Linkuri accesibilitate

De la Ungureanu se asteapta totul in ceea ce priveste stavilirea corupției (R. Liberă)


Cauza de baza a actualei crize este ca statele nu mai gasesc de la cine sa se imprumute (Ev.Z.)

Editorialul ziarului Evenimentul Zilei este astăzi un comentariu economic, semnat de Lucian Davidescu, care observa ca dezbaterea publica despre tratatul fiscal propus la nivel european s-a impotmolit in România. Si totusi, tara se va afla, citam, „in epicentrul cutremurului financiar pe care intelegerea incearca sa-l previna”. Dupa cum se stie, tratatul fiscal propune statelor membre ale Uniunii Europene sa-si ridice la rang de legislatie, deci de obligatie, limitarea deficitului bugetar. Romania ar trebui sa nu mai stea pe ganduri, considera jurnalistul, pentru ca si asa suporta consecintele importarii tardive a unui model care nu i se potriveste: cresterea economica pe datorie. Tarile occidentale au practicat-o cu succes, dar, ne reaminteste Lucian Davidescu, au facut-o cand „generatia numeroasa si prospera nascuta dupa razboi isi permitea sa economiseasca pentru pensie”. Acum, generatia respectiva iese la pensie si isi cere banii inapoi, iar banii trebuie dati de catre actualii contribuabili, mult mai putin numerosi, si care mai mult cauta sa se imprumute decat sa economiseasca. Jurnalistul explica cititorilor: cauza de baza a actualei crize este ca statele nu mai gasesc de la cine sa se imprumute. In plus, nu mai sunt considerate datornici de incredere. Mai departe, guvernele ar trebui sa se ocupe nu de discutii despre imprumuturi pentru dezvoltare sau deficite responsabile, ci direct de refinantari pentru imprumuturile vechi, intocmai ca orice cetatean care nu-si mai poate plati creditele.

Nu e singura recomandare pe care o primeste azi de la comentatorii de presa guvernul de la Bucuresti. În România Liberă, Cristian Câmpeanu lauda unele semnale transmise de premierul Mihai Razvan Ungureanu, dar il avertizeaza ca asteptarile, in ce-l priveste, sunt foarte mari, direct proportionale cu defectele guvernarii Boc. Emil Boc a permis ca guvernul sa fie ros din interior de clientelism si coruptie, acest lucru i-a prabusit credibilitatea, si nu masurile de austeritate. In consecinta, de la Ungureanu se asteapta totul in ceea ce priveste stavilirea corupției, se mai arata in acest articol din România Liberă.

În revista Capital, Ciprian Mailat da altă sarcina executivului: politica resurselor umane. Guvernul trebuie sa faca urgent ceva pentru a tine forta de munca in tara. Date recente transmise de Agentia Nationala a Forțelor de Muncă arata ca angajatorii nu angajeaza cu una cu doua. Explicatiile – tinerii cer salarii mari, munca putina si avansare rapida, angajatorii se gandesc de doua ori, date fiind costurile cu contributiile sociale. Acestea din urma ar trebui scazute, fie si putin, arata autorul acestui articol.
XS
SM
MD
LG