Linkuri accesibilitate

Spre deosebire de China, Rusia are interese directe în Siria


Interviu cu Elmar Brok, membru în Parlamentul European, reales şef al Comisiei de Politică Externă.


Europa Libera: Dle Brok, inteleg ca o operatiune militara de tipul celei din Libia este deocamdata in afara oricarei discutii în Siria. Insa sunt tari in interiorul Uniunii Europene - Franta, Italia si Marea Britanie - care sprijina o operatiune de mentinere a pacii in Siria. Este aceasta pozitia Uniunii in ansamblu?

Elmar Brok: Acesta este o propunere a Ligii Arabe si daca ar exista si un mandat din partea ONU, UE ar trebui sa sustina o astfel de actiune. Cred insa ca ar trebui sa fie un mandat al Ligii Arabe si nu al NATO sau al UE. Noi oferim alte modalitati de sprijin. Trebuie sa il izolam pe Assad, populatia sa inteleaga ca nu exista viitor alaturi de el. In plus am dezvoltat relatii bune cu opozitia siriana pe care trebuie sa o protejam asa cum trebuie protejate si vietile oamenilor de rand de acolo. Noi trebuie sa sustinem o eventuala misiune ONU: politic, financiar, logistic.

Europa Libera: Pe 24 februarie va avea loc in Tunisia prima reuniune a asa numitului „Grup al prietenilor Siriei”. Uniunea Europena va fi reprezentata de dna Catherine Ashton. Ce asteptati de la China si Rusia acolo?

Elmar Brok:
China, care este si ea o dictatura, nu are interesul sa sustina pozitia noastra. Spre deosebire de China insa, Rusia are interese directe acolo, in Siria, unde detine un port. Rusia are un parteneriat strans cu Siria care nu se bazeaza doar pe livrarile de arme, ci si pe aceea ca datorita apropierii de regimul Assad joaca un rol in conflictul din Orientul Mijlociu. De aceea se teme ca pierzandu-l pe Assad in Siria, Rusia nu va mai avea importanta pe care si-o doreste in conflictul din Orientul Mijlociu. Este teama ca nu va mai fi putere mondiala, asa cum isi doreste.

Europa Libera: UE cere o rezolutie a Consiliului de securitate ONU „mai puternica.” Ce inseamna exact asta?

Elmar Brok:
Inseama ca ar trebui sa existe o baza legala si pentru o interventie militara.

Europa Libera: In ianuarie ati purtat in timpul sesiunii parlamentare, aici, la Strasbourg, un tricou cu chipul Iuliei Timosenko. Ati sustinut nu o data eliberarea acesteia. Aveti un plan in acest sens?

Elmar Brok:
As avea un plan dar totul sta in Ucraina in puterea presedintelui Ianukovici, caruia cred ca ii este foarte teama de opozitie. Cred ca pana la alegerile din octombrie presedintele Ianukovici vrea sa omoare opozitia, isi asuma chiar riscul ca liderul opozitiei sa moara, avand in vedere ca nu doar Iulia Timosenko, dar si alti lideri ai opozitiei din Ucraina se afla inchisi fara sa fi avut parte de un proces. Cred ca aceasta este lupta clasica dintre regimurile autoritare si opozitie. Trebuie sa evaluam totusi si situatia drepturilor omului. Am avut saptamana acesta o intrevedere cu Ombudsmanul Ucrainei, am vazut acea celula ingrozitoare in care se alfa Iulia Timosenko si astept raportul medicilor germani si canadieni pentru a vedea daca situatia sanatatii acesteia poate fi stabilizata.
XS
SM
MD
LG