Linkuri accesibilitate

Cazul ONG-urilor străine din Egipt: un test pentru noul climat politic în era post-Mubarak


Cîțiva dintre activiștii egipteni ce lucrau pentru ONG-uri străini, la începutul procesului de la Cairo
Cîțiva dintre activiștii egipteni ce lucrau pentru ONG-uri străini, la începutul procesului de la Cairo

Învinuiți că ar fi primit ilegal fonduri din străinătate și inițiat activități politice, fără legatură cu profilul ONG-urilor.


In Egipt, procesul a 16 americani, care lucreaza la organizatii neguvernamentale, acuzate de regimul de la Cairo de practici neconforme cu legea, a fost aminat. Ce se intimpla in culisele acestei amînări? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

In total, numarul acuzatilor se ridica la 43, inclusiv 16 americani intre acestia numarindu-se fiul ministrului american al transporturilor, Ray LaHood. Ei sint invinuiti ca ar fi primit intr-o maniera ilegala fonduri din strainatate si initiat activitati politice, fara legatura cu profilul organizatiilor din care fac parte.

In realitate, toate organizatiile internationale acuzate beneficiaza de autorizatii de functionare, primite in timpul regimului Mubarak, inlaturat de la putere de „primavara araba”. Procesul a fost aminat pina pe 26 aprilie, permitindu-se astfel ca eforturi diplomatice sa duca la solutionarea crizei in raporturile americano-egiptene. Un avocat al apararii a spus ca in intervalul de pina la reluarea procesului e posibil ca legile cu privire la organizatii neguvernamentale sa fie modificate in asa fel incit acuzațiile sa poate antrena cel mult o amenda. Avocati ai acuzarii, are pretind ca lucreaza ca voluntari au cerut incarcerarea acuzatilor, acuzindu-i de spionaj.

Judecatorul a decis insa sa-i lase pe invinuiti in stare de libertate, pina la proces. Ei nu au insa voie sa paraseasca tara. Citiva americani s-au refugiat in cladirea ambasadei. Alti noua americani nu se aflau in Egipt cind acuzatiile au fost formulate. Intre timp, negocieri intense intre Statele Unite si Egipt continua. Aceasta problema a fost ridicata de cel putin doua ori, la Londra si la Tunis, in convorbirile secretarului de stat, Hillary Clinton cu omologul sau egiptean.

Observatorii de presa apreciaza ca acest caz testeaza noul climat instaurat in Egipt dupa inlaturarea lui Mubarak. Paradoxal, actiunea impotriva organizatiilor neguvernamentale nu este pornita de Fratia Musulmana sau alte entitati islamice, care genereaza temeri in Occident. Se pare ca actiunea a pornit de la Faiza Abou el Naga, ministru al cooperarii internationale, care a reusit sa se mentina la putere dupa caderea regimului Mubarak, din care a facut parte. Ea incearca sa foloseasca sentimente anti-americane si anti-occidentale pentru a obtine sprijin pentru regimul militar, care a preluat puterea de la Mubarak.

Analisti politici considera ca mentinerea armatei la conducere si influenta sa economica sint adevaratele amenintari la adresa democratiei in Egipt si nu Fratia Musulmana, care a cistigat recentele alegeri. Cazul organizatiilor neguvernamentale pare sa ofere credibilitate acestei teorii.
XS
SM
MD
LG