Linkuri accesibilitate

Taxa europeană pentru emisiile de CO2 și scumpirea biletelor de avion


Comisia Europeană estimează o scumpire a biletelor de avion între 2 și 12 euro pe cap de pasager.


Uniunea Europeană a amânat semnarea acordului cu Moldova referitor la spațiul aerian comun, de la care se speră că va întări competiția și va ieftini biletele de avion de la Chișinău spre țările europene și înapoi. Uniunea Europeană spune că amânarea din martie până cel devreme în iunie este cauzată de o neînțelegere internă. Nu se știe deocamdată cine trebuie să semneze acordul: instituțiile europene sau și statele membre. Între timp, Uniunea Europeană s-a pomenit într-o dispută mai amplă cu restul lumii pe tema taxei pentru poluare impusă companiilor aeriene. O taxă care, cel puțin pe termen scurt, poate scumpi biletele către destinații europene. Alexandru Eftode:

Taxa europeană pentru emisiile de CO2 în vigoare de la 1 ianuarie ar trebui, în teorie, să motiveze companiile aeriene să polueze mai puțin mediul. Pentru aceasta ar trebui să schimbe avioanele vechi cu avioane performante care consumă și poluează mai puțin sau să plătească pentru permise europene de poluare dacă emisiile depășesc o anumită limită.

Pentru companiile aeriene și desigur, pasageri, aceasta înseamnă cheltuieli mai mari. Agenția Reuters a calculat că în 2012 companiile aeriene vor trebui să achite o notă de plată europeană pentru poluare de peste 500 de milioane de euro. Comisia Europeană estimează o scumpire a biletelor de avion între 2 și 12 euro pe cap de pasager.

Menite să combată schimbarea climei, noile legi europene se aplică nu doar companiilor aeriene europene, ci tuturor celor care efectuează zboruri în spațiul aerian comun al Uniunii.

26 de țări, între care Statele Unite, Rusia, China, India, țări din Orientul Mijlociu, Africa și America Latină au făcut front comun și au avertizat Uniunea Europeană cu măsuri de răspuns. Oponenții își coordonează răspunsul la o conferință de două zile începută astăzi la Moscova. Ei spun că Uniunea Europeană își extinde autoritatea dincolo de propriile granițe pentru că forțează companiile aeriene să plătească pentru emisiile pe întreaga rută, nu doar pe porțiunea europeană.

Ceea ce a început ca o soluție pentru mediul înconjurător se transformă într-o sursă de potențial război comercial, care trebuie să ne îngrijoreze pe toți, declara luna aceasta la o conferință de aviație în Singapore, Tom Enders, directorul constructorului european de avioane, Airbus. Enders este îngrijorat că măsurile de răspuns ale altor guverne pot însemna mai puține contracte de achiziție a avioanelor Airbus. Companiile europene de transport aerian ca cea scandinavă SAS se tem că se pot pomeni cu restricții de zbor în afara Uniunii Europene sau alte penalități.

Uniunea Europeană spune că nu va ceda presiunilor și renunța pur și simplu la o lege adoptată de toate statele membre și întărită în decembrie trecut printr-o decizie a Curții Europene de Justiție.

„Dacă cineva crede că Europa va fi forțată să se răzgândească, se înșeală. Cei care poluează trebuie să plătească”, a declarat presei comisarul pentru Transport Siim Kallas. Dar el și comisara pentru Climă, Connie Hedegaard au spus că Uniunea Europeană poate accepta să schimbe schema de taxare a poluării cu „măsuri echivalente” dacă scopul rămâne același: companiile aeriene să polueze mai puțin și să folosească resursele cu mai multă eficiență. „Este chezășia unui viitor mai curat”, a spus comisara Hedegaard marți la Nairobi, adăugând că europenii vor fi fericiți dacă legile adoptate de ei vor încuraja și alte țări să le urmeze exemplul. La urma urmei, încălzirea climei nu ține cont de granițele statelor și este inutil să reduci emisiile numai într-o regiune, dacă ele rămân ridicate în restul lumii.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG