Linkuri accesibilitate

Pot fi egale beneficiile pentru veteranii din războiul de pe Nistru care au luptat ca poliţişti cu acelea pentru voluntari?


Opinia analistului Igor Botan într-o discuție cu Vasile Botnaru.

Igor Boţan: „În ajunul celei de-a 20-ea aniversări a conflictului o organizaţie nonguvernamentală, o agenţie de presă, a oferit o platformă pentru dezbateri, cu invitarea reprezentanţilor voluntarilor şi a celor care au participat la conflict în calitate de militari profesionişti şi în calitate de poliţişti. Voluntarii au avut un mesaj foarte clar - ei doresc ca statul Republica Moldova să înţeleagă că, spre deosebire de poliţişti şi militari, care au fost la o datorie prescrisă de lege, voluntarii au venit să-şi apere patria, aşa cum înţeleg ei.”

Europa Libera: Adică vor o recompensă morală.

Igor Boţan:
„Ei vor în primul rând o recompensă morală şi atrag atenţia: nici un stat nu va rezista, dacă nu vor exista oameni săritori la nevoie în condiţii de forţă majoră.”

Europa Libera: Acum să ne imaginăm că Republica Moldova s-a reunificat, Transnistria a redevenit parte componentă a Republicii Moldova şi foştii combatanţi de pe ambele maluri ale Nistrului, care au împuşcat unii în alţii şi care pe parcursul a decenii s-au privit unii pe alţii ca duşmani, fie şi în trecut, trebuie să convieţuiască în cadrul aceluiaşi stat, să vină după pensii la acelaşi minister al asistenţei sociale, să participe împreună la nişte comemorări. Cum se poate face ca această tragedie să nu mai fie un focar de tensiune?

Igor Boţan:
„Eu cred că se poate şi deja se întrevăd abordările, din punctul meu de vedere, corecte pentru a depăşi această înstrăinare. În primul rând şi pe malul drept, şi pe malul al Nistrului se înţelege foarte clar că acel război, pe care unii îl numesc civil, iar alţii un război pentru apărarea integrităţii patriei, este vina politicienilor. În Transnistria tocmai s-a schimbat elita, care poartă vina directă pentru conflictul care a avut loc pe Nistru. Şi pe malul drept al Nistrului se discută despre rolul diferitor forţe politice, care au promovat mesaje propagandistice şi mesaje în care probabil credeau, care a şi dus la abordări şi optici diferite pentru cei care s-au angajat voluntar în acel conflict. Din punctul meu de vedere, dacă se va spune şi se va recunoaşte că într-adevăr, într-un stat tânăr, cum era Republica Moldova, care nu avea nici experienţă şi nici capacitate de a face faţă unei mişcări separatiste, s-au comis greşeli dramatice. Dacă recunoaştem aceste greşeli, dacă recunoaşte că într-o societate fragmentată nici nu putea fi altfel şi venim cu un mesaj constructiv, că oricum nu există altă soluţie, decât construirea unei Moldove integre, cred că pas cu pas putem ajunge dacă nu la un numitor comun, cel puţin la puncte de vedere neantagoniste cu totul. Clasa politică trebuie să recunoască că tragedia este rezultatul incompetenţei acesteia. Trebuie de asemenea să se recunoască că logica, care era aplicabilă în condiţiile destrămării imperiului sovietic după 20 de ani s-a schimbat. Acum acea logică a menţinerii imperiului trebuie să fie înlocuită cu logica construirii statului independent Republica Moldova, cu garanţiile pentru toate grupurile sociale, grupurile etnice, lingvistice din Republica Moldova, garanţii care există în cadrul european, al Consiliului Europei.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:33 0:00
Link direct
Previous Next

XS
SM
MD
LG