Linkuri accesibilitate

Tensiunile din Afganistan și strategia americană


Proteste la Kabul
Proteste la Kabul

Atacurile pun sub semnul întrebării strategia americană de a întări legaturile cu forțele de securitate afgane.


Ministerul american al apararii nu-si va modifica strategia in Afganistan in ciuda unor incidente recente care au dus la tensionarea situatiei. Cum isi argumenteaza conducerea armatei decizia? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Oficialitati americane recunosc ca tensiunea se mentine ridicata la Kabul, dupa ce doi ofiteri americani au fost ucisi de catre un afgan din servicii de securitate, in interiorul Ministerului afgan de Interne.

Ca urmare a acestui incident, generalul George Allen, comandantul militar American si NATO a retras toti militarii din ministerele afgane si a limitat comunicarea la telefoane si email. Pina acum nu s-a decis cind aceste decizii vor fi schimbate.

Incidentul de simbata a survenit la putin timp un altul in care doi militari americani au fost ucisi de un soldat afgan, in provincia Nangahar. De la inceputul anului trecut, 36 de militari americani si NATO au fost ucisi de afgani in uniforme de armata sau politie. Aceste atacuri pun sub semnul intrebarii strategia americana de a intari legaturile cu fortele de securitate afgane, acestea urmind a prelua treptat controlul asupra tarii.

Analisti considera ca diminuarea increderii intre americani si afgani s-ar putea dovedi devastatoare pentru strategia NATO de a retrage efectivele pina la sfirsitul lui 2014. Oficialitati americane au caracterizat in termeni retinuti consecintele uciderii militarilor americani ca si protestele violente izbucnite dupa ce afgani au fost martorii arderii cartii sfinte, Coranul de catre militari americani, la baza de la Bagram.

Oficialitati americane au spus ca incidentul de la baza militara a fost un accident, dar in ciuda scuzelor prezentate de presedintele Obama, protestele au continuat. Purtatorul de cuvint al Pentagonului, George Little a spus ca oricine crede ca aceste atacuri lase diminueaza determinarea Americii se inseala.

Anthony Cordesman, analist la Centrul pentru Studii Strategice si Internationale crede ca exista probleme serioase care submineaza strategia americana: mentinerea retelelor insurgente, refugiile talibane de la frontiera cu Pakistanul, coruptia din Afganistan si proasta coordonare, intre aliatii din NATO.
XS
SM
MD
LG