Linkuri accesibilitate

Mihai Răzvan Ungureanu în fruntea clasamentelor sondajelor de opinie


Premierul român este neafiliat politic, de aceea românii au mai mare încredere în el.


O medie a procentelor date recent de trei case de sondare diferite arata ca noul premier roman are o marja de incredere de circa 30 la suta, fiind relativ pe acelasi palier cu liderii Opozitiei, seful liberalilor Crin Antonescu si presedintele socialistilor, Victor Ponta.

Fost sef al serviciului de spionaj românesc, Mihai Răzvan Ungureanu a schimbat paradigma de functionare a politicianului român in cele 15 zile de cind conduce guvernul de la Bucuresti prin discursuri simple si scurte, prin propuneri curajoase si prin decizii imediate, fiind astfel exact inversul predecesorului sau.

Sondajul Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie, condus de un fost fruntas socialist, arata ca 62 la suta dintre romani au o parere buna sau foarte buna despre tinarul premier roman. Fireste ca in parte aceasta parere pozitiva se datorează sansei pe care o primeste la inceput de drum orice politician care ajunge intr-o functie atit de importanta. Este cecul in alb dat de bunavointa electoratului. De obicei este vorba de primele 100 de zile, un ragaz in care oamenii se asteapta sa apara rezultate.

In cazul de fata, in care Romania se afla in criza economice de aproape trei ani, salariile bugetarilor au scazut cu 25 la suta, iar preturile au crescut, s-ar putea ca marja de bunavointa sa fie mai mica. Desi pe de alta parte daca noul premier Ungureanu ar putea sa gaseasca resursele necesare pentru a redresa salariul minim pe economie, care este de 700 de lei, adica 175 de euro si sa readuca veniturile bugetarilor pe linia de plutire atunci sansele sale de a ramine in topul popularitatii ar putea sa creasca. Mihai Razvan Ungureanu este neafiliat politic, de aceea romanii au mai mare incredere, cum se intimpla indeopste cu tehnocratii in perioade dificile. Fara sa fie economist, Ungureanu pare sa se descurce pe baza experientei acumulate la Serviciul de Informatii Externe.

28 la suta dintre romani cred ca noul premier ar putea sa scoata Romania din criza, in conditiile in care mai mult de trei sferturi din populatie a fost afectata de masurile de austeritate. Aceasta aritmetica scoate la iveala ca si o parte dintre cei care au avut de suferit din cauza crizei au incredere in el. Sondajele sugereaza, deci, ca premierul Mihai Razvan Ungureanu ar putea deveni noua locomotiva politica de pe scena romaneasca in conditiile in care liderii autohtoni nu mai sint credibili si nu prea mai au forta pentru a-si tracta partidele.
XS
SM
MD
LG