Linkuri accesibilitate

Zile agitate: unul se ceartă, altul nu are răbdare să aştepte...


Jurnalul unei săptămîni cu studentul în drept Alexandru Pârlog.


Luni

Mă trezesc cu gândul la un nou început de săptămână, care se anunţă a fi unul compromiţător. Din grabă micul dejun nu am reuşit sa-l iau, deoarece mă aşteapta o agendă încărcată. Nu reuşesc să ies bine din casă, mă sună cea mai bună prietenă care îmi urează un nou început de săptămână cât mai reuşit. E drăguţ să auzi asemenea voci, mai ales atunci când eşti în plin trafic, dar agenda nu aşteaptă ea trebuie îndeplinită. Hmmm, îndeplinită uşor zis, contează calitatea unor anumite lucruri pe care le faci, căci cantitatea vine de la sine.

Trebuia să merg la Judecătoria Ciocana pentru a lua o hotărâre, dar judecătorul de care aveam nevoie era plecat, din păcate. Apoi am mers la Ministerul Justiţie, unde am înregistrat două demersuri. După aceasta am mers la Biblioteca Publică de Drept, am avut nevoie de nişte Monografii juridice. Am găsit cărţile de care am nevoie, şi împreună cu ele găsesc un loc drăguţ unde iau prânzul, ca după asta să fug repejor la lecţii.

Credeam că va fi o zi obişnuită, dar nu a fost să fie, la ultima pereche, profesorul mi-a sugerat tema pentru teza de an, care sună aşa: ,,Corelaţia liderismului, partidelor politice şi democraţiei cu drepturile omului”; o temă interesantă şi actuală, căci problema respectării drepturilor omului în Republica Moldova lasă foarte mult de dorit. Orele au şi finalizat, şi concomitent primesc o invitaţie de la nişte prieteni de suflet de a merge în ospeţie, şi o fac cu plăcere.

Marţi

Marţi se zice că este cea mai principală zi din săptămână, de aceia în această zi încerc să fac cele mai importante lucruri ale săptămânii. Dimineaţa m-am trezit cu gândul la un ceai de tei cu miere de albine, zis şi făcut.

Trebuia să merg la Primărie să înregistrez câteva declaraţii, după care să plec la Institutul Chişinău Proiect pentru a da comandă de o lucrare de ordin topografic. Credeam că la Primărie e mai linişte, dar şi acolo sunt multe neânţelegeri, fiecare om cu problemele sale, un bătrânel se ruga la o doamnă să-l ajute să completeze o cerere prin care să-i fie acordat un ajutor suplimentar la plata pentru serviciile comunale, însă doamna de la recepţie ia răspuns puţin retrogradată ,,Toţi la primărie vin numai după bani”; am privit cam sceptic această doamnă şi am înţeles ca este puţin enervată, dar asta nu trebuie să se reflecteze asupra cetăţenilor.

Până la amiază a fost o zi mai agitată, însă am plecat la ore, unde am avut nişte discuţii aprinse cu profesorul privind reformele care au în loc în Republica Moldova, dar mai ales reforma justiţiei.

După orele de la institut am mers la cursurile de engleză. Sfârşitul acestei zile a fost unul minunat alături de persoana draga, ceea ce înseamnă că marţi a fost o zi mai specială pentru mine.

Miercuri

Nu ştiu ce a fost să fie, dar am avut parte de o dimineaţă mai zgomotoasă, vecinii de la etajul de sus se certau pentru că nu au bani cu ce să achite achite grădiniţa copiilor, nu am intenţia de a asculta cearta lor, dar gălăgia era într-atât de mare încât nu puteai ca să nu auzi pentru ce se certau aceştia. Am luat un ceai de lămâie şi am ieşit din casă. Afară ca de obicei mă aşteaptă un câine de stradă pe nume ,,Codreanca” aşteapta să-i aduc ceva de mâncare.

De la început am crezut că doar vecinii au parte de o zi cu ghinion, dar am crezut greşit. Oamenii pe străzi sunt într-o dilemă paradoxală, unul se ceartă, altul nu are răbdare să aştepte, copii întârzie la şcoală, oamenii la serviciu, drumul e greu de parcurs toţi sunt nervoşi, alţii în general sau plictisit de viaţa de aici, aşteaptă vreo şansă de undeva de prin depărtări pentru a pleca în căutarea unui trai mai decent.

De ceva timp sunt în căutarea unor idei de afaceri, deşi trebuie să recunosc că e foarte greu să iniţiez o afacere în Republica Moldova, birocraţia în anumite segmente îşi spune cuvântul.

După amiază toţi discută despre posibilii candidaţi la funcţia de preşedinte, toată presa e în suspans, oare cine sunt candidaţii, oamenii sunt într-o avenrgură politică, iar eu iaraşi cu caieţelele mele mici de altfel, plec la ore, şi nici nu am reuşit să deschid uşa cabinetului toată grupa iaraşi vorbeşte de preşedinte, a fost o zi dedicată preşedintelui ad-interim. După ore am plecat încetişor spre casă unde mă aştepta o cărţulie de câteva zile săi răsfoiesc paginile istorice.

Joi

M-am trezit mai dimineaţă ca de obicei, dar nu pentru că aveam ceva important, pur şi simplu gândurile mă bântuiau. Primul lucru la care m-am gândit a fost faptul că azi este şedinţa Parlamentului, şi îmi era interesant ce se va întâmplă, însă am constatat cu regret că nu a avut loc nimic important, din păcate.

Oamenii nu mai au nici o speranţă de viitor, toţi se zbat pentru a
supravieţui, iar acest lucru mi-a fost relatat şi de o mătuşă care a venit azi la mine pentru o consultaţie juridică, a venit cu ochii în lacrimi saraca că are o pensie mizeră care nu-i ajunge nici macar pentru strictul necesar, iar toţi cei apropiaţi sunt plecaţi în depărtări şi au şi uitat de ea. În fiecare zi, practic, am asemenea cazuri, şi înţeleg aceşti oameni foarte bine, aş da orice ca ei să fie ajutaţi şi să fie fericiţi.

Spre seară, când deja ajung acasă, aflu o noutate mai bună, Republica Moldova probabil o să aibă un candidat la funcţia de preşedinte o femeie, şi mă gândesc că ar fi bine, căci până acuma nu am avut nici o femeie preşedinte.

Vineri

Zi aşteaptată de toată lume şi de mine în special, pentru că e sfârşit de săptămână. Trebuie să merg la Ministerul Justiţiei să iau un extras, am deja trei zile de când păşesc pragul Ministerului însă tot degeaba.

Peste un timp primesc o invitataţie de la Căuşeni, unde va avea loc o lecţie deschisă cu tinerii despre justiţia de azi în Republica Moldova. Şi iată că a mai trecut o zi din viaţa Republicii Moldova, o săptămână care cu evenimentele sale o putem caracteriza ca una de speranţă, însă la capitolul preşedinte rămânem burlaci.

*Alexandr Pârlog, născut în anul 1990, or. Causeni. Absolvent al Liceului teoretic ,,Mihai Eminescu” din Causeni si a Școlii sportive nr.1. In prezent este student, la Facultatea de drept, IRIM. A facut Scoala Tanarului Lider Politic, ADEPT, si fost tanar deputat din cadrul Parlamentul Tinerilor. Lucreaza la o asociatie de juristi care acorda consultatii juridice.
XS
SM
MD
LG