Linkuri accesibilitate

Două decenii după ostilitățile de pe Nistru (Adevărul)


„AIE anunţă preşedintele, PCRM anunţă război” („Jurnal de Chişinău”).


Valentina Basiul scrie în „Adevărul” că: „în cele două decenii care s-au scurs de la ostilităţile militare din 1992, Chişinăul a pierdut total controlul asupra teritoriului din stânga Nistrului. În plus, a căzut prea uşor în mai multe curse pe care i le-a întins Rusia. Analiştii susţin că acest lucru s-a întâmplat din cauza că mai-marii ţării n-au avut voinţă politică, dar nici competenţele necesare”. Jurnalista îl citează pe expertul în problema transnistreană Oazu Nantoi care e de părere că Acordul de încetare a focului ar recunoaşte „înfrângerea politică şi militară” a Chişinăului.

AIE anunţă preşedintele, PCRM anunţă război” este titlul articolului semnat de Nicolae Negru în „Jurnal de Chişinău”. Dl Negru scrie că: „în timp ce Alianţa este cuprinsă de spasmele „facerii”, ale selectării unui preşedinte, opoziţia comunistă şi aliaţii săi vociferează tot mai puternic şi îşi dublează eforturile de clătinare a bărcii numită R. Moldova. Dacă vor contesta alegerea la Curtea Constituţională înseamnă că au de gând să se întoarcă în Parlament. Dacă nu, înseamnă că vor rămâne în stradă şi vor chema lumea la război. Înţelept ar fi ca deputaţii PCRM să se întoarcă în Parlament şi să participe la votarea preşedintelui neafiliat politic. După cum şi-au dorit-o nu demult, dacă au fost sinceri” conchide autorul.

AIE nu are cu ce merge la alegeri parlamentare” titrează editorialul lui Dmitri Ciubaşenco în „Panorama”. Din acest motiv, scrie dl Ciubaşenco, partidele din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană vor face tot posibilul pentru a alege seful statului. AIE doreşte să păstreze acest legislativ până la sfârșitul lui 2014, în răstimp să epuizeze la maxim resursele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, să desemneze alegeri parlamentare în primăvara lui 2015 ca să le câștige, îngropând definitiv PCRM. Acest scenariu i-ar aranja mai mult pe democraţi şi liberali-democraţi. Cu acest scenariu ar putea fi de acord şi Partidul Socialiştilor din Republica Moldova şi chiar Partidul Liberal dacă i s-ar oferi ceva în compensaţie. PCRM nu ar fi încântat să stea trei ani în opoziţie iar apoi să dispară, mai scrie dl Ciubaşenco.

În editorialul său din „Timpul”, Constantin Tănase scrie că epopeea cu alegerea-nealegerea şefului statului caracterizează precis şi exhaustiv fizionomia clasei politice, dar şi a poporului în întregime. „E o problemă care, dacă nu ar fi apărut, ar fi fost inventată de moldoveni. Astfel, nealegerea preşedintelui care, în mod constituţional poate duce la alegeri anticipate, nu este o necesitate politică, ci o dulce zăbavă” e de părere dl Tănase.

„Într-un cuvânt, dacă mâine va fi ales preşedintele, R. Moldova va întra într-o fază tristă de destabilizare nu numai economică şi politică, dar şi morală. Discuţiile şi frământările despre alegerea-nealegerea preşedintelui cimentează naţiunea, alegerea lui ar demoraliza-o iremediabil. Gândiţi-vă bine la acest lucru” încheie ironic editorialistul.
XS
SM
MD
LG