Linkuri accesibilitate

Serbia pe calea aderării la UE


Președintele Boris Tadic salutîndu-l pe șeful diplomației germane, Guido Westerwelle înaintea convorbirilor de la Belgrad
Președintele Boris Tadic salutîndu-l pe șeful diplomației germane, Guido Westerwelle înaintea convorbirilor de la Belgrad

Drumul Serbiei spre statutul de candidată ar putea fi blocat de România, în căutarea recunoașterii drepturilor depline ale minorității românești.


Se relatează că șansele Serbiei de a deveni țară candidată la aderarea la UE sunt în creștere. Într-o vizită la Belgrad, ministrul german de externe Guido Westerwelle a spus că discuțiile pentru includerea Serbiei între candidate „sunt pe ultima sută de metri”, iar optimismul său a fost împărtășit și de alți șefi de diplomații din țările Uniunii. Detalii are Mircea Țicudean.

Franța, Italia și Austria au adresat șefei politicii externe europene, Catherine Ashton, o scrisoare comună în care spun că Serbia „a făcut ce trebuia să facă” pentru a deveni candidată la aderare.
Agenția DPA notează că mesajul vine după declarații încurajatoare făcute la Belgrad de ministrul de externe german Guido Westerwelle, care le-a spus joi liderilor sârbi: „faptul că sunt aici este o apreciere tacită a realizărilor voastre de până acum și un gest de încurajare pentru ultima sută de metri a cursei”.

Miniștrii de externe din Uniunea Europeană ar urma să discute progresele Serbiei la reuniunea lor de luni și marți, pentru a pregăti o decizie oficială care ar urma să fie luată în unanimitate la summitul european din 1 și 2 martie. Agenția DPA scrie că mesajul franco-italo-austriac de susținere a Serbiei semnalează că această opinie pozitivă este împărtășită de multe țări din Uniunea Europeană. Sunt însă și țări care au rețineri, adaugă DPA, țări nemulțumite de lipsa unor progrese mai substanțiale în discuțiile dintre Serbia și Kosovo, care și-a proclamat independența în urmă cu patru ani.

Într-un semn că se grăbește spre Europa, Serbia a acceptat chiar astăzi la Bruxelles reprezentarea kosovarilor la întruniri regionale, după negocieri dificile legate mai ales de numele sub care vor fi prezentate oficial delegațiile kosovare.

Dar un ziar de la Belgrad sugerează că drumul Serbiei spre statutul de candidată ar putea fi blocat de vecina ei de la răsărit, România, dintr-un alt motiv decât Kosovo. Ziarul „Danas” scrie că Bucureștiul ar fi hotărât să se opună candidaturii Serbiei până ce Belgradul nu va da drepturi depline minorității românești.
Guvernul României nu a comentat deocamdată această informație.

Problema românilor din Serbia a fost discutată în noiembrie anul trecut la Belgrad de președintele României Traian Băsescu cu omologul său sârb, Boris Tadici. Atunci, insistând că românii din Serbia trebuie să aibă garantate drepturile culturale, Băsescu a spus limpede că România NU va bloca din cauza acestei probleme apropierea Serbiei de UE.

Dacă Uniunea Europeană va da lumină verde candidaturii Serbiei, săptămâna viitoare, atunci ea se va alătura pe lista oficială a țărilor candidate Croației, care este de fapt ca și aderată, Macedoniei, Islandei, Muntenegrului și Turciei. Alte două țări din Balcanii de vest, Albania și Bosnia-Herțegovina, au promisiunea de principiu că vor fi primite într-o bună zi în Uniunea Europeană. Kosovo ar urma să fie primit și el - dar este un caz mai special, pentru că nu este recunoscut deocamdată ca stat independent de cinci țări din Uniunea Europeană: Ciprul, Grecia, Slovacia, Spania și România.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG