Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană ar putea întrerupe temporar plățile POSDRU pentru România


Auditul de anul trecut a scos la iveală o fraudă legată de fostul ministru român al muncii Ioan Botiş.

În România, o parte din fondurile europene ar putea fi pierdute, fie din incapacitatea autorităţilor de a propune proiecte viabile, fie din cauza felului în care au fost folosite până acum unele din aceste fonduri. Romania este ţara care a accesat cele mai puţine fonduri europene de la admiterea ei in Uniunea Europeana in 2007. Relatează de la Bucuresti Sabina Fati.


Decizia Comisiei Europene de intrerupere a plătilor pentru unul dintre cele mai mari programe de care beneficiaza Romania este asteptata in aceste zile, potrivit ministrului de resort. Este vorba despre o finantare de 3,4 miliarde de euro din Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), finantare care va fi intrerupta din cauza unor nereguli legate de lipsa verificarilor teritoriale. Guvernul roman participa la acest program cu o cofinantare de 600 de milioane de euro.

Ministrul român al Afacerilor Europene Leonard Orban crede ca intreruperea va dura doar citeva saptamini, spre deosebire de o suspendare a platilor, care daca ar aparea ar fi mult mai dureroasa fiindca ar fi de minimum sase luni. Ministrul roman sustine ca aceasta intrerupere, prima de o anvergura atit de mare pe care o sufera Romania nu va afecta rata de absorbtie a fondurilor europene. Este insa un semnal prin care Bruxelles-ul ii avertizeaza pe oficialii romani ca trebuie sa respecte reguli clare atunci cind folosesc bani europeni, fiindca altfel accesul catre astfel de fonduri va deveni din ce in ce mai greu.
Progremul pentru care Comisia Europeana intrerupe platile pentru Romania este menit sa imbunatateasca educatia somerilor, sa-i recalifice pe cei care au fost sacrificati in perioada ultimilor ani de criza, sa-i ajute pe tineri sa-si gaseasca un loc de munca, dar si pe cei care locuiesc in mediul rural sau pe cei care se afla in pragul pensiei si nu mai au nici o sansa sa-si gaseasca de lucru. In total peste 4 miliarde de euro sint dedicati schimbarii filozofiei muncii in Romania, inclusiv prin incurajarea cercetarii, a culturii antrepentoraile si mai ales a eficientei. Cursuri, programe care selecteaza domeniile in care e nevoie de forta de munca, specializari pentru cei care sint absolventi de facultate. Programul global este administrat de Ministerul Muncii si pus in practica de organizatii neguvernamentale sau universitati.
Dincolo de programele interesante si utile, auditul care a fost facut la sfirsitul anului trecut a scos la iveala o serie de nereguli, inclusiv faptul ca monitorizarea si controlul nu acopereau toata Romania. Unul dintre cazurile flagrante care au aparut anul trecut in aplicarea acestui program european (POSDRU) este cel al sotiei fostului ministru al Muncii, Ioan Botis, care printr-o organizatie inscrisa la adresa de resedinta a ministrului primise finantare, iar sotia cistiga lunar citeva mii de euro, fara sa indeplineasca in schimb conditiile cerute de europeni pentru implicarea in astfel de proiecte. Practic sotia fostului ministru roman al muncii a depus un CV mincinos, dar a fost sustinuta sa cistige licitatia pe proiecte. Acum este anchetata de Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF), iar sotul ei a fost nevoit sa-si dea demisia din cauza conflictului de interese, desi a fost acuzat si de trafic de influenta
Potrivit reprezentantilor DLAF sotia fostului ministru al Muncii ar putea fi vinovata de fapte care se pedepsesc cu inchisoare de la 3 la 15 ani, fiind vorba despre Legea privind faptele de coruptie care precizeaza ca „folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nderept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administate de acestea ori in numele lor."

Politigraf

XS
SM
MD
LG