusiei.

Tinerii, crede Avanesov, s-au săturat de stilul paternalist al lui Putin. Dar generaţia mea, după anii comunismului, nu-şi dorea decât să trăiască mai bine, să mănânce mai bine, să ofere o viaţă mai bună familiei. Or toate acestea le-am obţinut în anii regimului Putin, este opinia lui Avanesov.

Pentru Kim şi colegii ei de cor, nu este suficient. Singuri recunosc: poate, pentru că au crescut cu toate aceste lucruri. Acum vor să meargă un pas mai departe.

Cu toate acestea, nici unul nu a participat la demonstraţiile anti Putin care au izbucnit în decembrie anul trecut. La fel cum nici dirijorul lor, Avanesov nu a participat la vreun miting pro Putin.

Kamila Graciova, 17 ani, crede că toată lumea trebuie să aibă dreptul să-şi exprima opinia, pro sau contra regimului iar colega ei Taniana Kim continuă „Unii uită că au drepturi si alţii uită că au responsabilităţi”.

Ce le mai supără pe cele două tinere este natura artificială a sistemului politic: nu există o opoziţie adevărată sau alegeri corecte.

Pentru Graciova, în acest simulacru de democraţie este înrădăcinat autoritarismului regimului Putin.

Diferenţa între generaţii, subliniază sociologii, este numai una din rupturile sociale.

Boris Dubin, sociolog la centrul independent de sondare a opiniei publice Levada, arată că la marile demonstraţii de protest de la Moscova, de exemplu, cei mai mulţi participanţii erau între 40 si 55 de ani. Nu tinerii, nu pensionarii. La fel, a observat o diferenţă între cei care locuiesc în centrul oraşului şi cei de la periferie. La care se adaugă diferenţele intre săraci şi cei înstăriţi.

Tatiana Kim şi Kamila Graciova nu-şi fac iluzii că Putin nu va câştiga cel puţin un nou mandat dar speră că măcar va folosi cei cinci ani pentru a democratiza sistemul. Ceea ce îşi doreşte şi dirijorul lor. Un punct în care speranţele celor două generaţii se întâlnesc.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG