Linkuri accesibilitate

Marian Lupu: Data alegerilor nu poate fi mai târziu de 15 martie


Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat, în dialog cu Valentina Ursu,

Europa Liberă: Aţi identificat candidatul potrivit pentru funcţia supremă în stat?

Marian Lupu:
„Totul este în mâinile noastre, depinde de voinţa noastră şi de dorinţa noastră de a depăşi această criză politică. O misiune deloc uşoară, trebuie să recunosc, în condiţiile actuale care s-au stabilit, însă nu o misiune imposibilă. Toate zilele acestea am fost într-un proces continuu de discuţii, de dialog, de negocieri. Pot să constat că am avansat, s-a făcut un progres vădit. Am pornit de la o listă mai extinsă a candidaţilor propuşi pentru funcţia supremă în stat. Astăzi am ajuns la o listă foarte redusă, una scurtă de două persoane, pe care le vom propune atenţiei în continuare colegilor noştri de la Partidul Liberal şi grupului deputaţilor neafiliaţi din Parlament.”

Europa Liberă: Sunt candidaturile domnului Ababii, rectorul Universităţii de medicină, şi cea a doamnei Veronica Bacalu, cunoscută în lumea financiar bancară. Fiecare partid şi-a înaintat candidatura sa?

Marian Lupu:
„Nu ar fi corect să spunem că partidul şi-a înaintat candidatura sa, fiindcă într-o asemenea formulă am fi putu să avansăm în contextul unui candidat politic. Dar din momentul în care vorbim de un candidat apolitic, toate aceste zile s-a făcut un schimb de opinii, am făcut referinţă, indiferent de partidele care s-au antrenat în acest proces, referinţe la persoane cu notorietate, care într-adevăr ar fi foarte reprezentative pentru Republica Moldova, mai ales în situaţia în care ne aflăm. Şi într-adevăr pot să confirm că în cadrul acestui dialog de la o listă mai lungă de 13 persoane am ajuns la o fază intermediară cu patru candidaţi puşi în discuţie. Şi astăzi putem să constatăm că suntem să zicem la lista cea mai scurtă, de două persoane, pe care le-aţi menţionat Dumneavoastră.”

Europa Liberă: Domnul Ghimpu, partenerul Dumneavoastră de coaliţie, vă sugera să veniţi doar cu un singur candidat.

Marian Lupu:
„Noi trebuie să avansăm pe calea acestui dialog, dialogul este împărţit pe etape, este un proces absolut logic şi firesc. Ultimul pas pe care va trebui să-l facem este ca din aceste două candidaturi să ajungem la candidatura de compromis, care ar întruni cele 61 de voturi minimal necesare.”

Europa Liberă: Veţi insista să fixaţi data alegerii şefului statului în Legislativ mâine sau poimâine?

Marian Lupu:
„Trebuie să ajungem concomitent şi la identificarea persoanei de compromis, pe de o parte. Şi pe de altă parte fixarea datei. Gândesc că este în putinţa noastră este în forţele noastre este în puterile noastre ca acest proces să încercăm să-l finalizăm până la sfârşitul săptămânii curente.”

Europa Liberă: Şi să fie ales preşedintele până la 15 martie?

Marian Lupu:
„Până la sfârşitul săptămânii o să facem tot posibilul ca într-adevăr să închidem problema nu doar cu identificarea candidatului, dar şi cu fixarea datei alegerilor, care poate fi nu mai târziu de data de 15 martie."

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:49 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG