Linkuri accesibilitate

Surprize şi decepţii la Berlinală


Kacey Mottet Klein (Foto: Berlinale)
Kacey Mottet Klein (Foto: Berlinale)

Festivalul Internaţional al Filmului de la Berlin se apropie de sfîrşit, sîmbătă vor fi decernate premiile.


Dacă juriul internaţional al Berlinalei, prezidat de Mike Leigh, va ţine cont de calificativele criticilor care au alcătuit topuri ale celor mai bune producţii din competiţie, atunci anul acesta Ursul de Aur ar trebui să-i revină regizorului german Christian Petzold, cu „Barbara“. Într-un mod subtil, convingător şi fără înflorituri politice sau exagerări istorice, Petzold a prezentat cotidianul unei tinere din fosta Germanie comunistă, intrată în vizorul Stasi, după ce s-a decis să se căsătorească cu un cetăţean din vest.

Un alt film deosebit din competiţie a fost cel al regizoarei elveţiene Ursula Meier, „L´enfant d´en haut“ - „Fraţi“ - în care rolul principal ca hoţ este interpretat de un copil, Kacey Mottet Klein. Împreună cu mama sa (Léa Seydoux, care a jucat rolul principal şi-n filmul de deschidere, „Rămas bun reginei“), abia ieşită din adolescenţă, micuţul trăieşte într-o zonă turistică alpină. Lipsit de afecţiune maternă, micuţul se dedă la tot felul de hoţii, cîştigînd sume apreciabile pe care le foloseşte pentru a-şi apropia mama, despre care afirmă faţă de alte persoane că ar fi sora sa.

Şi filmul în alb-negru al regizorului portughez Miguel Gomes, „Tabu“, se bucură de aprecierile criticilor precum se poate deduce din topurile publicate. Reconstituirea vieţii unei femei excentrice, prin secvenţe retrospective, permite suprapunerea şi înnodarea celor două planuri ale acţiunii. Odată, sfîrşitul vieţii acestei femei şi agonia ei, transformată într-o evocare a întîmplărilor din tinereţea ei petrecută într-o colonie africană, adulterul comis şi pe de altă parte iubirea pentru un aventurier pe care niciodată nu l-a uitat.

Christian Bale în „Florile războiului” (Foto: Berlinale)
Christian Bale în „Florile războiului” (Foto: Berlinale)
Şi la această Berlinală au rulat relativ multe filme din China, două dintre ele şi în programul principal. Mult aşteptatul film al lui Zhang Yimou, „Florile războiului“ (distins în 1988 cu Ursul de Aur pentru filmul de referinţă, „Lanul roşu“), despre care se spune că ar fi cea mai scumpă producţie cinematografică realizată vreodată în China, este un eşec din toate punctele de vedere. Acţiunea se petrece în timpul invaziei japoneze, în 1937, în oraşul Nanjing. Invadatorii comit contra populaţiei civile un adevărat genocid, masacrînd tot ce le iese în cale. Tocmai o biserică catolică devine refugiul unui grup de eleve de liceu şi mai multe prostituate. Un fals preot catolic (interpretat de Christian Bale) încearcă să le salveze. În cele din urmă, prostituatele acceptă să se predea japonezilor, salvînd astfel elevele de la moarte sigură.

Scenă din „Bai lu yuan” (Foto: Berlinale)
Scenă din „Bai lu yuan” (Foto: Berlinale)
Filmul, în care violenţele sunt prezentate cu o stridenţă cinematografică exagerată, a rulat în afara competiţiei, pe cînd cel al lui Wang Quan’an „Bai lu yuan“ - „Familiile Bai şi Lu“ - a rulat în competiţie. Filmul care durează 188 de minute este o adevărată epopee a schimbărilor epocale din China, de la prăbuşirea imperiului în 1912 pînă în 1939. Pe undeva filmul lui Wang Quan’an poate fi considerat un pandant chinez al capodoperei lui Bernardo Bertolucci, „Novecente“ - „1900“, prezentînd în paralel istoria a două familii cu destine emblematice pentru trecerea ţării de la o epocă la alta.
XS
SM
MD
LG