Linkuri accesibilitate

Un interviu cu Evgheni Șevciuk liderul regiunii transnistrene (Adevărul)


PL și conflictul din AIE (Moldavskie Vedemosti, Timpul).


Vrem un preşedinte legitim la Chişinău” a declarat liderul regiunii transnistrene, Evgheni Şevciuk într-un interviu exclusiv pentru „Adevărul”. Întrebat cum vede relaţiile dintre cele două maluri ale Nistrului, dl Şevciuk a menţionat: „La moment în Republica Moldova nu există un lider politic autoritar, care ar reprezenta în totalitate ţara. Observăm astăzi la Chişinău o divergenţă a opiniilor politice. Fiecare partid vine cu propria viziune asupra relaţiilor cu Transnistria. De aceea, pentru o relaţie constructivă, e nevoie cel puţin de un lider ales în mod legitim”. Referitor la asumarea şi achitarea datoriei de 3 miliarde de dolari pentru gazele naturale, liderul de la Tiraspol spune că soluţia ar fi extinderea capacităţilor economice ale republicii moldoveneşti nistrene, care să permită achitarea treptată a datoriilor.

La acelaşi subiect, „Panorama” îl citează pe analistul politic de la Tiraspol, Andrei Safonov, care crede că regiunea transnistreană nu are 3 miliarde de dolari pentru a achita datoria pentru gaze Federaţiei Ruse şi de aceea, moneda de schimb pentru resursele energetice, ar putea fi încheierea unui acord oficial pentru staţionarea bazei militare ruseşti pe malul stîng al Nistrului. În plus, expertul este de părere că politicienii şi oamenii de afaceri din Transnistria au spălat mai mulţi bani în favoarea colegilor din Federaţia Rusă decît ar valora datoria pentru gaze. Dl Safonov menţionează: „cooperarea dintre Tiraspol şi Moscova în sfera energetică trebuie privită în primul rînd ca o colaborare politico-militară între aliaţi”.

Jurnalista Olga Ceaglei, referindu-se la aditivii din produsele alimentare de pe rafturile magazinelor moldoveneşti, scrie în „Economist” că „E-urile nu sunt cu desăvârșire rele și nu au fost inventate ca să omoare oameni. Problema este că nu există un sistem corect de monitorizare și control. În aceste condiții, tendința producătorilor este de a depăși limitele maxime admise, iar în unele situații acest lucru poate fi extrem de periculos pentru sănătate. Jurnalista mai scrie că „în opinia producătorilor de produse alimentare, eliminarea aditivilor ar influența costurile în industria alimentară. […] Magazinele ar avea nevoie de mai multe camere frigorifice, iar obiceiurile de consum s-ar schimba – de la cărucioarele umplute cu vârf de câteva ori pe lună ne-am întoarce la cumpărăturile aproape zilnice.

Natalia Uzun scrie în „Moldavskie Vedomosti” că în spatele tratativelor din cadrul AIE, pentru alegerile preşedintelui, are loc o luptă pentru funcţii. Ziarista atrage atenţia că Partidului Liberal îi aparţin cinci funcţii în cadrul cabinetului de miniştri, iar oameni loiali PL administrează Agenţia „Moldsilva”, Agenţia Turismului, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică. Ziarista sugerează că aceste funcţii nu sunt de ajuns pentru PL şi că liderul liberal ar dori, în schimbul voturilor PL pentru candidatul AIE la postul de preşedinte, să obţină şi funcţii de conducere în cadrul Ministerului de Interne şi Procuraturii Generale.

Editorialul lui Constantin Tănase din „Timpul” se adresează celor care, în opinia sa, nu numai îl presează, ci îl şantajează chiar pe Mihai Ghimpu să accepte această candidatură. „Cât de mult trebuie să nu-ţi pese de această ţară dacă accepţi să aduci în fruntea ei un om cu care să discuţi pe skype”, scrie Tănase. Editorialistul mai crede că „dacă alegerile anticipate sunt preţul pe care trebuie să-l plătim ca Moldova să devină o ţară democratică, atunci trebuie să plătim cu seninătate acest preţ.”

Şi voi reveni pentru o clipă la „Adevărul”, pentru un articol semnat de Ion Preaşcă, din care aflăm detalii despre singurul potenţial candidat la şefia ţării, Veronica Bacalu. „Cei care au lucrat cot la cot cu ea o descriu drept un as în economie, un negociator abil şi, nu în ultimul rând, un om cumsecade”, scrie Ion Preaşcă. Autorul o prezintă pe Veronica Bacalu drept un adept înrăit al eurointegrării şi o citează zicând că „pentru în Republica Moldova există o singură cale, cea a integrării în Uniunea Europeană”. „Ne-am plasat ferm în ultimii doi ani ca o ţară europeană, dar cu probleme economice tipice unui stat în tranziţie şi specifice structurii economice moştenite din trecut. Asemenea unui avion, Republica Moldova a depăşit punctul de la care s-ar mai putea întoarce înapoi”, a mai spus Veronica Bacalu, citată de publicaţie.
XS
SM
MD
LG