Linkuri accesibilitate

„E foarte important ca un stat cu o democraţie „în tranziţie” să aibă o justiţie independentă faţă de Parlament sau Preşedinte”


Interviu cu politicianul american Howard Dean.

Fostul preşedinte al Partidului Democrat american, ex-guvernator al statului Vermont, Howard Dean, se află zilele acestea la Chişinău. Diana Răileanu l-a întrebat pe dl Dean, care sunt primele impresii despre Republica Moldova?

Howard Dean: „Politica e foarte interesantă în Republica Moldova. Sunt unele partide care au înregistrat progrese în ultimii ani, altele care mai au multe de făcut. Oricum, toate formaţiunile sunt concentrate asupra alegerii preşedintelui. Am să mă refer la lucrurile bune care se întâmplă în Republica Moldova în ultimii ani. Aveţi mai multă libertate a presei, a cetăţenilor, prin urmare, Moldova progresează, chiar dacă, probabil, foarte mulţi moldoveni sunt puţin obosiţi de politică.”

Europa Liberă: Spuneţi că partidele politice mai au multe de făcut. La ce vă referiţi?

Howard Dean:
„Păi, în primul rînd trebuie să aleagă un preşedinte pentru ţară. Apoi să asigure independenţa instanţelor judecătoreşti. De asemenea, cred că partidele politice ar trebui să-şi încurajeze membrii din consiliile raionale şi locale să-şi îndrepte eforturile pentru a-i ajuta direct pe cetăţeni.”

Europa Liberă: Un domeniu prioritar pentru investiţiile guvernului american în Republica Moldova este reforma justiţiei. De ce este atât de importantă pentru un stat democratic „în devenire”?

Howard Dean:
„Este adevărat că Republica Moldova este o ţară în tranziţie, dar mult mai democratică decît îşi închipuie mulţi. E foarte important ca un stat cu o democraţie „în tranziţie” să aibă o justiţie independentă faţă de Parlament sau Preşedinte. Justiţia nu poate fi administrată de judecători care iau bani. Sunt multe ţări foarte puternice în care nu există un stat de drept, pentru că instanţele judecătoreşti nu sunt independente, de exemplu, China. Niciodată nu veţi avea parte de investiţii din exterior, dacă justiţia nu va fi independentă.”

Europa Liberă: Moldova se află la moment între Est şi Vest. Sondajele arată că o bună parte dintre cetăţeni tânjesc după Uniunea Sovietică, alţii însă au asipiraţii pro-occidentale. Unde este viitorul Moldovei?

Howard Dean:
„Cred că democraţia este, în primul rînd, benefică pentru economie. În general, este foarte greu să stimulezi economia dacă un singur partid controlează întreaga ţară. Independenţa guvernului este mînă în mînă cu independenţa afacerilor, şi doar astfel puteţi ridica nivelul de trai în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Care este rolul şi planul Statelor Unite pentru promovarea democraţiei în regiune, dar mai ales în Republica Moldova?

Howard Dean:
„Insitutul Naţional Democratic (NDI) este finanţat de guvernul Statelor Unite, noi lucrăm cu toate partidele din Republica Moldova, pentru a le ajuta să devină mai puternice. Credem că o ţară cu multe partide, dar şi foarte bine organizate, ajută cetăţenii să înfluenţeze deciziile guvernului. Lucrăm cu tinerii, cu femeile, pentru a ne încredinţa că le este asigurat locul în democraţie. Însă cel mai important este nu ce oferim noi Moldovei, dar ce putem să-i învăţăm pe moldoveni, astfel încît ei să poată face faţă singuri problemelor.”

Europa Liberă: Vorbind despre „resetarea” relaţiilor între Rusia şi Statele Unite - una dintre cele mai populare iniţiative ale preşedintelui Barack Obama. Cum vedeţi această resetare de aici, din această zonă?

Howard Dean:
„Cred că este foarte dificil. Desigur, Rusia este o ţară cu care ne dorim să avem relaţii bune, dar ea încearcă să ghideze Ucraina, Belarus, Moldova, nu în cele mai bune direcţii. O altă problemă este ocuparea Georgiei. Cred că aceste momente fac dificile relaţia Statelor Unite cu Federaţia Rusă. Eu sunt adeptul unor relaţii bune, dar acestea depind de comportamentul Rusiei.”

Europa Liberă: Republica Moldova este guvernata de aproape 3 ani de o coaliţie liberal-democrată. Sondajele arată ca populaţia rămâne la fel de nemulţumită de situaţia socială şi economică din ţara, ca şi acum cîţiva ani, cînd la putere era Partidul Comuniştilor. Cum s-ar explica acest lucru?

Howard Dean:
„În primul rînd, cu toţii am trecut printr-o criză financiară. Acest lucru nu trebuie atribuit guvernului moldovean, acesta pur şi simplu nu a avut noroc. Întotdeauna cînd treci printr-o criză financiară, toţi cei de la putere trec prin timpuri grele, pentru că oamenii mereu vor o schimbare. Dar asta este partea frumoasă a democraţiei, ei pot avea parte de o schimbare dacă o doresc cu adevărat.”

Europa Liberă: Deseori am discutat cu oamenii de la ţară şi mi-au spus că politicienii îşi aduc aminte de ei doar în campaniile electorale. Cum se pot schimba lucrurile?

Howard Dean:
„De fapt, acelaşi lucru îl spun cetăţenii şi în Statele Unite. Democraţia e dezordonată, însă e mai bine oamenii să aibă parte de această dezordine în public, decît în privat. Noi lucrăm cu partidele politice din Republica Moldova, ca acestea să înţeleagă că trebuie să le dea oamenilor mai multă putere. Cred că consiliile locale pot fi mult mai eficiente decît sunt în realitate. Însă nu uitaţi că democraţia nu presupune doar un şir de libertăţi şi beneficii. Cetăţenii trebuie să înveţe să-şi asume responsabilităţi. Înţeleg că acest lucru se învaţă cu greu, mai ales după ce au trăit 70 de ani în Uniunea Sovietică. Dacă cetăţenilor nu le plac conducătorii, ar fi bine să facă ceva ca să schimbe singuri lucurile. Doar votul nu este de ajuns. Trebuie să fie activi. Dacă oamenilor nu le place ceva, trebuie să se unească în grupuri şi să schimbe situaţia, dar să nu aştepte ca politicienii să facă acest lucru pentru ei. Oamenii trebuie să înţeleagă că ei au puterea să schimbe lucrurile, nu guvernanţii. ”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:50 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG