Linkuri accesibilitate

Serviciile speciale ruse şi ucrainene au dejucat un presupus complot de asasinare a premierului rus Vladimir Putin


Vladimir Putin la prima conferință globală asupra stilului de viață sănătos şi a controlului bolilor netransmisibile, Moscova, 18 aprilie 2011
Vladimir Putin la prima conferință globală asupra stilului de viață sănătos şi a controlului bolilor netransmisibile, Moscova, 18 aprilie 2011

Realitate sau înscenare?


Informația a fost făcută publică de Canalul Unu al televiziunii publice din Rusia, care a relatat că asasinatul ar fi urmat să aibă loc după alegerile prezidențiale din 4 martie, la care candidează şi Vladimir Putin.

Televiziunea a arătat imagini separate cu doi dintre suspecţi, afirmând că aceştia ar fi primit ordin de la liderul miliţiilor cecene, Doku Umarov.

Iar agenţia de ştiri Interfax citează declaraţia unui membru anonim al serviciilor secrete, potrivit căruia complotul ar fi fost descoperit întâmplător de serviciile ucrainene care anchetau explozia accidentală a unei bombe, la Odesa în ianuarie. Cu acea ocazie, doi cetăţeni ruşi au fost reţinuţi.

Unul din ei, Ilya Pyanzin ar fi implicat în complotul împotriva lui Putin.

În vârstă de 28 de ani, Pyanzin e după toate probabilitățile de naţionalitatea kazahă şi ar fi recunoscut că a venit din Emiratele Arabe în Ucraina cu un complice, rus, care însă ar fi murit în explozia accidentală de la Odesa.

Ilya Pyanzin, imagine de la Canalul Unu
Ilya Pyanzin, imagine de la Canalul Unu
Atât Pyanzin cât şi cel de al doilea suspect afirmă că ar fi urmat să ia contact cu o a treia persoană, Adam Osmayev cu care urmau să planifice atentatul.

Osmayev este bănuit că ar antrena terorişti şi se află pe o listă internaţională de persoane căutate încă din 2007. A fost arestat între timp de serviciile speciale ucrainene.

Nici Pyanzin, nici Osmayev - în declaraţiile arătate la televiziunea rusă - nu pomenesc numele liderului rebel cecen Doku Urmanov. Televiziunea a relatat însă că cei doi ar fi mărturisit că ordinele le primeau de la Urmanov.

Urmanov este una din cele mai căutate persoane din Rusia, fiind bănuit că ar fi organizat atentatul de pe aeroportul din Moscova din 2011 şi dublul atentat din metroul moscovit, din martie 2010.

În februarie, Umarov a dat publicităţii un mesaj filmat în care cerea miliţiilor sale să nu mai atace civili ruşi. Oficialităţile şi comandanţii militari, a precizat Urmanov, rămân însă ţinte legitime.

Adam Osmayev, imagine de la Canalul Unu
Adam Osmayev, imagine de la Canalul Unu
Într-un interviu cu Canalul Unu al televiziunii ruse, Osmayev, etnic cecen, susţine că ar fi primit ordinul să-i antreneze pe ceilalţi doi suspecţi în vederea atentatului împotriva lui Vladimir Putin. Potrivit postului rus de televiziune, Osmayev ar mai fi declarat că în atentat urmau să fie folosite mine antitanc. Iar un membru anonim al serviciilor secrete ruse este citat cu afirmaţia că în computerul lui Osmayev ar fi fost găsite imagini, cu un convoi al premierului Putin, fotografiat din mai multe unghiuri.

Osmayev a mai declarat că cetăţeanul rus ucis în explozia accidentală de la Odesa ar fi fost pregătit pentru un atac sinucigaş.

Secretarul de presă al premierului rus, Dmitri Peskov a confirmat că operațiunea agenților ruși și ucraineni a avut loc, dar a refuzat să o comenteze.

Ahmed Zakayev
Ahmed Zakayev
Pe de altă parte, liderul separatist cecen Ahmed Zakayev, care trăieşte acum în exil în Marea Britanie, a declarat Europei Libere că totul ar fi o înscenare a serviciilor secrete ruse, pentru a mări popularitatea lui Putin, în ajunul alegerilor prezidenţiale de duminică.

Zakayev reaminteşte că primii ani ai preşedinţiei lui Vladimir Putin au fost marcaţi de atacuri teroriste şi în general de un număr crescând de victime în rândul populaţiei civile. În opinia sa, nu Doku Umarov are reprezenta acum un pericol, ci serviciile secrete ruse şi cercul din jurul lui Putin.

Chiar dacă a pierdut din popularitate şi chiar dacă întreaga perioadă electorală a fost însoţită de un val de manifestaţii de protest, Vladimir Putin rămâne candidatul cu cele mai mari şanse de a câştiga alegerile prezidenţiale de duminică. Posibil din primul tur.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG