Linkuri accesibilitate

Palmaresul Berlinalei 2012


Regizorii italieni, Vittorio şi Paolo Taviani au fost distinşi cu marele premiu al Berlinalei, Ursul de Aur, pentru „Cezar trebuie să moară“. Urşi de Argint au obţinut creaţii cinematografice din China, Ungaria, Danemarca, Canada, Germania şi Elveţia.


Ursul de Aur, marele premiu al celei de 62-a ediţii a Festivalului Internaţional al Filmului de la Berlin, a fost decernat filmului „Cesare deve morire“ - „Cezar trebuie să moară“, realizat de fraţii
(Foto: Berlinale)
(Foto: Berlinale)
Vittorio şi Paolo Taviani, (autorii unor filme de referinţă ca: „Padre Padrone“ din 1977, distins cu marele premiu la festivalul de la Cannes; sau „Ferma ciocârliilor“, despre genocidul armenilor de către turci, care a rulat în cadrul Berlinalei în 2007).



Filmul fraţilor Taviani, realizat în întregime cu actori amatori, deţinuţi, are la bază ideea că arta poate avea o funcţie purificatoare asupra oamenilor. Efectul unui katharsis asupra deţinuţilor implicaţi în acest proiect - semidocumentar - este realizat prin intermediul rolurilor din piesa lui William Shakespeare „Iuliu Cezar“, interpretate de puşcăriaşi într-un spectacol de amatori. Filmul care prezintă şi cotidianul într-un penitenciar a mai primit şi premiul Juriului Ecumenic al Berlinalei.

Favoritul criticilor, filmul german „Barbara“ al lui Christian Petzold, a fost distins doar cu un Urs de Argint pentru cea mai bună regie. Petzold a reuşit, într-un mod subtil, să prezinte tracasările la care este expusă o tînără din Germania răsăriteană din partea securităţii Stasi, fără a recurge la retorica indignării stridente, practicată de alţi cineaşti cînd tematizează trecutul comunist. Asta a contribuit, probabil, şi la primirea excelentă a filmului de către publicul Berlinalei, care i-a dat cele mai multe puncte, filmul obţinînd şi Premiul Publicului, oferit de ziarul „Berliner Morgenpost“.

Marele premiu al Juriului, materializat tot într-un Urs de Argint, a
Bence Fliegauf (Foto: Berlinale)
Bence Fliegauf (Foto: Berlinale)
revenit filmului lui Bence Fliegauf, „Csak a szél“ -„Numai vântul“ - un dramatic răspuns cinematografic la valul de rasism din Ungaria care s-a soldat cu mai multe victime. Filmul ilustrează prin mijloace artistice simple discriminarea unei etnii şi a fost perceput ca o pledoarie pentru toleranţă. Pentru această dimensiune umană şi politică filmul a mai obţinut şi Premiul pentru Pace şi premiul oferit de către organizaţia Amnesty International.

Cu un Urs de Argint pentru cel mai bun rol feminin a fost distinsă Rachel Mwanza, în vârstă de 14 ani, în filmul canadian „Rebelle“, în regia lui Kim Nguyen. Filmul tematizează înrolarea abuzivă a copiilor în structurile militare ale unor unităţi controlate de grupări rebele.

Pentru cel mai bun rol masculin a fost distins, tot cu un Urs de Argint, Mikkel Boe Følsgaard pentru rolul regelui în filmul danez al
Mikkel Boe Følsgaard (Foto: Berlinale)
Mikkel Boe Følsgaard (Foto: Berlinale)
lui Nikolaj Arcel, „En Kongelig Affære“ - „Relaţii regale“. Aceeaşi peliculă a obţinut şi un al doilea Urs de Argint pentru cel mai bun scenariu. Acest film care, cu siguranţă, se va bucura de un real succes din partea publicului, după ce va intra în cinematografe, evocă un capitol istoric real, şi anume felul cum s-au extins ideile iluminismului în Danemarca.

Filmul portughez al lui Miguel Gomes, „Tabu“ a fost distins cu Premiul „Alfred Bauer“, iar excelenta contribuţie elveţiană a regizoarei Ursula Meier, cu „L´enfant d´en haut“ - „Fraţi“, a primit un Urs de Argint în semn de apreciere specială a Juriului internaţional, prezidat anul acesta de către regizorul britanic, Mike Leigh.

Pentru contribuţia sa artistică de excepţie, la realizarea filmului chinez al lui Wang Quan’an „Bai lu yuan“ - „Familiile Bai şi Lu“ - cameraman-ul Lutz Reitemeier a primit tot un Urs de Argint.
În comparaţie cu anii precedenţi, cel puţin programul principal al Berlinalei a cuprins filme bune şi foarte bune. Pe de altă parte, nu a existat un mare decalaj între aprecierile filmelor din partea criticilor, în topurile publicate în presa de specialitate, şi creaţiile cinematografice premiate, în final, de către juriul internaţional.
XS
SM
MD
LG